Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Υποψήφιοι του τομέα Δυτικής Αττικής




ΤΟΜΕΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΜΟΝΑΧΟΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΜΟΝΑΧΟΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ του Γεωργίου

Γεννημένος το 1955 στην Ελευσίνα.
Παντρεμένος και με ένα γιo.
Πολιτικός Μηχανικός από to Πανεπιστήμιο Πατρών (1973-1979).
Αρκετά σεμινάρια marketing & business management.
Μόνη ξένη γλώσσα τα Αγγλικά, παρά τα ταξίδια σε πολλές και διαφορετικού χαρακτήρα χώρες.
Ως το 1987 ελεύθερος επαγγελματίας Πολιτικός Μηχανικός. Ώς το 2007 σε διευθυντικές θέσεις σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα (πληροφορική και τηλεπικοινωνίες). Σήμερα συνιδιοκτήτης ενός café-bar και ενός μικρού εκδοτικού οίκου με βιβλία για την Ελευσίνα. Μηχανικός - ελεύθερος επαγγελματίας (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Αυτοδιοικητική δραστηριότητα του παρελθόντος : Αντιδήμαρχος Ελευσίνας 1982 – 1986 και μέλος της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Ελευσίνας, ως εκπρόσωπος του Δήμου.
Μεγάλωσα δίπλα σε παραλία και λιμάνι και θέλω να ζω με τη θάλασσα ολόγυρα ή δίπλα μου.

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ του Χριστοφόρου
Γεννήθηκε στη Ρωσία, από έλληνες γονείς. Ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 12 ετών. Εργάστηκε πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα σε νυχτερινό σχολείο. Έχει εργαστεί σε βιοτεχνίες, εργοστάσια, ως πωλήτρια, σερβιτόρα και μπαργούμαν. Σήμερα είναι ελεύθερη επαγγελματίας και μένει στο Βύρωνα. Πάντοτε είχε ενεργό συμμετοχή στα κοινά, από τα σχολικά της χρόνια έως και σήμερα. Την κινητοποιούν το όραμα μιας πιο ανθρώπινης πόλης, με σεβασμό στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της, ντόπιων και ξένων, η περιφρούρηση των εργασιακών σχέσεων και ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, για μας και τα παιδιά μας.


ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) του Χρήστου
Γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Είναι πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ. Εργάστηκε ως οικονομικό στέλεχος στη διανομή τύπου. Από το 1992 παράγει έντυπα ως ιδιοκτήτης ατελιέ
και από το 1998 ως εκδότης. Συγχρόνως για περισσότερο από 25 χρόνια διατηρεί
βιβλιοπωλείο στη Μάνδρα όπου και διαμένει. Είναι παντρεμένος
και έχει δύο γιους. Η πολιτική του διαδρομή ορίζεται από την ευθεία Ρήγας Φεραίος, ΚΚΕ εσωτερικού, ΕΑΡ, Συνασπισμός, Δημοκρατική Αριστερά.

ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ του Αθανασίου
Γεννήθηκε το 1967. Φιλόλογος, με ειδίκευση στην αγγλική λογοτεχνία του 17ου αιώνα. Από αριστερή οικογένεια, συμμετέχει ενεργά στην αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια. Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, και προηγουμένως μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Χόμπυ του είναι η ιστορία, το διάβασμα και το γράψιμο.

ΣΕΡΑΦΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ) του Θεοδώρου
Γεννήθηκα στο Γκάζι στην οδό Πειραιώς, στις παράγκες, από γονείς πρόσφυγες. Τα θυμάμαι όλα, ο πατέρας μου ήταν τραβαγιέρης στο τραμ, το Ομόνοια- Ρουφ, το τραμ 4 και τον περίμενα πιτσιρικάς στην Πειραιώς για να μπω μέσα να χτυπήσω το καμπανάκι. Το 1940 μάς πήγαν στα προσφυγικά σπίτια στο Αιγάλεω. Ήταν ωραία, με τις αυλές και τα λοιπρά. Ο πατέρας μου πέθανε το 1941 σε ηλικία 40 χρονών. Έζησα τον πόλεμο, την πείνα, ξυπόλητος στις γειτονιές, παιδί της Κατοχής. Λόγω φτώχειας σταμάτησα νωρίς το σχολείο και άρχισα να δουλεύω. Έκανα ό,τι δουλειά φαντάζεστε, κουλουράς, λούστρος, πουλούσα τσιμπιδάκια και φουρκέτες, πουλούσα νερό με τη στάμνα στην πλατεία Κοτζιά, δούλεψα στα Καμίνια…. Στις αλάνες παίζαμε ποδόσφαιρο από πιτσιρίκια και το 1950 πήγα στην ΑΕΚ κι έμεινα 60 χρόνια και εκεί τελείωσα την καριέρα μου. Μέχρι και σήμερα βρίσκομαι στην ΑΕΚ, στις ακαδημίες, υπεύθυνος τερματοφυλάκων. Είμαι παντρεμένος με 3 παιδιά και 2 εγγόνια.

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ του Ιωάννη
Ο Μάριος Σπηλιόπουλος γεννήθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής το 1957. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) όπου σήμερα είναι καθηγητής. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς εικαστικές διοργανώσεις. Το 1994 τιμήθηκε με το Μεγάλο Χρυσό Βραβείο (Grand Prix d’Alexandrie) στη 18η Biennale Αλεξάνδρειας. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Αγγλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Δανία και τις ΗΠΑ. Το 1974 οργανώθηκε στην ΕΚΟΝ-Ρήγας Φεραίος. Από τότε έως σήμερα συμμετέχει ενεργά στο χώρο της Αριστεράς. Διατέλεσε για δύο χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της ΑΣΚΤ και τέσσερα χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων της ΑΣΚΤ. Εκπροσώπησε επί σειρά ετών την ΑΣΚΤ στην “Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ” (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π). Για τρία χρόνια υπήρξε εκπρόσωπος της “Ανοιχτής Πόλης” στο Δ.Σ. της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. Ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο και τους ανθρώπους της Ελευσίνας προετοιμάζοντας το έργο “Ανθρώπων Ίχνη”(Αισχύλεια 2008).
Είναι ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Χρήστου
Εικαστικός καλλιτέχνης, φωτογράφος, δημοσιογράφος και blogger. Πάνω από 25 χρόνια αυτοδιοικητικό στέλεχος της Αριστεράς, με θητεία αρκετών χρόνων σε δημοτικά έδρανα και προεδρεία νομικών προσώπων και συλλόγων. Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, της Αλεξάνδρας και του Ορέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου