Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

τοποθέτηση του συμβούλου της «αττικής γης» Δημήτρη Βαρελά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το πλαίσιο δράσης 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 35η
5-10-2013

ΘΕΜΑ: Έγκριση Προϋπολογισμού Οικονομικού έτους 2014 και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης 2014 της Περιφέρειας Αττικής

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι, ίσως για το σπουδαιότερο θέμα που συζητάμε κάθε χρόνο θα έπρεπε να είχαμε, να έχουμε και να είχαμε μια ευρύτερη συζήτηση και για τη φιλοσοφία της αιρετής Περιφέρειας και όχι με την έννοια που το είπε ο κ. Κικίλιας, συμφωνώ και σ΄ αυτό, δηλαδή με το σχεδιασμό αλλά και παραπέρα. Ποιος είναι ο ρόλος  μας; Γιατί έγινε αιρετή Αυτοδιοίκηση και καταργήσαμε τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις; Ο κόσμος ιδέα δεν έχει και γι΄αυτό, το έχω ξαναπεί, στη συνείδηση του κόσμου δεν έχουμε την καταξίωση που θα έπρεπε να έχουμε.
Δεν θα πω τόσο για τα λογιστικά στοιχεία του Προϋπολογισμού, πολύ περισσότερο που έχει δίκιο ο κ. Περιφερειάρχης όταν ανέφερε ότι γίνεται μια βίαιη προσαρμογή των οικονομικών μας αντίστοιχη με τα οικονομικά της χώρας. Παρότι κι εκεί έχουμε κάποιες ενστάσεις και διαφωνίες, δεν έχουμε αντίρρηση για τα έργα που γίνονται σε γενικές γραμμές αλλά για αυτά που λείπουν από τον προυπολογισμό. Κι εγώ πιστεύω ότι αυτό περισσότερο χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό. Στα έργα που γίνονται να παρατηρήσω ότι πολλά κονδύλια γράφονται και τη μία χρονιά και την άλλη. Αυτό το στοιχείο τον κάνει λίγο πλασματικό τον προϋπολογισμό, κ. Περιφερειάρχη. Είναι στη λογική να πέσουν όλα μαζί στο παρά πέντε των εκλογών; Δεν ξέρω αν είναι έτσι. Επειδή ειπώθηκε το λέω.

Θα έπρεπε λοιπόν μέσα από τον Προϋπολογισμό να φαίνεται η βούληση της Περιφέρειας που θέλει να πάει. Για παράδειγμα, σωστά γράφεται η βούλησή μας για να αγοράσουμε κτίρια. Έχω τη γνώμη όμως ότι αυτό θα έπρεπε να ήταν το 10ο στη σειρά, δεν διαφωνώ. Θα έπρεπε να μιλήσουμε για άλλα πράγματα που να δείχνουν την ποιοτική διαφορά και το ρόλο που πρέπει να παίξει η Περιφέρεια, το γιατί ιδρύθηκε. Εμείς στηρίξαμε, προετοιμάσαμε μαζί με άλλους  το έδαφος για να γίνει η αιρετή Αυτοδιοίκηση, πιστεύουμε στο ρόλο της και θέλουμε να προχωρήσει παραπέρα. Πρέπει να παρέχει καλύτερες και πιο οικονομικές υπηρεσίες. Να πω ένα παράδειγμα, πάλι με δικά σου λόγια κ. Περιφερειάρχη. Έχεις πει ότι η μεταφορά  μαθητών κοστίζει, γίνεται κατασπατάληση. Μπορούσαμε να αγοράζουμε ταξί με τα χρηματα που ξοδεύουμε!. Γιατί δεν υπάρχει ένα κονδύλι που λέει, το είπαμε σε προηγούμενο συμβούλιο και ο κ. Σπυρίδωνας κι εγώ, να υπάρξει μια μελέτη για τον ορθολογικό τρόπο της μεταφοράς των μαθητών. Τα μισά λεφτά θα κερδίσουμε. Λέω και το παράδειγμα των ιδιωτικών σχολείων με τι κόστος μεταφέρουν;. Ας μειωθεί  κατά τι το αποθεματικό, ας γίνει μια διακήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αν οι υπηρεσίες μας δεν έχουν τεχνογνωσία να φτιάξουν μια τέτοια μελέτη και ας έρθουν οι ειδικοί να μας πουν ότι, να, έτσι πρέπει να γίνει  η μεταφορά και αντί τα 37-40 εκατομμύρια που κοστίζει η μεταφορά των μαθητών να πάμε στα 20. Νομίζω είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το θέμα.
Παραπέρα, μπορούμε, αναφέρομαι στην πιο οικονομική διαχείριση των υπηρεσιών από τις Περιφέρειες έναντι των Νομαρχιακών. Στα θέματα προμηθειών δεν έχουμε κάνει τα βήματα που θα έπρεπε. Να σταματήσουν οι προμήθειες ανά ενότητα και αλλά και ο τρόπος. Κι εδώ να κάνω την αναφορά, θα την κάνω  πάλι στη συνέχεια, της έλλειψης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Δεν μπορούμε να είμαστε με τη χαρτούρα όταν ανά πάσα στιγμή μπορούμε να έχουμε τις τιμές από το διαδίκτυο για χίλια δύο είδη , τα οποία μπορούμε  να τα παραγγέλνουμε και την άλλη μέρα να τα παραλαμβάνουν οι υπάλληλοι με απλές διαδικασίες. Αντί να έχουμε δεκάδες  υπαλλήλους για τις προμήθειες. Εκτός αν θέλουμε αυτό που συμβαίνει σε πάρα πολλές υπηρεσίες, τμήματα με προϊστάμενο χωρίς υφιστάμενο.
Και μπαίνουμε βέβαια τώρα στην καρδιά του ζητήματος. Να το συνδυάσω με τον άλλο στόχο της αιρετής Αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον  στο σκεπτικό της ίδρυσής της, που για μας είναι και ο πιο σημαντικός. Να παίξει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Έχει το μέγεθος για να είναι αναπτυξιακός μοχλός καλύτερος από το κεντρικό κράτος. Και μάλιστα, στο πρόσφατο συνέδριο ο κ. Χατζηδάκης επαίνεσε και είπε ότι στο επόμενο σχέδιο 2014 -2020 θα έχει μεγαλύτερο ρόλο. Είμαστε έτοιμοι για έναν τέτοιο ρόλο; Τι κάνουμε για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη; Μικροποσά έχουν γραφτεί στον προϋπολογισμό για να καταγράψουμε κάποιους χώρους που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, να αναδείξουμε την Περιφέρεια σαν πόλο άσκησης επιχειρηματικότητας σύγχρονης. Εγώ δεν λέω, καλά είναι όλα αυτά, αλλά δεν φτάνουν. Με τι υπηρεσίες θα πάμε; Θέλω να το ξαναπώ και, κ. Περιφερειάρχη, γίνομαι μονότονος, εάν δεν προχωρήσουμε σε μία ουσιαστική- όχι επειδή μας το ζητάει το Υπουργείο και η Κεντρική κυβέρνηση- αξιοποίηση των δομών μας και των υπαλλήλων, θα κάνουμε ένα βήμα μπρος, και δύο πίσω, δυστυχώς. Πρέπει να τολμήσουμε πάλι με την ίδια διαδικασία να προκηρύξουμε διαγωνισμό να έρθουν ειδικοί, εμείς θα τους δώσουμε τα εφόδια, τις πληροφορίες που χρειάζονται και χωρίς να παρεμβαίνουμε παίζοντάς το   πατερούληδες αυτοδιοικητικοί, να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αξιολόγηση.
Λέω λοιπόν ποσά που θα έπρεπε να υπάρχουν και δεν υπάρχουν. Δυο τρία ενδεικτικά, δεν θα πω περισσότερα, που θα δίνατε το διαφορετικό στίγμα του ρόλου της φιλοσοφίας της Αυτοδιοίκησης. Ειπώθηκε ότι θα πέσουν λεφτά και την επόμενη διετία στα στερεά απορρίμματα. Εγώ λέω ότι είμαστε πίσω διότι να μην ξεχνάμε ότι πέρα από την τελική διαχείριση έχουμε πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση. Ελάχιστες πρωτοβουλίες, έχουμε πάρει ελάχιστες. Κάτι λίγο πήγε να γίνει με την κομποστοποίηση, δεν ξέρω και που βρίσκεται. Θα έπρεπε να μην τσιγκουνευόμαστε κατά τη γνώμη  μας κονδύλια για  αυτά τα ζητήματα. Να είμαστε εμείς η αιχμή του δόρατος και πιο μπροστά από την ΚΕΔΕ και από τους Δήμους, να δίνουμε το παράδειγμα να προχωρήσουν. Μην ξεχνάμε ότι από το ΄20 αν δεν έχουμε πετύχει τους στόχους που μπαίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουμε πρόστιμα. Όπως πέφτουν τώρα για τις χωματερές θα πέφτουν γι΄ αυτά τα ζητήματα, γιατί δεν θα φτάσουμε στο στόχο να θάβουμε μόνο το 25% των απορριμάτων. Δεν ξέρω, μήπως αυτό αντιβαίνει τις επιλογές που έχουμε κάνει σε σχέση με την τελική  διαχείριση και τα τέσσερα εργοστάσια; Και το έχουμε αφήσει πίσω. Αναρωτιέμαι και νομίζω αν κάποιος το υπονοήσει υπάρχει και σε αυτό το σημείο αλήθεια.
Δύο σημεία ακόμη να θίξω. Το ένα. Με τον νέο αντιπεριφερειάρχη για την Πληροφορική τον κ. Ανδρουλακάκη μπήκαν στον προϋπολογισμό κάποια κονδύλια. Όμως, είναι στον αέρα. Θα πρέπει πραγματικά να τα τρέξουμε αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τις υπηρεσίες και για τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τομέων αλλά και για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ζητάμε να πάρουμε όλες οι Περιφέρειες 13 προγράμματα αναπτυξιακά με το νέο ΕΣΠΑ. Με τι υποδομή; Χωρίς να έχουμε ηλεκτρονικές διαδικασίες; Θα υποβάλλουν αιτήσεις. Χαρτούρα θα τρέχει  δεξιά και αριστερά;
Το τελευταίο και κλείνω με αυτό, δένει με το αρχικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι στη συνείδηση του κόσμου η αιρετή Αυτοδιοίκηση άξιζε και αξίζει καλύτερη τύχη. Είμαστε πίσω. Περάσανε σβηστό το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών. Το ξαναείπα μόνο για την αποχώρηση του κ. Μιχελάκη, -την απαράδεκτη και  προσχηματική αποχώρηση -γράψανε, τίποτε άλλο, κάποια σχόλια επί της ουσίας του συνεδρίου. Κ. Περιφερειάρχη, πιστεύω ότι πρέπει να αναλάβουμε κι εδώ πρωτοβουλία να  χρηματοδοτήσουμε περισσότερο εμείς από τις άλλες περιφέρειες την αναβάθμιση του επιστημονικού δυναμικού των ΕΝΠΕ και να βγούμε επιθετικά, να βγούμε επιθετικά με μία επικοινωνιακή -στον αιώνα της επικοινωνίας ζούμε- επικοινωνιακή τακτική  και τεχνική έξω, να αναβαθμιστεί το κύρος των Περιφερειών και θα είναι αμφίδρομο το όφελος. Και η Περιφέρειας θα ενδυναμωθεί αλλά και η ανταπόδοση στους πολίτες θα αυξηθεί. Είναι κρίμα μια προσπάθεια - εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχθεί και να προχωρήσει η ατελής, η ημιτελής προσπάθεια που ονομάζεται Καλλικράτης- σιγά σιγά να καταρρεύσει. Να θυμίσω μια κλασική ρήση ότι όπως και το ποδήλατο όταν δεν προχωράει πέφτει, έτσι και άλλες πρωτοβουλίες όταν δεν προχωράνε αποτελματώνονται αν δεν πέφτουν.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου