Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

τοποθέτηση του περ. συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά σχετικά με την αξιολόγηση των ΔΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 14η
25/6/2014

ΘΕΜΑ Η.Δ.: Συζήτηση σχετικά με την αξιολόγηση του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών του Ν. 4250/2014

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς

         Αγαπητοί εργαζόμενοι, αγαπητοί συνάδελφοι. Θα προσπαθήσω να πω μερικά πράγματα, χωρίς πολιτικολογίες και χωρίς γενικότητες. Και κάποια που δεν θα είναι ευχάριστα. Ελπίζω στο τέλος, μια εναλλακτική πρόταση να ακουστεί ευχάριστα.
Η αξιολόγηση στην Ελλάδα, οι αξιολογήσεις γενικά, είναι μακριά ιστορία και πονεμένη ιστορία. Από την εποχή που κάποτε αποτελούσαν μέσο διώξεων αντιφρονούντων, φτάσαμε στο μπάχαλο της τελευταίας - τουλάχιστον - εικοσαετίας, όπου κανένας δεν αξιολογεί κανέναν και κάθε ένας κάνει ότι γουστάρει. Και στον τομέα αυτό δεν είμαστε μια κανονική χώρα. Δεν χρησιμοποιώ άλλους όρους, αριστερή, δεξιά, καπιταλιστική, σοσιαλιστική. Δεν είμαστε κανονική χώρα.
Δεν υπάρχει αξιολόγηση δομών, ούτε σχέδιο για τις δομές. Έχω κάνει πολλά χρόνια στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Από το ΄80 και μετά στήναμε τρεις και λίγο Δημοτικές Εταιρείες που καλά καλά δεν ξέραμε γιατί τις κάναμε. Και κατά κανόνα έμπαιναν μέσα. Και όποιος τολμούσε έτσι μια φράση να πει, παιδιά να το ξαναδούμε, γινόταν εχθρός.
Οι διαδικασίες, οι δομές είναι ξεπερασμένες. Έβλεπα χθες μια προκήρυξη μας για την προμήθεια ελαστικών. Κατ΄ αρχάς, ο κάθε τομέας και Γραφείο Προμηθειών είναι τελείως παράλογο. Επίσης να μην γίνεται ηλεκτρονικά προμήθεια ελαστικών είναι επίσης παράλογο, σήμερα. Έχουμε καθυστερήσεις δεκαετιών. Μπορούν το Γραφείο, ένα για όλη την Περιφέρεια κάθε πρωί να βλέπει στο κομπιούτερ τις τιμές, τις προδιαγραφές και να αποφασίζει. Και να παραλαμβάνει σωστά βεβαίως. Χρειάζεται βέβαια και νομική απλοποίηση της διαδικασίας  .
Είμαστε ξεπερασμένοι και είναι ένας από τους λόγους, που περνάμε την κρίση τόσο δραματικά σε σύγκριση με άλλους. Η αξιολόγηση προσωπικού, μην γελιόμαστε, ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Υπάρχουν Δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των ΟΤΑ που για είκοσι, τριάντα χρόνια έχουν αξιολογηθεί δυο, τρεις φορές και υπάρχει και η συντριπτική πλειοψηφία των Προϊσταμένων, που για να έχει το κεφάλι της ήσυχο βάζει σε όλους άριστα, Αυτά είναι μαϊμουδιές, δεν είναι αξιολογήσεις.

Θα πρέπει σιγά – σιγά να συνεννοούμαστε. Η αξιολόγηση μόνο στο Δημόσιο δεν υπάρχει. Και υπάρχει όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει και σε κάθε φύσεως συλλογικότητα. Αγαπητοί συνάδελφοι, οι πιο πολλοί εδώ είστε στελέχη κομμάτων. Μέσω αξιολόγησης γίνατε στελέχη, οι περισσότεροι τουλάχιστον. Δεν γίνατε γιατί είχατε κανέναν μπάρμπα στην Κορώνη.
Παντού υπάρχει αξιολόγηση. Δείτε ένα αθλητικό Σωματείο που θα πήγαινε χωρίς αξιολόγηση. Δυστυχώς αγαπητοί εργαζόμενοι και αγαπητοί συνάδελφοι, η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργάνων δεν θέλει καμία αξιολόγηση. Και φαίνεται από τα κείμενα και της ΑΔΕΔΥ και το δικό σας. Παρότι στη συνάντηση που είχαμε με το συνδικάτο σας αρκετοί συνδικαλιστές δήλωσαν ρητά ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης. Μόνο το κείμενο των Προϊσταμένων το λέει. Γιατί το θεωρεί και πολύ σωστά, σαν εργαλείο για την ανάπτυξη του προσωπικού, αλλά και για να παρέχει καλές υπηρεσίες στους πολίτες.
Να πούμε λοιπόν όχι, στο σημερινό σύστημα αξιολόγησης. Γιατί είναι προβληματικό. Αλλά εδώ δεν μπαίνει τελεία. Κατά τη γνώμη τη δική μας, της παράταξης Αττική Γη, θα έπρεπε η συνδικαλιστική ηγεσία να προτείνει, η ΑΔΕΔΥ εν προκειμένω, ή οι δικές σας ανώτερες ηγεσίες, να αντιπροτείνουν στα χίλια δύο προβλήματα που μπορεί να έχει το προτεινόμενο σύστημα .
Μιλάμε για την αξιολόγηση. Σε σχέση με τα ΚΤΕΟ από το βήμα αυτό έχω κάνει τις περισσότερες, από όλους ερωτήσεις και περισσότερες καταγγελίες για το σημερινό καθεστώς. Μην τα λέτε σε εμένα αυτά. Μην χτυπάτε ανοιχτές πόρτες. Εγώ το έφερα δύο, τρεις φορές το θέμα των ΚΤΕΟ εδώ. Και συμφωνούμε βεβαίως. Γιατί είναι μια στημένη δουλειά, για να δίνει χρήματα στους ιδιώτες. Αλλά δεν μιλάμε για αυτό.
         Ο συνάδελφος σας από πάνω - που προχθές τα βρήκαμε στο κατ΄ ιδίαν -, θέλει να διακόπτει και να πολιτικολογεί. Εγώ θέλω να μιλάω για την ουσία.
         Ειπώθηκε από την εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ ότι θα γίνει το φτυάρι, λέει, που θα κάνει απολύσεις. Με συγχωρείτε, οι σχολικοί φύλακες με αξιολόγηση έφυγαν; Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί με αξιολόγηση έφυγαν; Μπαλωθιές ρίχνετε. Δεν αντιμετωπίζονται έτσι τα προβλήματα. Τα κεφάλια θα τα πάρουν. Συνάδελφε, γιατί εξανίστασαι; Δεν τους έδιωξαν χωρίς αξιολόγηση; Οριζόντια; Εκτός αν δεν καταλαβαίνεις τι λέω.
Δεν είναι η αξιολόγηση λοιπόν που είναι το πρόβλημα.
Άρα λοιπόν, να συμφωνήσουμε ότι είναι προβληματικός ο νόμος και κυρίως στα ποσοστά. Αυτό το είκοσι πέντε οι άριστοι και το δεκαπέντε κάτω από τη βάση το απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Να συνεννοηθούμε σε αυτό. Λοιπόν, δυστυχώς θα έπρεπε να είναι εδώ και η δική σας αντιπρόταση. Εγώ το τονίζω αυτό το πράγμα, γιατί αλλιώς είναι μπαλωθιές που δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους. Εσείς θα τα πληρώσετε.
Λοιπόν, με αυτήν την έννοια, επειδή διαφωνούμε και με τη θέση που προτείνετε και κυρίως να πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο απόφαση για εντολή στους Προϊσταμένους μη εφαρμογής του νόμου, αντιπροτείνουμε ένα ψήφισμα με τέσσερα σημεία. Και είναι ανάλογο με αυτό που πήρε χθες ο Δήμος της Αθήνας
         Σημείο πρώτο: Προτείνω λοιπόν, ψήφισμα – απόφαση. Να παγώσει ο νόμος, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας, όπου έχει γίνει η προσφυγή από την ΑΔΕΔΥ.
         Δεύτερο: Να εκφράσουμε τη διαφωνία μας, σαν Περιφερειακό Συμβούλιο, με το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης. Και ειδικότερα με τον επιμερισμό της αξιολόγησης σε ποσοστά. Είναι το σημείο που έχει επικριθεί και σαν αυθαίρετο και αντισυνταγματικό. Θα αποφασίσει το Συμβούλιο Επικρατείας.
         Τρίτο: Να γίνει θέση και της ΕΝΠΕ η θέση της ΚΕΔΕ. Που λέει, αξιολόγηση δομών και προσωπικού μέσω της εφαρμογής δικαίου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης.
         Τέταρτο και τελευταίο: Το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει την αναστολή του νόμου που υπάρχει σήμερα. Το ξαναλέω, αναστολή εφαρμογής του νόμου και να γίνει Επιτροπή από το Υπουργείο Εσωτερικών, από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τα συνδικαλιστικά όργανα τα ανώτατα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ώστε να βάλουν τα πλαίσια, που θα φτιαχτεί ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης και ακόμα με τρόπο τέτοιο, που να μην οδηγεί ούτε σε απολύσεις, ούτε σε διαθεσιμότητα.
         Αυτός είναι ο δρόμος αν θέλετε να δίνετε μάχες που κερδίζονται και όχι μπαλωθιές που ακούγονται ωραία και δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου