Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

κατάθεση ψηφίσματος από την «αττική γη» ενάντια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από ομάδα νεοναζιστών φασιστών και μελών της Χρυσής Αυγής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 34η
16-9-2013

ΘΕΜΑ 3ο Ε.Η.Δ.: Έγκριση ψηφίσματος ενάντια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από ομάδα νεοναζιστών φασιστών και μελών της Χρυσής Αυγής

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

Ένα σχόλιο στα τελευταία. Προφανώς και κανείς δεν είπε ότι η Αστυνομία, ο Στρατός, είναι αντιδημοκρατικά σώματα. Υπάρχουν όμως μέσα - θέλετε με την πιο ήπια έκφραση; - σταγονίδια που λόγω της κρίσιμης θέσης που έχουν στο πολιτειακό σύστημα, - και στη δικαιοσύνη υπάρχουν σταγονίδια- τα καθιστούν αρκετά κρίσιμα.
Από κει και μετά, προσωπικά και σαν χώρος τα σεβόμαστε. Προσωπικά ξέρω και πολύ κόσμο που με το τελευταίο σύστημα των εισαγωγικών  εξετάσεων έχει περάσει στις Σχολές Αστυνομίας, μαθητές που έχουν καθαρά δημοκρατική παιδεία.
Λοιπόν, ήθελα να πω ότι αν η σπουδή που δειχνόταν σήμερα, δειχνόταν πριν από χρόνια, από πολλά χρόνια, γιατί υπήρχε εγκληματική δράση, δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο που φτάσαμε.
Άρα λοιπόν μια ανοχή  θυλάκων, κρίσιμων στη δράση της Χρυσής Αυγής, πρέπει πάντα να επισημαίνεται.
Τώρα, οι ερμηνείες είναι πολλές και δεν είναι μόνο η κρίση. Ειπώθηκε ότι παντού και σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει φτώχεια, δεν οδηγούνται όμως οι άνθρωποι στο ναζισμό.

Να μην ξεχάσουμε όσα δευτερογενώς την ευνοούν. Πέρα δηλαδή από τον πυρήνα φασιστικών ναζιστικών αντιλήψεων που κατά τη γνώμη μας υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Το χθεσινό γκάλοπ έδειξε ότι 20% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής την ψηφίζουν για ιδεολογικούς λόγους. Αυτό, μεταφερόμενο στο εκλογικό σώμα και στον ελληνικό λαό σημαίνει ότι ένα 2%, 3% του πληθυσμού έχει φασιστικές αντιλήψεις και εκδηλώθηκε και στην Κατοχή και επί χούντας και πριν τη χούντα λέει ο Περιφερειάρχης, και έτσι είναι.
Όμως, μην ξεχνάμε και κάποιους κήρυκες μισαλοδοξίας, μην ξεχνάμε στην ανοχή στη βία, μην ξεχνάμε λαϊκισμό και πολιτικών και ΜΜΕ, ακούς τον Αυτιά και τρομάζεις με το πώς σηκώνει τους τόνους, έτσι; Μην ξεχνάμε το κάλεσμα από πολιτικό αρχηγό πριν λίγες μέρες, να λυντσάρουν ένα Δήμαρχο. Δηλαδή οι παράμετροι για το πρόβλημα είναι πάρα πολλές.
Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, κατά τη γνώμη μας, το τέρας έχει αυτονομηθεί. Είναι καρκίνωμα του συστήματος αλλά όλα τα συστήματα κάνουν είτε καρκινώματα είτε αρρώστιες και δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στην ιστορία. Τι είναι το καθεστώς της Κίνας σήμερα; Πως έχει εξελιχθεί; Εγώ πιστεύω, μια διάχυτη αρρώστια. Η Βόρεια Κορέα; Εν πάση περιπτώσει.
Κάνουμε κι ένα άλλο λάθος. Προσπαθούμε ο καθένας να κερδίσει πόντους για την πολιτική του παράταξη μέσα από αυτή τη διαμάχη. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η κυβέρνηση, θέλει να δείχνει αυτάρκης, γι αυτό και δεν δέχεται το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο ένα στόχο έχει, να δείξει αυτό που χρειάζεται, την ομοψυχία.
Εγώ τελειώνω εδώ, έχω διατυπώσει ένα ψήφισμα που περιλαμβάνει την ουσία των ψηφισμάτων και του ΑΡΜΑΤΟΣ και της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, είναι διατυπωμένο σε άλλη γλώσσα για να μπορεί να είναι ενδεχομένως υποστηρικτέο από όλους.
Το διαβάζω, Πρόεδρε, και το καταθέτω.
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καταδικάζει την οργανωμένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από ομάδα νεοναζιστών – φασιστών της Χρυσής Αυγής.
Όσοι δεν είχαν πειστεί από την μαφιόζικη δολοφονική επίθεση κατά μελών του Κ.Κ.Ε. στο Πέραμα πριν λίγες μέρες, τώρα ξέρουν. Όπως ξέρει πλέον και η Κυβέρνηση, που πρέπει να δράσει συντονισμένα, με όλες της τις δομές, να κινηθεί αμείλικτα εναντίον του νεοναζιστικού μορφώματος, ώστε να τελειώνουμε οριστικά με τη Χρυσή Αυγή. Γιατί δυστυχώς επί σειρά  ετών οι κυβερνήσεις κώφευαν στη δολοφονική της δράση.

Καλούμε όλους τους πολίτες και ειδικότερα τους εργαζόμενους μέσα από τα συνδικάτα τους και τις ποικιλόμορφες οργανώσεις τους και συλλογικότητές τους, να απομονώσουν τα μέλη και τη δράση της Χρυσής Αυγής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου