Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

γρ. ψαριανός: "Πολιτική δεν είναι μόνο το μνημόνιο"

Συνέντευξη του Γρηγόρη Ψαριανού στον Τύπο της Κυριακής


Τύπος της Κυριακής
24/10/2010



ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: OI ∆ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ∆ΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

«Πολιτική δεν είναι μόνο το μνημόνιο»

Σε μία συνέντευξη αλλιώτικη από τις άλλες, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη ∆ημοκρατική Αριστερά Γρηγόρης Ψαριανός επισημαίνει ότι «πολιτική δεν είναι μόνο το μνημόνιο», απορρίπτει τις κατηγορίες πως το κόμμα του «αποπολιτικοποιεί την αναμέτρηση» και διαφωνεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, που επέστρεψε στη θεωρία του «δημοψηφίσματος» αναφορικά με την κάλπη της 7ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, στον Τύπο της Κυριακής τονίζει ότι στο δεύτερο γύρο «θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει τη στάση του με αυτοδιοικητικά και προγραμματικά κριτήρια» και υπογραμμίζει ότι υπάρχουν διαφορές με τους υπόλοιπους υποψήφιους περιφερειάρχες Αττικής που προέρχονται από την Αριστερά.
Επίσης, ο ανεξάρτητος βουλευτής προβλέπει ότι «δεν θα αντιδράσει όλη η Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο» και προεξοφλεί πως «οι περισσότεροι από τους τοπικούς παράγοντες που έχουν κάνει καλή δουλειά θα επανεκλεγούν, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται».



Κύριε Ψαριανέ, πώς φαντάζεστε την Περιφέρεια Αττικής, εφόσον εκλεγείτε;

Έναν παράδεισο: πράσινο παντού, ακόμα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μηδενική ανεργία, γεμάτες οι τσέπες του λαού για να καταναλώνει. Αλλιώς, αν τυχόν γίνει καμιά στραβή και δεν εκλεγώ, στάχτη και μπούρμπερη, η Σαχάρα θα διασχίσει τη Μεσόγειο, φυλακές και μαζικές εκτελέσεις κάθε μέρα στην πλατεία Συντάγματος, σκέτη κόλαση δηλαδή.

Πώς μπορεί η Αριστερά να έχει ελπίδες και αξιώσεις από τις εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής, όταν κατεβαίνει με τρεις υποψηφίους;

Μόνο τρεις; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ, ο Κώστας ο ∆ιάκος και ο Γιάννης ο ∆ημαράς στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς είναι. Πιθανόν και ο Γιάννης Σγουρός να δηλώνει αριστερός. Μόνο οι Βασίλης Κικίλιας και Αδωνις Γεωργιάδης δεν δηλώνουν ότι είναι αριστεροί. Ο καθένας από εμάς όμως λέει πολύ διαφορετικά πράγματα για το πώς θέλει να πορευθεί η Αττική. Αν συγκρίνετε το πρόγραμμα της Αττικής Γης με αυτό των συνδυασμών του Αλέκου Αλαβάνου, του Αλέξη Μητρόπουλου, του Άγγελου Χάγιου ή του Θανάση Παφίλη θα διαπιστώσετε ότι η οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετική, τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον.

Έχετε πει ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δεν είναι δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Γιατί αποπολιτικοποιείτε την πρώτη αναμέτρηση που γίνεται σε «συνθήκες ∆ΝΤ», κύριε Ψαριανέ;

Ήμαρτον, ξέχασα ότι μόνο το μνημόνιο είναι πολιτική σε αυτόν τον κόσμο και όλα τα υπόλοιπα, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, το κράτος πρόνοιας κι αυτή ακόμα η εξωτερική πολιτική είναι ροδάκινα, άντε το πολύ-πολύ βερίκοκα. Είμαι, φευ, απ’ τους παραδοσιακούς αριστερούς, που πιστεύουν ότι τα πάντα είναι πολιτική, αλλά δεν είμαι τόσο παραδοσιακός, ώστε να βλέπω τα πάντα σαν οικονομικά μεγέθη.

Αφού, σύμφωνα με εσάς, οι εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα για το μνημόνιο, τι είδους πολιτικά συμπεράσματα θα βγουν;

∆εν θα τα βγάλω εγώ τα συμπεράσματα, ώστε να μπορώ να σας πω από τώρα με σιγουριά. Τα συμπεράσματα είθισται να τα βγάζουν οι δημοσιογράφοι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών στην τηλεόραση. Θα εξηγήσουν γιατί ακριβώς κέρδισε ο τάδε στην ορεινή Γορτυνία κι ο δείνα στο Σούλι αλλά και γιατί έχασαν ο χι στη Θάσο και ο ψι στον Μυλοπόταμο. Ας ρισκάρω όμως μια πρόβλεψη: δεν θα αντιδράσει όλη η Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο και οι περισσότεροι παράγοντες της αυτοδιοίκησης που έχουν κάνει καλή δουλειά και έχουν κάνει καλύτερο τον τόπο τους θα εκλεγούν, απ’ όπου και αν προέρχονται.

Πόσο «δυσκολεύει» το κόμμα σας, τη ∆ημοκρατική Αριστερά (με δεδομένες τις συμμαχίες στους ∆ήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης) το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επαναφέρει ως διακύβευμα των εκλογών την εμπιστοσύνη προς την κυβερνητική πολιτική;

Προτείναμε δύο εξαιρετικούς υποψηφίους και το ΠΑΣΟΚ τους αποδέχθηκε. Τόσο το καλύτερο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αν καταφέρουν να εκλεγούν. Πιστεύουμε στις συνεργασίες, βλέπετε. Η κατάσταση στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας δεν είναι και η καλύτερη. Πώς αλλιώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση αυτή αν δεν γίνουν συνεργασίες; Αν ο πρωθυπουργός θέλει ψήφο εμπιστοσύνης για το έργο του, έχει άλλους θεσμικούς τρόπους για να το κάνει: ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, δημοψήφισμα ή και εκλογές ακόμα.

Με ποια κριτήρια θα ψηφίσετε στο δεύτερο γύρο των εκλογών;

Θα ψηφίσουμε εμάς τους ίδιους γιατί θα είμαστε εμείς στο δεύτερο γύρο, για να ετοιμάσουμε τον 3ο γύρο, τον 4ο, τον 5ο κ.ο.κ. Αν όντως γίνει αυτή η τεράστια έκπληξη που υπαινίσσεστε κι εμείς δεν συμμετέχουμε, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, θα συζητήσουμε μέσα στο συνδυασμό και θα αποφασίσουμε με βάση αυτοδιοικητικά και προγραμματικά κριτήρια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου