Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

τοποθέτηση του Δ. Βαρελά σχετικά με τις μονάδες παραγωγής ηλ. ενέργειας από βιομάζα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 6η
11-2-2014

ΘΕΜΑ 5Ο Η.Δ.: Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο “Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Βιομάζα”.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

           Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, κάτοικοι από την περιοχή, εγώ θέλω να μιλήσω γενικά -μια και αποσύρεται το θέμα- πάνω στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μια μορφή από αυτές είναι τα βιοκαύσιμα και η βιομάζα.
          Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι είναι μια από τις Διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μέχρι το 2020, το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από αυτές ένα μικρό κομμάτι, γύρω στο 4% πρέπει να είναι από βιομάζα και βιοκαύσιμα.
          Όταν λέμε «υποχρεώσεις», είναι από Διεθνείς Οργανισμούς και η μη συμμόρφωση επιβάλλει πρόστιμα. Όλοι ξέρετε τα πρόστιμα από τις χωματερές που μας ταλανίζουν για δεκαετίες και οι οποίες συνεχίζονται γιατί μπορεί οι ΧΑΔΑ στην Αττική λίγο πολύ να εξαφανίστηκαν αλλά σε όλη την Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν.
          Έτσι λοιπόν πρέπει κάποια στιγμή να δούμε το πρόβλημα κατάματα. Εγώ δεν λέω αν θα πούμε ναι ή όχι αλλά δεν μπορούμε να το παραπέμπουμε συνέχεια στις καλένδες. Σίγουρα οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν. Αντιδρούν πολύ περισσότερο όταν δαιμονοποιούμε κάποια θέματα. Τώρα το μαζεύουμε, το αποσύρουμε, επειδή πλησιάζουν εκλογές και δεν θέλουμε αντιδράσεις αλλά θα το δούμε επιτέλους το θέμα στην ουσία του;
          Εγώ λέω αντί να πετάμε το μπαλάκι κάθε φορά στην εξέδρα, έχει τα κότσια όχι το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, το επόμενο να ζητήσει χωροθέτηση και να απαγορεύονται στην Αττική; Δεν το έχω ψάξει, μπορεί να είναι σωστό, μπορεί και να μην είναι. Γενικά όμως δεν μπορούμε να χτυπάμε μια στο σφυρί και μια στο πέταλο. Δεν γίνεται. Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε το πρόβλημα.

          Σε σχέση με την επαρχία, τα οφέλη από τέτοιες μονάδες είναι πολλαπλά. Μαθαίνω ότι στο Αγρίνιο έχουν αρκετές χιλιάδες στρέμματα, νομίζω επτακόσιες, που θα ξεκινήσουν να παράγουν ευκάλυπτο και βεβαίως εκεί πρέπει να γίνει το εργοστάσιο που θα χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη τον ευκάλυπτο.
          Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από ότι ξέρετε καλλιεργείται η ελαιοκράμβη που και συμφέρουσα είναι για κάποιες περιοχές. Είναι μια φθηνή κατά κάποιον τρόπο παραγωγή επειδή δεν θέλει και φυτοφάρμακα και τέτοια. Το να πιάσει σκουλήκι ας πούμε δεν σε νοιάζει, καύσιμα θα γίνουν μετά, όπως σε νοιάζει για το σιτάρι. Και παράπλευρα οφέλη έχουν.
          Επανέρχομαι λοιπόν και λέω ότι είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας να εξασφαλίσει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 40% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η μη συμμόρφωση πέραν ότι βαρύνει τον πλανήτη και τουλάχιστον η Ευρώπη δεν έχει χώρες που αντιδρούν και δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς οδηγίες, οι Αμερικάνοι και οι Κινέζοι αντιδρούν κυρίως σε αυτά τα μέτρα.
          Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Να πούμε δεν θέλουμε καμία στην Αττική. Ωραία, να το πούμε όμως και να μην πηγαίνουμε μία μπρος, μία πίσω.
          Η τελευταία ένσταση μου σε σχέση με τις εταιρείες που ζητάνε τις άδειες, είναι ότι βγάζουν τις άδειες, ωριμάζουν και μετά τις πουλάνε. Είδα και κάποιες διαφημίσεις όχι από τη συγκεκριμένη εταιρία  αλλά από κάποια άλλη. Δεν είναι και η πιο ορθόδοξη διαδικασία αυτή. Δηλαδή όπως σε όλα στην Ελλάδα γίνεται τζόγος, έγινε και στα φωτοβολταϊκά, φαίνεται να γίνεται και σε αυτό.
          Εμένα με κάνει συγκρατημένο στο να πω πάρτε άδειες και αυτό το γεγονός αλλά νομίζω υποχρεώσή μας είναι να παίρνουμε τις ευθύνες μας και να δούμε το θέμα συνολικά. Έγιναν πολλές συζητήσεις χωρίς να πούμε αν θέλουμε στην Αττική μονάδες. Καμία; Ωραία καμία, αλλά να το πούμε. Να ξέρει ο άλλος ότι θα πάει στο Αγρίνιο, θα πάει στην Αρκαδία, θα πάει στα βόρεια που η ελαιοκράμβη προσφέρεται  περισσότερο γιατί - κάθισα και ασχολήθηκα και με αυτό το θέμα  - θέλει κάποια ψύχρα να βάλει στον καρπό το λάδι. Είναι πολλά καινούργια θέματα, πρέπει να τα μαθαίνουμε.
Ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου