Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

τοποθετήσεις της "αττικής γης" στην 36η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 36η
17-10-2013

ΘΕΜΑ 1ο:  Έγκριση  σκοπιμότητας για προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για τη διοργάνωση της 6ης Διάσκεψης Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης και της Συνεδρίασης του Προεδρείου της Επιτροπής Περιφερειών στην Περιφέρεια Αττικής τον Μάρτιο του 2014.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ
Αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς συμφωνούμε με την οργάνωση της Διάσκεψης των Περιφερειών στην Αθήνα και συμφωνούμε για πολλούς λόγους.
Οι πιο βασικοί είναι ότι ο πολιτικός χώρος που αναφερόμαστε έχει στρατηγική επιλογή την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνον την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, άσχετα εάν αυτή τη στιγμή κυριαρχούν  συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συντηρητικές δυνάμεις κυριαρχούν και μάλιστα έχουμε και καρκινώματα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, μην βαυκαλιζόμαστε ότι χάνουμε καμιά  αγνότητα, όταν παλεύουμε μέσα από την Ευρώπη αντί να είμαστε μόνοι μας εδώ.
Ο δεύτερος βασικός λόγος που συμφωνούμε με αυτήν την εκδήλωση είναι ότι, πιστεύουμε ότι ο ρόλος των  Περιφερειών, και γενικά της αιρετής Αυτοδιοίκησης, είναι πάρα πολύ σημαντικός, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Τώρα, σε σχέση με το οικονομικό, όσοι προβάλουν ενστάσεις νομίζω ότι ήταν πιο ουσιαστικές εάν έλεγαν τι απ΄ αυτά που προτείνει εδώ πέρα ο κ. Περιφερειάρχης δεν πρέπει να γίνουν.
Έχω την αίσθηση ότι εάν εξαιρέσει κάποιος π.χ. τα αναμνηστικά δώρα, που πολύ μικρό ποσόν θα είναι, όλες οι άλλες δράσεις είναι υποχρεωτικές.
Από εκεί και μετά το ζητούμενο είναι να τηρηθεί η διαφάνεια στις αναθέσεις των υπηρεσιών που θα μας προσφερθούν.
Και κάτι τελευταίο κ. Περιφερειάρχη, σε παρακαλώ να το προσέξεις, κ.  περιφερειάρχη  στην τελευταία τοποθέτηση για τον προϋπολογισμό είχαμε πει ότι οι Περιφέρειες δεν είναι καταξιωμένες στη συνείδηση του κόσμου στον βαθμό που θα έπρεπε.
Στη Δράση 1 «Εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων», στο 1, νομίζουμε ότι πρέπει να συμπληρωθεί και για τον ρόλο των Περιφερειών. Ο κόσμος είναι πολύ πίσω και εγώ θα έλεγα εδώ αξίζει να ξοδέψουμε κάποια χρήματα για να ενημερωθεί ο κόσμος. Θα το πάρουμε το έξοδο πίσω, πολλές φορές, όταν ο κόσμος ξέρει, καταλαβαίνει την αξία που μπορεί να έχει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση γενικά αλλά και στην ανάπτυξη και στην παροχή υπηρεσιών, αυτό το έξοδο θα μας το επιστρέψει.
Αυτά είχα να πω και συμφωνούμε.
Και ένα τελευταίο, να προετοιμαστούμε και για μια θετική συμβολή και από την πλευρά μας, εργασίες της Διάσκεψης των Περιφερειών και των Δήμων.
Ευχαριστώ.  

ΘΕΜΑ 5Ο:  Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Τοπικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(Τ.Σ.Μ.Α.) στη θέση «Παγώνι – Σκοτείνη» του Δήμου Αίγινας, Περιφέρειας Αττικής.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε όλοι μας αναγνωρίσει κατά καιρούς ότι η διαχείριση των απορριμμάτων γενικά και στην Αττική ειδικότερα, είναι αν όχι το μεγαλύτερο, ένα από τα 2 – 3 μεγαλύτερα προβλήματα, άρα κάθε φορά Κώστα που έρχεται η συζήτηση σ’ αυτό πρέπει να τα λέμε. Εσύ σαν εκπαιδευτικός πρέπει να ξέρεις ότι η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως.
(διαλογικές συζητήσεις εκτός μικροφώνου)
Όχι, δεν τα παραμάθαμε και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν είναι ασύλληπτες.
Το 1983, Φεβρουάριο, δηλαδή κλεισμένα 30 χρόνια, νέος Σύμβουλος ήμουν στον ΕΣΔΚΝΑ και δόθηκαν κατευθύνσεις για τη δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης. Πήρα την πρωτοβουλία στην Κηφισιά, ξεκίνησε και ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες, ότι θα γινότανε ο χαμός, πλησίαζαν και εκλογές. Βέβαια η παράταξη που τότε το πολέμησε, το έφτιαξε πριν μερικά χρόνια και προσωπικά έβαλα πλάτη, παρ΄ ότι είχε και κάποια προβληματάκια περιβαλλοντικής φύσεως.

Το ίδιο με την ανακύκλωση, τότε 84-85, μπήκαν οι πρώτοι κάδοι σε 7 Δήμους πιλοτικά στην Αθήνα, δεν ήταν κάδοι, ήταν καμπάνες μεγάλες σιδερένιες αρκετών κυβικών μέτρων η κάθε μία, μία για μέταλλα και γυαλί και άλλη για χαρτί. Δυστυχώς απέτυχε, δεν τις μάζευαν καν, ήταν τεράστιος και ο όγκος.
Όπως αποτυχαίνει και με τους μπλέ κάδους.
Στην Αίγινα, - εάν όχι κάθε χρόνο, χρόνο παρά χρόνο περνάω μια βόλτα τα καλοκαίρια-, το καλοκαίρι οι μπλέ κάδοι Δήμαρχε είναι άχρηστοι, πετάνε τα πάντα, γίνεται χαμός, είναι κόλαση η διαχείριση των σκουπιδιών Ιούλιο – Αύγουστο στην Αίγινα.
Με αυτήν την έννοια και παρ΄ότι είναι ξεπερασμένα πιά, εγώ λέω από την αρχή να συμφωνήσουμε, αλλά όμως να μην κάτσουμε να προβληματιστούμε;
Αυτό που είπε ο κ. Γαλανός, το 15% μπορεί να ήταν υπερβολικό, με μία διαχείριση μπορούμε να θάβουμε μόνον το 25% και τότε δεν θα έχει σημασία ιδιαίτερη εάν πάνε στην Φυλή ή εάν επί τόπου μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο μικρό ποσοστό.
Και δεν πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε;
Εγώ λέω Δήμαρχε, τώρα εσύ εκεί δεν μπορείς να βάλεις  σε μία άκρη τα κλαδέματα, ένα εργαλείο να τα θρυματίζει θέλει και να γίνεται  κομποστοποίηση; είναι εύκολη διαδικασία, αμέσως αμέσως θα γλιτώσεις ένα μεγάλο, όχι βάρος, όγκο που και στην συμπίεση έχει τα προβλήματα. Είναι μία πάρα πολύ απλή διαδικασία, σωρούς θα κάνεις, θα τους ψιχαλίζεις κάθε τόσο και έχει τελειώσει η ιστορία.
Υπάρχουν νησιά, παράδειγμα η Σύρος και η Σκύρος  που έχουν κατά πολύ μειώσει τα σκουπίδια που θάβονται, αλλού βέβαια βάζουν φωτιές και όχι μόνο σε νησιά και στην Πελοπόννησο και στα δικά μας κάτω Πρόεδρε, συχνά οι χωματερές παίρνουν φωτιά.
Πρέπει πιστεύω λοιπόν κάποια στιγμή να  βάλουμε  ψηλά τον πήχη στην όλη ιστορία της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Θα μου πεις, η Αίγινα θα βγεί πρώτη; Όχι αλλά ας κάνει αυτό, τα κλαδέματά της, που εκτιμώ ότι θα είναι και αρκετά. Τα αγροτικά εντάξει, συνήθως τα καίνε, κακό και αυτό, ίσως να συμφέρει ακόμα και τα κλαδέματα των καλλιεργειών να πάνε να γίνουν λίπασμα, κομπόστ και μη ξεχνάτε, γιατί κάποιοι το συκοφαντούσαν για άλλους λόγους, ότι εισάγουμε τόνους κομπόστ κάθε χρόνο, κυρίως από τη Γερμανία.
Λοιπόν, εγώ αυτά είχα να πω σε γενικές γραμμές, συμφωνώντας, παρ΄ ότι πια οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης είναι ξεπερασμένοι και υπάρχει κίνδυνος να γίνει μπάχαλο, τα ξέρω από πρώτο χέρι, πιστεύω Δήμαρχε ότι θα πρέπει τουλάχιστον για τα κλαδέματα να ξεκινήσεις από τη νέα σεζόν. Το κόστος είναι ελάχιστο, εννοώ να γίνεται κομποστοποίηση των πράσινων και μετά με τους ειδικούς κάδους ας μαζεύεις και τα άλλα. Εάν το σύστημα της μεταφόρτωσης λειτουργήσει θα μπορέσεις, να ξεπεράσεις και προβλήματα, σαν αυτά που είχες  φέτος το καλοκαίρι με τα κοντέινερ και με τα καράβια.
Τέλος πιστεύω στη Περιβαλλοντική Μελέτη- όπως σε ένα άλλο θέμα δίνει μία κατεύθυνση, η κυρία Παρασκευοπούλου- , θα έπρεπε και εδώ να δίνεται κατεύθυνση για την κομποστοποίηση των κλαδεμάτων.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου