Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

κύθηρα και περιφέρεια

Δημοσίευμα στα "ΚΥΜΑΤΑ"
της Έλενας Μαγείρου

«Αυτό το Κτήνος ο Καλλικράτης»

Με αυτήν την κουβέντα, παρμένη μέσα από ένα ανέκδοτο, η κυρία Ειρήνη δασκάλα της πέμπτης και έκτης (συνδιδασκαλία έχουνε), την περασμένη άνοιξη, στο δημοτικό σχολείο των Καρβουνάδων, , κατάφερε να μεταδώσει στους μαθητές της τη γνώση, ότι οι μεγάλοι αρχιτέκτονες της χρυσής εποχής του Περικλή στην αρχαία Αθήνα, αυτοί που σχεδίασαν και έχτισαν στην Ακρόπολη των Αθηνών τον Παρθενώνα, ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης!

Την ίδια εποχή, εν έτη 2010, στην Αθήνα του Παρθενώνα, περνούσε από την βουλή των Ελλήνων ένα νέο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, προς ψήφιση αυτή την φορά από τους 300 της βουλής, ο «Καλλικράτης», με ύψος ανάλογο του ναού της αρχαιότητας, λόγω της

πυραμιδοειδούς κατασκευής του, και δαιδαλότητα, για να θυμηθούμε και τον άλλο τέκτονα της ελληνικής αρχαιότητας. Καταργεί τις μικρές κοινότητες και μεγεθύνει τους δήμους, εξαλείφοντας την αμεσότητα στη δημοκρατική λειτουργία του αυτοδιοικητικού κυττάρου, καταργεί τις νομαρχίες και δημιουργεί τις μεγάλες Περιφέρειες, εκτοπίζοντας στις τελευταίες την εξεύρεση και τον χειρισμό των αναπτυξιακών κονδυλίων, και την χάραξη και διαχείριση της αναπτυξιακής πολιτικής μας. Και το οικοδόμημα αυτό έπεται να συμπληρωθεί με τον νέο εκλογικό νόμο, που κατατμίζει τις μεγάλες περιφέρειες σε μικρότερες δυεδρικές ή τριεδρικές περιφέρειες και πάμπολλες μονοεδρικές. Απλή αναλογική λέγαμε παλιά,και αγωνιζόμαστε γι αυτήν, οι πατεράδες μας μαζί με τους πατεράδες αυτών που μας κυβερνούνε τώρα, την εποχή του 1-1-4 , της ΕΔΑ και της Ένωσης Κέντρου. 
Μόνο που τώρα όλα αυτά γι αυτούς έχουνε περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…
Για εμάς;


Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010. Στην Περιφέρεια Αττικής το κυβερνόν κόμμα προσπαθεί να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που επικρατούν στις τάξεις του, μετά την επιβολή του μνημονίου… Το Σάββατο 23.10 2010 ο υπουργός του κ. Ρέππας, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους κύριους Χασαπόπουλο και Αναγνωστάκη στο Mega Σαββατοκύριακο, τι θα σημάνει για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές της Αττικής απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι υποψήφιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, είναι ΠΑΣΟΚ! Δηλαδή; Και ο κύριος Σγουρός, και ο κύριος Δημαράς, και ο κύριος Μητρόπουλος;
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις τους συνδυασμοί δεν βρήκανε κάτοικο Κυθήρων για να μπει στο ψηφοδέλτιό τους! Κανένας δεν δέχθηκε! Θα αναρωτιέστε βέβαια το γιατί…


Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, με τα ιδιαίτερα προβλήματα των ακριτικών περιοχών, γιατί ΑΚΡΙΤΕΣ είμαστε, και των δυσπρόσιτων περιοχών, γιατί δυσκολευόμαστε στις προσεγγίσεις μας με την υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν έναν ξεχωριστό ρυθμό ανάπτυξης. Αναγνωρισμένο αυτό το πρόβλημα από τις παλαιότερες κυβερνήσεις, δόθηκε στην περιοχή μας η δυνατότητα μιας ξεχωριστής ανάπτυξης μέσα στην υπόλοιπη νομαρχία Αττικής, με την ύπαρξη του Επαρχείου μας, και την ανάδειξη τριών ξεχωριστών νομαρχιακών συμβούλων μέσα στο νομαρχιακό συμβούλιο του Πειραιά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η προώθηση της επίλυσης των ιδιαίτερων προβλημάτων μας γινόταν μέχρι τώρα από δικούς μας ανθρώπους που τα βίωναν και αυτοί μαζί μας. Τώρα;


Η Αντιπεριφέρεια Νήσων αποτελείται από έναν αντιπεριφερειάρχη, προερχόμενο από τον συνδυασμό που θα κερδίσει τις εκλογές, και δυο περιφερειακούς συμβούλους. Η Αντιπεριφέρεια νήσων αποτελείται από όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού, Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο ,Ύδρα, Μέθανα, Τροιζήνα, Σπέτσες, και τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Μια Αντιπεριφέρεια με 77.000 περίπου κατοίκους και εκλέγει μόνο 2 συμβούλους! Να φανταστείτε ότι στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων, η Ιθάκη με 3.000 περίπου κατοίκους, είναι μόνη της Αντιπεριφέρεια και εκλέγει έναν δικό της σύμβουλο!
Πώς λοιπόν οι αγαπημένοι μας συγκάτοικοι αυτού του νησιού μας του κυβερνητικού χώρου, να μην τα βλέπουν αυτά και να μην προβληματίζονται μαζί μας!


Με διθέσια και τριθέσια σχολεία μας άφησαν στο νότιο τμήμα του νησιού, δεύτερη ταχύτητα στην εκπαίδευση των παιδιών μας, ακριβώς για να μην αντιδρούμε και να δεχόμαστε την δεύτερη ταχύτητα της δύναμης του ψήφου μας! Η άγνοια ωραιοποιεί, Η γνώση προβληματίζει! Δυστυχώς ο «Καλλικράτης», με ύφος ωραίο και με βαρύνουσα ιστορική σημασία, για τα μικρά ΑΚΡΙΤΙΚΑ νησιά μας, είναι πέραν των άλλων οικοδόμημα σαθρό και ανήλιαγο, που θα μας δυσκολέψει περισσότερο στην ήδη δύστοκη περιφερειακή μας ανάπτυξη. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει!


Ας τους δώσουμε μια απάντηση στις 7 του Νοέμβρη!

Έλενα Μαγείρου, γεωπόνος βιοκαλλιεργήτρια Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αττική Γη – Γρηγόρης Ψαριανός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου