Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Γρηγόρη Ψαριανού


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 30η
4/10/2012

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Γρηγόρης Ψαριανός

Αγαπητοί φίλοι, μία πολύ σύντομη δήλωση.
Θέλω να σας πω ότι, μια που τέθηκε το θέμα της σύρραξης στο Πεντάγωνο, εμείς ως Αττική Γη και εγώ προσωπικά θα ήθελα να καταθέσω τη διαφωνία μου και με την εισβολή και με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι εργαζόμενοι. Είναι απαράδεκτη εικόνα για τη χώρα μας και η εισβολή, έστω και δικαίως, αγανακτισμένων εργαζομένων σε έναν τέτοιο χώρο με αυτό το συμβολισμό αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κατάσταση είναι διπλά απαράδεκτος.
Και με την ευκαιρία θέλω να σας πω ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, με τα δικαιώματα των εργαζομένων να πλήττονται βάναυσα πολλώ δε μάλλον των ανέργων, που πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, να μην μπορούν να εκφραστούν από κανέναν, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν τα συνδικάτα τους, οι άνεργοι δεν έχουν. Και επειδή λοιπόν ο αριθμός των ανέργων πολλαπλασιάζεται δραματικά και επειδή δικαίως αγανακτισμένοι πολίτες εργαζόμενοι διαμαρτύρονται, θέλω να σας πω πολύ σύντομα ένα περιστατικό που έγινε χθες, ως επικεφαλής της Αττικής Γης, επειδή είμαστε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Οι εργαζόμενοι ΠΟΕ – ΟΤΑ έκαναν πορεία χθες στο Υπ. Εργασίας, στη Βουλή, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σε κανέναν άλλο χώρο δεν έριξαν γιαούρτια και δεν έβρισαν προσωπικά και δε στοχοποίησαν ανθρώπους, παρά μόνο στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου οι δικαίως ή αδίκως διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι, με επικεφαλής το φίλο μας αρχισυνδικαλιστή σύντροφο Μπαλασόπουλο επικεφαλής, να διαμαρτύρεται για την κατάσταση και που η Δημοκρατική Αριστερά κ.λ.π., επιτέθηκε προσωπικά σε εμένα και εν χορώ οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ – ΟΤΑ, υπάρχουν ηχογραφημένα και βιντεοσκοπημένα, αυτό το υλικό υπάρχει, φώναζαν: «Φέρτε μας τον Ψαριανό». Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; «Φέρτε μας», όχι το Σαμαρά, όχι το Βενιζέλο, όχι τον Κουβέλη, όχι έναν οποιονδήποτε άνθρωπο της Περιφέρειας άλλον, που συμμετέχει θεωρητικά στην τρικομματική κυβέρνηση, αλλά «φέρτε μας τον Ψαριανό».
Θέλω εδώ να το καταγγείλω και να καλέσω τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο να ζητήσει από τον κ. Μπαλασόπουλο και από τη διοίκηση των εργαζομένων της ΠΟΕ – ΟΤΑ, για πιο λόγο έγινε αυτή η προσωπική στοχοποίηση ενός ανθρώπου, του συγκεκριμένου που σας μιλάει, τη στιγμή που μάλιστα ουδέποτε υπήρξε διένεξη ή αντιπαράθεση δική μου με τον συγκεκριμένο φορέα. Τη στιγμή επίσης που ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει ψηφίσει κανένα μνημόνιο, κανένα αντιλαϊκό νόμο, τίποτα. Έχουμε καταψηφίσει και δίνουμε και ως κόμμα και ως παράταξη εδώ αγώνα για να διατηρηθούν τα εργασιακά δικαιώματα και να μην πληγούν περαιτέρω. Για ποιό λόγο έγινε όλο αυτό;
Θέλω, λοιπόν, να καλέσω τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Π.Σ. να ζητήσουν από τον κ. Μπαλασόπουλο και από τη διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ, για ποιό συγκεκριμένο λόγο έγινε προσωπική στοχοποίηση δική μου.
Σας ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου