Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

τοποθέτηση του Δ. Βαρελά για την τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της περιφέρειας αττικής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 6η
11-2-2014

ΘΕΜΑ 1Ο Η.Δ.: Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας των Υπηρεσιών της  Περιφέρειας Αττικής»

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

          Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, οδηγούμαστε στην αλλαγή του Οργανισμού. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει, αλλά οδηγούμαστε πρόχειρα και αποσπασματικά. Βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι έχει και αρκετά θετικά στοιχεία. Και θα προσπαθήσω όλα αυτά που γενικά διατυπώνω να τα ερμηνεύσω.
Μένω στο πρόχειρα. Γιατί είναι πρόχειρα; Δεν έχει προηγηθεί αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών. Προσέξτε, εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Πάμε κάτι να το αλλάξουμε, χωρίς να το έχουμε αξιολογήσει.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα της αξιολόγησης έχει αναγραφεί στην Ημερήσια Διάταξη της χώρας εδώ και δύο χρόνια και αφορά όλη τη Διοίκηση, είτε είναι το κεντρικό κράτος, είτε είναι οι Περιφέρειες είτε οι Δήμοι. Γιατί κατά τη γνώμη μας; Εμείς ισχυριζόμαστε ότι αν κάτι συνέβαινε αύριο και μας χάριζαν ολόκληρο το χρέος, αν μέναμε στα ίδια, σε τρία, τέσσερα χρόνια θα είχαμε ξαναδημιουργήσει μη διαχειρίσιμο χρέος.
Μιλάνε όλοι για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Όπως και να την εννοεί ο καθένας πράγματι πρέπει η χώρα να πάει σε παραγωγική ανασυγκρότηση. Αναρωτιόμαστε όμως, με τις σημερινές δομές της Διοίκησης μπορούμε να πετύχουμε τίποτα; Εμείς ισχυριζόμαστε όχι.
Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η αναδιοργάνωση της διοικητικής μηχανής και αυτό αφορά και τους ΟΤΑ. Δεν μπορούν τα πράγματα να μένουν όπως έχουν. Και εδώ έχουμε την πρώτη διαφωνία με τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια και με το κείμενο που έχει στείλει. Γιατί; Ουσιαστικά αφήνουν να εννοηθεί ότι τα πράγματα πρέπει να μείνουν έτσι, μην προτείνοντας τίποτα.

Και εδώ, εγώ θα συμφωνήσω με τον Περιφερειάρχη, δεν έχω πρόβλημα να συμφωνήσω γιατί έχει δίκιο όταν σας λέει δεν προτείνετε τίποτα. Αλλά από την άλλη όμως τον ελέγχω, γιατί πέρασαν δύο χρόνια που θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση και δεν έκανες κύριε Περιφερειάρχη τίποτα. Ενώ θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει. Ο βρόχος είναι στον λαιμό μας και είναι και από αυτά τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η αξιολόγηση δεν είναι διαδικασία άρπα κόλλα. Θέλει τεχνογνωσία, απαιτεί ειδικούς και δεν ξέρω γιατί, πάλι στο ίδιο κείμενο, δεύτερη ένσταση, τα βάζετε με τα Πανεπιστήμια, ή με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες. Και ανακατεύετε και την Task Force που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την ιστορία. Ποιος θα κάνει την αξιολόγηση; Χρειάζονται μετρήσεις, δείκτες, χρειάζονται ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα. Καταργούμε το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου. Ποιος θα μας πει αγαπητοί εργαζόμενοι αν έχουν  βάση οι ενστάσεις της κυρίας Περράκη; Εγώ διάβασα το κείμενό της με προσοχή. Δεν ξέρω αν έχει δίκιο. Σε ποιο βαθμό έχει; Ποιος θα μας τα πεί; Νομίζω μόνο μέσα από μια αξιολόγηση μπορεί να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα.
Βάζετε και μάλιστα πολύ αιχμηρά, το υιοθέτησε και η κυρία Κυπριανίδου, το θέμα της συγχώνευσης από τη  μια μεριά των Οικονομικών Υπηρεσιών, αλλά όχι των Ελεγκτικών διότι πως ακριβώς το γράφετε; Αναπτύσσουν πελατειακές σχέσεις. Διοίκησης και ελεγχομένων εννοείται. Δύο ερωτήσεις. Τον έλεγχο η Διοίκηση απευθείας τον ασκεί ή μέσω των υπαλλήλων; Και αν έχετε εμπειρία και το λέτε αυτό, γιατί τόσα χρόνια δεν έχετε αναφερθεί μέσω του συλλόγου σας, μέσα από τα συλλογικά σας όργανα στις πιέσεις της Διοίκησης που αναπτύσσει τις πελατειακές σχέσεις;
Και εν πάση περιπτώσει και γιατί δεν προτείνετε πώς αυτό το πράγμα θα σπάσει; Δεν μπορούμε να δίνουμε συνεχώς μάχες χαρακωμάτων. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη τεχνογνωσία. Με τη συμβολή βεβαίως και των εργαζομένων. Συμβάλλοντας όμως ουσιαστικά και συγκροτημένα. Και όχι να ρίχνουν τουφεκιές. Εγώ πιστεύω, αγαπητοί εργαζόμενοι, ότι μέσα από το κείμενό σας ρίχνετε τουφεκιές. Να συμφωνήσω απόλυτα ότι δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας. Ούτε καν να μπουν οι εργαζόμενοι σε αμφιβολίες για τη θέση τους. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με αυτή την τοποθέτησή σας. Υπάρχουν όμως κάποιες άστοχες τουφεκιές. Δηλαδή, δεν επιτρέπεται εσωτερική μετακίνηση; Που ακούστηκε αυτό; Ούτε καν στο γνωστικό αντικείμενο; Εντάξει, το καταλαβαίνω από την Αγία Παρασκευή στον Πειραιά να υπάρχουν ενστάσεις. Αλλά η ολοκληρωτική άρνηση νομίζω ότι είναι λάθος.
Τέλος και επιτρέψτε μου να το πω, εγώ δεν μασάω τα λόγια μου και ας έχουμε εκλογές μπροστά, μερικές τουφεκιές στο κείμενό σας είναι τελείως στον γάμο του καραγκιόζη, διότι είναι copypaste κομματικών κειμένων και αυτό είναι λάθος. Και το λάθος το βλέπετε στη συμμετοχή των υπαλλήλων.
Επικαλέστηκε ο Πρόεδρος το ομόφωνο. Ωραία. Να αναρωτηθώ και εγώ τι ποσοστό υπαλλήλων ήταν στη Συνέλευση; Και δεν το λέω αυτό για να αμφισβητήσω μια διαδικασία. Το λέω να αναρωτηθείτε γιατί έχουν αποδυναμωθεί τα συνδικαλιστικά κινήματα και στο Δημόσιο με την ευρύτερη έννοια και έχουν ουσιαστικά σβήσει στον ιδιωτικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Έχετε λοιπόν ευθύνες για το ότι μπλέκετε κομματικές γραμμές με την υπεράσπιση εργατικών συμφερόντων, για την οποία νομιμοποιείστε 100%.
Να πω κάτι ακόμα. Δεν είναι φάρμακο ο Οργανισμός που μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα. Είναι αστείο να λέτε ότι με τον προτεινόμενο Οργανισμό διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση διαφόρων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Δεν το καταλαβαίνω. Και αν έχει ο Οργανισμός αυτή τη δυνατότητα κάντε τον αντίθετο, να το αποτρέψει και προτείνετέ το να τον δούμε.
Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, εμείς στην Διαπαραταξιακή που συμμετείχαμε είπαμε -και λέμε τώρα το ίδιο - ότι αυτή η τροποποίηση πρέπει να είναι προσωρινή. Δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη η Περιφέρεια. Ο νόμος επιτρέπει στη νέα Διοίκηση από την ημέρα που θα αναλάβει να ξεκινήσει καινούργια διαδικασία. Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τις ενστάσεις του κυρίου Ζαφειρόπουλου και της κυρίας Κυπριανίδου ότι βάζει θηλιά στα χέρια των επόμενων. Τα θεωρώ προσχηματικά και προεκλογικού χαρακτήρα. Εγώ σε αυτή την αλλαγή βλέπω και θετικά και άγνωστα. Για παράδειγμα, δεν ξέρω αν πρέπει να καταργηθεί, το ξαναείπα, το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το αίτημα για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών, και μέσα από έναν Οργανισμό είναι διαρκές, αλλά χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Όταν αυτοσχεδιάζουμε, όσες ικανότητες και να έχουν οι Υπηρεσίες μας, όση και αν είναι η συμβολή των εργαζομένων, που εν προκειμένω δεν ήταν και μπορεί να έχουν και τα δίκια τους - δεν είχαν συγκροτηθεί σε σώμα, μπορεί να έχουν και άλλα, τα αναγνωρίζω - το αποτέλεσμα είναι ασήμαντο. Όσο δεν αποφασίζουμε ότι θα πάρουμε ειδικούς ανθρώπους, που έχουν τεχνογνωσία, όποιοι και αν είναι αυτοί, για να μας βοηθήσουν μετρώντας, το τονίζω μετρώντας - είναι αν θέλετε εμμονή και κουσούρι, μιας και είμαι Φυσικός- χωρίς και ποσοτικά στοιχεία, θα κάνουμε πάντα μισές δουλειές. Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου