Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

τοποθέτηση του περ.συμβούλου της "αττικής γης" Δ.Βαρελά για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία Κυθήρων-Αντικυθήρων


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 1η
16-1-2014

ΘΕΜΑ 2Ο Ε.Η.Δ. :  Συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος για την Ακτοπλοϊκή  Συγκοινωνία Κυθήρων – Αντικυθήρων

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

          Αγαπητοί συνάδελφοι,
στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, διαχρονικά, διαπλέκονται πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα και ανέκαθεν επικρατούσε ένα κλίμα  διαπλοκής και διαφθοράς, ίσως όσο σε λίγους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Να θυμίσω, είχαμε πριν από κάποια χρόνια, πολύκροτη αυτοκτονία που από εκεί ξεκίνησε. Να θυμίσω ακόμα και τη δυσωδία που -μετά από  λίγα χρόνια – ανέδυε όλο αυτό το σύστημα γύρω από το γραφείο του τότε Υπουργού Ναυτιλίας του κυρίου Παυλίδη.
Θέλω να δείξω δηλαδή, πόσο διαπλεκόμενες ήταν – και αυτό δεν έχει να κάνει με την απελευθέρωση των γραμμών – εγώ πιστεύω ότι είναι καλύτερο τώρα το καθεστώς, απλώς δεν υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας, γιατί για παράδειγμα, έκανε την αίτηση της η LANE  να αποσύρει το πλοίο και ταυτόχρονα βλέπουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό να κόβονται μόνο αυτά τα αντίστοιχα 6,5 εκατομμύρια από τις επιδοτήσεις. Τυχαίο; Δεν ξέρω.
          Να πω ακόμα, ότι οι συγκοινωνίες γενικά είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να επιδοτούνται. Και να μην ξεχνάμε ότι και οι αστικές συγκοινωνίες επιδοτούνται με 400 περίπου εκατομμύρια το χρόνο και τα ΚΤΕΛ που είναι 100% ιδιωτικά επιδοτούνται με 200 περίπου εκατομμύρια το χρόνο, γιατί είναι κάποια χωριά που πρέπει να πάνε να πάρουν  τους μαθητές για παράδειγμα. Καλώς δηλαδή επιδοτούνται - δεν εννοώ το καλώς και για τα ποσά δεν το ξέρω – για το κοινωνικό αγαθό που προσφέρουν. Λιγότερο επιδοτείται η Ναυτιλία, περίπου 80 εκατομμύρια το χρόνο.

συνέντευξη του Γρηγόρη Ψαριανού στον ρ/σ Αθήνα 9,84

 Αθήνα 9,84
23 Ιανουαρίου 2014

Ο Γρηγόρης Ψαριανός συνομιλεί με τον Άρη Τόλιο στην εκπομπή «η στάση των δύο».

Για την αναταραχή στη Δημοκρατική Αριστερά:
Υπάρχει μια γενική αναταραχή παντού. Η αναταραχή είναι γενικευμένη. Είναι αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις φυλές του ΠΑΣΟΚ, αναταραχή στη Δημοκρατική Αριστερά. Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει επίσης αναταραχή, μη κοιτάτε που δεν ακούγονται πολύ έξω οι φωνές γιατί «τώρα έχουμε διάφορα πράγματα να τακτοποιήσουμε». Παντού υπάρχει μια αναταραχή. Ξέρετε σ’ ένα χρόνο, σε δυο χρόνια, κανένα από τα κόμματα που γνωρίζουμε τώρα δεν θα είναι το ίδιο.

Για το δίλημμα κομματική τοποθέτηση – ευρύτερο πολιτικό πιστεύω:
Τα διλήμματα είναι για όλους. Και η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται σ’ ένα δίλημμα. Να τηρήσει την ιδρυτική της διακήρυξη ότι θα είναι πυλώνας ανασυγκρότησης  του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού;  Αυτά είναι λόγια του Φώτη Κουβέλη την πρώτη μέρα που ιδρύθηκε η Δημοκρατική Αριστερά. Μιλάμε για ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, του τρίτου πόλου, ολόκληρου. Όχι ενός τμήματος. Όχι «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», ελάτε, ο Άρης Τόλιος, ο Γιώργος, ο Κώστας, η Αλέκα, όποιος συμφωνεί ,ελάτε εδώ.  Να γίνει ένας διάλογος. Γίνονται διάφορα φόρουμ, προχθές είχε ένα φόρουμ στον 9.84, εκεί στο δικό σας αμφιθέατρο. Μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, όπου συμμετείχαν  5-6 μικρότερες κινήσεις, η πρωτοβουλία των 58 και συμμετείχε σ’ αυτό και η Δημοκρατική Αριστερά. Λοιπόν, όλοι αυτοί, και η Δημοκρατική Αριστερά και η πρωτοβουλία των 58 και όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ -  όσοι δε βαρύνονται προσωπικά από κακοδιαχείριση ή διάφορες λεηλασίες που κατέστρεψαν τη χώρα. Γνωριζόμαστε πολύ καλά εδώ πέρα. Δε μπορεί να λέμε δε μιλάμε με το ΠΑΣΟΚ αλλά μιλάμε με κάποιους πασόκους που μάλιστα συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι.

συνέντευξη του περ. συμβούλου της "αττικής γης" και βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γ. Ψαριανού στον τύπο της Κυριακής

Τύπος της Κυριακής
19 Ιανουαρίου 2014
"Είναι απαραίτητη η κυβέρνηση εθνικής ενότητας"

-Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις; Πόση ζωή έχει ακόμη αυτή η κυβέρνηση;
Η πορεία της χώρας θα καθορίσει τις εξελίξεις και η πορεία αυτή δεν είναι ευθύγραμμη και με τον τρόπο που γίνεται η διαχείρισή της δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Είμαι κι εγώ ανήσυχος όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι εντός και εκτός βουλής, εντός και εκτός κομμάτων άσε δε που και τα κόμματα δεν έχουν ευθύγραμμες πορείες και δεν ξέρουμε αν του χρόνου θα είναι τα ίδια. Είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο διπλών, μάλιστα, εκλογών αλλά και βέβαια μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης κάποιους μήνες αργότερα. Και αναφέρομαι στις εθνικές εκλογές που θεωρώ πιθανό να γίνουν εντός του ‘14, γιατί βεβαίως δεν έχει πολλή ζωή ακόμα αυτή η κυβέρνηση, αποκλείεται να εξαντλήσει την τετραετία και το θέμα είναι αν θα γίνουν στο τέλος του ‘14, ή την άνοιξη του ‘15 με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
-Είναι ή όχι οι ευρωεκλογές ορόσημο των πολιτικών εξελίξεων;
Το αποτέλεσμα των ευρω-αυτοδιοικητικών εκλογών προφανώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις, ελπίζω προς θετική κατεύθυνση και θετική κατεύθυνση εννοώ την σταθερότητα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, την επανεκλογή των πραγματικά καλών δημάρχων δηλαδή του Καμίνη, του Μπουτάρη, του Σκοτινιώτη, του Φίλιου και ελπίζω και για την εκλογή και άλλων καλών, και την συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας που να διαχειριστεί πιο δίκαια, πιο δημοκρατικά, πιο αποτελεσματικά τα δημόσια πράγματα με γενναίες μεταρρυθμίσεις, θεσμικές αλλαγές, ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με αναπτυξιακό προσανατολισμό, για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα - για όλα αυτά έως τώρα έχουμε κάνει λίγα πράγματα. Ως γνωστόν, όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση, και ανεξάρτητα από τα δομικά λάθη των συνταγών των μνημονίων, έσπευσαν να κάνουν πράγματα που δεν ζητούσαν πάντα τα μνημόνια δηλαδή εξοντωτικές περικοπές, ακραίες υπερφορολογήσεις πάντα εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων και μεσαίων επιχειρήσεων, των «συνήθων υπόπτων» δηλαδή, παρουσιάζοντας μάλιστα μερικά από αυτά ως προαπαιτούμενα, χωρίς από την άλλη να κάνουν πράγματα που δικαίως ζητούσαν τα μνημόνια και που θα έπρεπε από μόνοι μας να έχουμε κάνει. Έτσι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη δικαιοσύνη, στις εφορίες, στις πολεοδομίες, στο λαθρεμπόριο καυσίμων, σε οργανισμούς και ιδρύματα χωρίς αντικείμενο που ακόμα υπάρχουν και χρυσοπληρώνονται, δεν υπάρχει πουθενά αξιολόγηση - άσε δε που έχουν απολυθεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τον ιδιωτικό τομέα και δεν μπορείς να διώξεις έναν δολοφόνο ή έναν παιδεραστή από το δημόσιο - δεν έχουμε ακόμα κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, ενιαία φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, διευθέτηση των σχέσεων κράτους-εκκλησίας.Δεν έχουμε ακόμα ένα συγκροτημένο σχέδιο στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, δεν έχουμε ακουμπήσει την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή και το κορυφαίο: υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμοί δεν επικοινωνούν ακόμα μεταξύ τους. Όλα αυτά βεβαίως μπορούν εύκολα να γίνουν αλλά κάποιοι δεν θέλουν να γίνουν και δεν εννοώ μόνο τους κυβερνώντες.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

τοποθέτηση του περ. συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για το ακίνητο του Αστέρα Βουλιαγμένης


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 42η
26-11-2013

ΘΕΜΑ 7Ο Η.Δ.:  Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) για το ακίνητο του Αστέρα Βουλιαγμένης, Μικρό Καβούρι.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη. Το θέμα που εξετάζουμε είναι περίπλοκο. Με ποια κριτήρια το εξετάζουμε; Εμείς λέμε με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα, στους κανόνες που προβλέπουν την προστασία του περιβάλλοντος και όσα άλλα προβλέπονται.
Η νομιμότητα καταγράφεται στους νόμους και δεν τους βγάζει ο καθένας από το κεφάλι του, ούτε τους ερμηνεύει κατά το δοκούν. Ακούστηκαν κραυγές, από κάποιους, όχι από όλους, που επιτρέψτε μου να τις χαρακτηρίσω προεκλογικές.
Πιστεύω πρέπει να αποφασίσουμε με καθαρό μυαλό, χωρίς ιδεοληψίες και να επικεντρώσουμε ακριβώς στο ζήτημα που μας απασχολεί. Όχι να λέμε άλλα ντ΄άλλων. Ώστε να οδηγηθούμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα που πρέπει να το επιζητούμε όλοι.
Η λογική  του άσπρου - μαύρου και του «όχι σε όλα» είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί σε ήττες. Δηλαδή θα επιτρέψει στους όποιους επενδυτές να κάνουν  ότι γουστάρουν. Αν εμείς δεν πούμε από τώρα τι πρέπει να υποστηρίξουμε. Λοιπόν, τι θα αποφασίσουμε εδώ σήμερα; Αποφασίζουμε αν θα εισηγηθούμε την έγκριση των Περιβαλλοντικών Μελετών και βεβαίως, επειδή το θέμα είναι μεγάλο, πρέπει να μπούμε και επί της ουσίας. Στην ουσία όμως.