Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δράσης 2013 της περιφέρειας Αττικής

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 29η
27/9/2012

ΘΕΜΑ: Έγκριση Προϋπολογισμού Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους  2013 και έγκριση Ετήσιου Προγράμματος Δράσης  2013 Περιφέρειας Αττικής

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς

        
Κύριε  Περιφερειάρχη, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί   συνάδελφοι,
 Έχω αποφύγει μέχρι τώρα τη στενά πολιτική αντιπαράθεση. Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να πω δύο κουβέντες σήμερα, αφού και οι τρείς συναδέλφισσες που μίλησαν πριν από εμένα πέταξαν το γάντι, είτε άμεσα η κ. Μπαλού, μιλώντας για αριστερή συνιστώσα στην Κυβέρνηση είτε έμμεσα οι άλλες δύο συναδέλφισσες.
Μας λένε, λοιπόν, ανατροπή και μετά την ανατροπή; Η πρόταση που υποστηρίζει η κα Μπαλού έχει μία εσωτερική συνοχή. Λέει αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και λαϊκή εξουσία. Έχει εσωτερική συνοχή, αλλά εμείς είμαστε αντίπαλοι σε αυτή την άποψη, γιατί τη θεωρούμε καταστροφική. Καταστροφική όχι μόνο οικονομικά, αλλά και για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Αλλά και αν κάνουμε λάθος και είχε τύχη μία τέτοια άποψη, δυστυχώς θα αργήσει. Θα αργήσει, γιατί οι λαϊκές εξουσίες και είχαμε πολλές και με παραλλαγές στη γειτονιά μας: ορθόδοξη η Βουλγαρία, κινέζικη η Αλβανία, με τα δικά τους η Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία. Δυστυχώς, δυστυχώς για την παγκόσμια ισορροπία, κατέρρευσαν και άφησαν, τι άφησαν πίσω τους; Δυστυχία, ολιγάρχες, μαφία. Να μην ξεχνιόμαστε. Αυτά υπάρχουν.

Πιστεύω ότι αν ο όρος λαϊκή εξουσία, γιατί εγώ θεωρητικά δε διαφωνώ, κάποτε «εξαγνιστεί», μπορεί να αποκτήσει ισχύ. Σήμερα φαίνεται ότι σε  όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν περπατάει. Πάντως, σε κάθε περίπτωση εμείς πιστεύουμε ότι η θέση αυτή είναι λάθος. Η άλλη τώρα ιστορία μας λέει ανατροπή και μετά τι; Μέχρι πριν κάποιους μήνες, μίλαγε για καταγγελία. Σήμερα δεν την άκουσα. Πήγε περίπατο και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η συνάδελφος μίλησε για άλλη πολιτική. Μα ποια είναι; Εκτός αν μπω στη λογική, που άκουγα το πρωί στη ΝΕΤ από το Δημήτρη τον Παπαδημούλη, φίλο μου και σύντροφο για δεκαετίες, να μιλάει σχεδόν για ισοδύναμα. Να κόψουμε τα δύο, έλεγε, υποβρύχια, πάνω η φορολογία κ.λ.π. Μάλιστα. Αν είναι έτσι, καλωσορίσατε στην έννοια της διαπραγμάτευσης. Μπορεί να κάνουμε και λάθη στη διαπραγμάτευση, αλλά αυτή τη στιγμή εναλλακτική λύση δεν έχει διατυπωθεί. Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Ήδη από το 2007 το πρωτογενές έλλειμμα ήταν διψήφιο και το 2009, αν δεν κάνω λάθος, έφτασε τα 24 δις και δεν κάναμε τίποτα. Ζούσαμε με δανεικά. Μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Υπάρχει βεβαίως η διεθνής κρίση, που συνέχεια κάνει κύκλους. Αν δούμε τον προηγούμενο αιώνα, πολλοί οι κύκλοι της, αλλά εμείς δεν πληρώνουμε μόνο αυτή. Πληρώνουμε κυρίως τα δικά μας λάθη. Δεν κάναμε τίποτα. Και όταν ήρθαν οι λέγοντες «λεφτά υπάρχουν» το 2009, το 2010, παραδοθήκαμε αμαχητί. Έτρεξαν να φέρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όχι να δώσουν μία πολιτική λύση στην Ευρώπη και σήμερα τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. 88 δις είναι τα έξοδα, οι πληρωμές που πρέπει να κάνει το κράτος και τα 67 είναι συντάξεις , μισθοί, και επιδόματα. Τα 37 δις μάλιστα, η μερίδα του λέοντος είναι συντάξεις,  και τα 17 δις οι μισθοί στο δημόσιο Και τι μένει; Τίποτα. Τι θα περισώσουμε από όλα αυτά και από πού να κόψεις;
Εν πάση περιπτώσει, για να το κλείσω, η Δημοκρατική Αριστερά, που είναι η αριστερή συνιστώσα στην Κυβέρνηση, από θέση ευθύνης επέλεξε ότι η χώρα, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, έπρεπε να έχει κυβέρνηση και δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή παραπληροφορούν όσοι νομίζουν ότι θα υπήρχε κυβέρνηση, αν η Δημοκρατική Αριστερά δε συμμετείχε και επίσης ότι θα σταθεί η κυβέρνηση αν σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά φύγει και αν ξαναπάμε σε εκλογές, όχι μόνο θα γίνει διεθνές περίγελο η χώρα, αλλά θα είναι και καταστροφή. Και το δεύτερο, είπαμε, πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ, πολύ περισσότερο που κάτι φαίνεται να αλλάζει ευνοϊκότερα. Δεν τρέφουμε και ψευδαισθήσεις. Εν πάση περιπτώσει, συνολικότερη λύση στην Ευρώπη είναι δυνατό να υπάρξει. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και  του χρόνου αυτή την εποχή μπορεί να μιλάμε με πολύ δυσμενέστερους όρους, αλλά εν πάση περιπτώσει νομίζουμε έτσι πρέπει να δοθεί η μάχη.
Μπαίνω στον προϋπολογισμό. Είχα σχεδόν «κάνει τάμα» να μην πέσω σε τέτοια αντιπαράθεση, αλλά δε γινόταν. Αυτό όχι γιατί φοβάμαι, αλλά επειδή είχα  την παιδική αρρώστια στα πρώτα μου χρόνια στην Αυτοδιοίκηση να συμβάλλω ώστε να τρώμε ώρες, αν οι βάσεις είναι μέσα ή έξω και όλα τα σχετικά.
Πριν λίγες ημέρες ψηφίσαμε το επιχειρησιακό πρόγραμμα και νομίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη στη σύνταξη του προϋπολογισμού. ‘Ίσως τρέχανε δύο διαδικασίες παράλληλα. Όμως εγώ βλέπω πάρα πολλές αντιφάσεις. Ακόμα για την αναφορά της εισηγητικής έκθεσης στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, η οποία αναφέρεται μάλιστα σε άξονες, δεν μπορώ να βρω την αντιστοιχία παρότι έφαγα πάρα πολλές ώρες να μελετήσω. Ο τρόπος που συντάσσεται όλο αυτό το πράγμα    (τεχνικό πρόγραμμα- προϋπολογισμός) είναι  ξεπερασμένος. Θα έπρεπε, ας πούμε, όταν λέμε για την κοινωνική μέριμνα, νάτοι οι αντίστοιχοι κωδικοί, να έχει κατευθείαν παραπομπή. Υπάρχουν πάρα πολλές προχειρότητες και αυτό μου δείχνει εμένα ότι είναι δύο ανεξάρτητες διαδικασίες στη σύνταξη του προϋπολογισμού και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Για παράδειγμα, τα ταμειακά υπόλοιπα στον προϋπολογισμό φαίνεται και την επόμενη και την μεθεπόμενη χρονιά ίδια. Προφανώς είναι λάθος. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα προβλέπονταν τα 270 εκατομμύρια απόθεμα φέτος να γίνουν του χρόνου 154 και το μεθεπόμενο έτος, το 2014, 94. Αντ΄ αυτού ακούσαμε πριν από λίγο την εισηγήτρια να μας λέει ότι το απόθεμα φέτος, αυτό που θα μείνει θα είναι 5.000.000. Δεν ξέρω αν έχω καταλάβει καλά, έχω όμως την αίσθηση ότι όλη αυτή η διαδικασία  επανέρχεται πολλές φορές μέσα στο πρόγραμμα, έτσι ενδεικτικά κάποια πράγματα ανέφερα.
Να πω κάτι άλλο και να μου το εξηγήσει κάποιος. Στον κεντρικό Τομέα είδα προγράμματα που αναφέρονται – δεν ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος – αναφέρονται στα Μελίσσια, στο Χαλάνδρι, στην Πεντέλη και είναι ενταγμένα στη λίστα του Κεντρικού Τομέα. Δεν ξέρω τι προχειρότητα είναι αυτή. Copy paste γίνονται;
Να τα ελέγξετε. Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι της γνώσης σας αυτά, πως πέφτουν έτσι.


Εμείς  επικροτούμε την προσπάθεια, να στηριχθούν οι Δήμοι, η Α/θμια Αυτοδιοίκηση και τα έργα εκεί. Είναι κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους. Ακόμα δεχόμαστε ότι προσπαθεί να κάνει ένα συμμάζεμα στις δαπάνες γύρω από τα λειτουργικά. Δεν το υποτιμάμε, είναι αυτό που λέμε χρηστή διοίκηση. Οι παραλείψεις, όμως, που δεν είναι τυχαίες, είναι πάρα πολύ μεγάλες και μας εμποδίζει να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό.
Θα αναφερθώ, επειδή γενικά έχει ξεφύγει χρονικά η διαδικασία, είναι πάρα πολλοί ακόμα να μιλήσουν, σε δύο – τρία σημεία, τα οποία κατά τη γνώμη μας, είναι εξαιρετικής σημασίας.
Δεν γίνεται σαφής αναφορά μέσα από τα προγράμματα, από τον προϋπολογισμό και τα έργα, τι γίνεται με αυτό που λέμε διαχείριση απορριμμάτων. Είπατε, κύριε Περιφερειάρχη, προχθές σε μία συνέντευξη ότι τα απορρίμματα είναι πλούτος. Εγώ συμφωνώ, αλλά τι πλούτος; Όχι να πάνε στην καύση και να πληρώνουμε μετά και επίδομα σαν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και να μας φέρνουν ενδεχομένως και από την Ιταλία. Είναι πλούτος, αν αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι και νόμος του κράτους, που βάζει συγκεκριμένα πλάνα μέχρι το 2000. Πολύ συγκεκριμένα. Δεν έχουμε κάνει τίποτα , λυπάμαι που το λέω και κάποια στιγμή, δεν ξέρω, νομίζω ότι είναι και συζήτηση που πρέπει να ξεφύγει από τα όρια της Περιφέρειας. Δεν έχουμε βγάλει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την ανακύκλωση, εκτός αν θέλουμε συνειδητά, δεν το πιστεύω αυτό, αλλά εκεί με οδηγεί η λογική, ότι θέλουμε να ευνοήσουμε αυτούς που θέλουν σώνει και καλά να τα καίμε όλα.
Πήρατε προχθές απόφαση στο Σύνδεσμο για κομποστοποίηση σύμμικτων. Γιατί σύμμικτων; Γιατί να μην ξεκινήσει η οικιακή κομποστοποίηση; Το είπα και προχθές; Δεν θυμάμαι αν το είπα. Δήμος στις Κυκλάδες παρήγγειλε 400 κάδους, είναι πάρα πολύ καλοί,( οι τιμές αρχίζουν από 70-80 ευρώ) με 400 ευρώ τον ένα, να ξεκινήσει σε κάποιες γειτονιές πειραματικά. Θα μπορούσαμε και εμείς. Δεν είναι μεγάλο το ποσό, 160.000 ευρώ. Να βγάλουμε ένα φυλλάδιο για τα σχολεία. Έπρεπε να έχουμε βγάλει εκατομμύρια φυλλάδια, να έχουν πάει και να ξαναπάνε και να ξαναπάνε στα σχολεία και στα σπίτια. Αν δε γίνει συνείδηση η ανακύκλωση, δεν θα κάνουμε τίποτα. Το ξαναλέω, λοιπόν. Αν θέλουμε να πάμε σε μία οικολογική και ορθή διαχείριση, είμαστε πάρα πολύ πίσω.
Να πω ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα βρήκα ένα κονδύλι για τους οργανικούς κάδους. Έψαξα, κυρία Βασιλάκου και δεν το βρήκα στον προϋπολογισμό. 1.000.000 για οργανικούς κάδους, που τα 600.000, να σας πω και ακριβώς τα ποσά, που ψηφίσαμε προχθές στο επιχειρησιακό, 1.000.000 για οργανικούς κάδους, το τονίζω. Το επικροτώ. Και να βάλουμε όχι 1.000.000 αλλά 10.000.000. Και να κόψουμε από αλλού ένα μηδενικό ακόμα. Και από αυτά να ξοδευτούν τα 500.000 το 2012 εφέτος. Και τι γίνεται το 2013 που προϋπολογίζουμε; εγγραφή μηδενική. Αντίστοιχα 600.000, κύριε Περιφερειάρχη γράφουμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, για ενημέρωση και οι 400.000 να φύγουν φέτος; Στον Προϋπολογισμό δεν υπάρχει τίποτα. Ενημέρωση, σημαίνει κάποιο υλικό ή όποιους άλλους τρόπους, εγώ πιστεύω από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, φυλλάδιο στους μαθητές. Να βάλουμε κάδους στα σχολεία.
Ξαναλέω, γιατί είναι ενδεικτικό, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας τι ποσότητα χαρτιού ανακυκλώνουν ετησίως; Φοβάμαι μηδέν. Μόνο αν κάποιοι υπάλληλοι που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία – να με διορθώσετε, κύριε Κατσικάρη. Πάντως εγώ έχω δει χαρτιά να φεύγουν στα σκουπίδια και υπαλλήλους να αφήνουν, όταν δεν έχει, δίπλα κάδο ανακύκλωσης. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν πρέπει να επαφίεται στον πατριωτισμό του υπαλλήλου. Πρέπει να γίνεται οργανωμένα, με ειδικούς κάδους μέσα στις Υπηρεσίες.
Το κλείνω αυτό το θέμα για να περάσω σε ένα άλλο για την Κοινωνική Μέριμνα και διαβάζω τώρα, τα έχω ξαναπεί, αλλά δεν πειράζει, στην εισηγητική έκθεση:
«Η συνεργασία της Περιφέρειας με την Εκκλησία και ιδιαίτερα με την
Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει ανοίξει το δρόμο για σημαντικές δράσεις
στον τομέα υποστήριξης ατόμων που έχουν υπαρκτές ανάγκες
υποστήριξης».
Τι είναι η Περιφέρεια; Σύλλογος κυριών της φιλανθρωπίας; Με την Αρχιεπισκοπή να κάνουμε δουλειά για να στηρίξουμε τι; Το λέω ότι έχει μόνο ψηφοθηρικούς λόγους όλη αυτή η διαδικασία και έχει παγιωθεί στην αντίληψη, ακόμα και ανθρώπων με ανοιχτά μυαλά από τα δύο κόμματα που μας κυβέρνησαν. Δυστυχώς είναι παγιωμένη. Διαβάστε την ανακοίνωση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για το νεαρό που σατίριζε τον Παίσιο- Παστίτσιο στο διαδίκτυο, που τον πήγανε δεμένο. Δεν έχω δει, ας πούμε, για κάποιον ακόμα και παιδόφιλο κάτι αντίστοιχο, κατευθείαν με τόση άνεση.
Τα ποσά που δίνουμε στην Εκκλησία κατασπαταλιούνται. Έχω εμπειρίες από δεκάδες και δε θέλω να δω κάθε μία ξεχωριστά και τα ποσά δεν είναι λίγα. 3.500.000 για το παρκινγκ ή αν θέλετε, βρεφονηπιακό στην Αχαρνών. Αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ την ημέρα. Ακούγαμε πέρυσι ότι παιδιά στο Δημοτικό λιποθυμούσαν, γιατί δεν είχαν πρωινό. 10.000 τόστ, κύριε Περιφερειάρχη,  στα Δημοτικά των υποβαθμισμένων Περιφερειών. Γιατί τα πετάμε έτσι; ή να πω αλλιώς με ισοδύναμο: Μπορούσαμε με 10.000 την ημέρα να δίνουμε τρείς – τέσσερις χιλιάδες  μερίδες συσσίτια. Ο κόσμος θα υποφέρει το χειμώνα. Θα μαχαιρώνονται με το τίποτα. Δεν μπορούμε εμείς να λέμε έπρεπε να τα κάνει το κράτος ή δεν ξέρω ποιος άλλος. Πρέπει να μπούμε μπροστά στις ευθύνες μας και εκεί μπορούμε να κινήσουμε και άλλες διαδικασίες. Ο καθένας να πάει μια μέρα να πλύνει πιάτα και να μαγειρέψει. Έχω φίλο που το κάνει. Δεν το αναφέρω τυχαία. Εθελοτυφλούμε, λοιπόν, αν νομίζουμε ότι η κοινωνική μέριμνα θα γίνει μέσω της Εκκλησίας.
Με τη Διοίκηση. Εγώ γκρινιάζω ότι είναι εσωστρεφείς οι Υπηρεσίες και κάποια στιγμή πρέπει να βγουν προς τα έξω. Αλήθεια, πως θα βγουν; Τι χρήματα τους δίνουμε για να μετακινηθούν; Και δε μιλάω πλασματικά οδοιπορικά. Έχω δώσει μάχες από χρόνια για όλα αυτά τα πλασματικά. Να πάνε, ας πούμε, οι υπηρεσίες να κάνουν αγορανομικούς ελέγχους. Είναι σχεδόν με δεμένα χέρια. Είναι πολύ μικρά τα ποσά και κάπου στα νησιά φοβάμαι ότι δεν θα πάνε ποτέ, όταν δεν υπάρχουν αντίστοιχοι κωδικοί.
Τελειώνω με ένα από τα κρίσιμα, κατά τη γνώμη μας, το θέμα της ανάπτυξης των Υπηρεσιών με την Πληροφορική. Πήραμε απόφαση, ψηφίζοντας το επιχειρησιακό, κονδύλια σημαντικά. 2.200.000, αν θυμάμαι καλά, δε βρίσκω το νούμερο τώρα, έφυγα έξω από αυτά που είχα σκεφθεί να πω, 2.200.000 για την αναβάθμιση των μηχανημάτων Πληροφορικής και των προγραμμάτων. Νομίζω το έχουμε αφήσει τελείως εκτός προϋπολογισμού, στο έλεος, το πώς δηλαδή λειτουργούν οι Υπηρεσίες. Γι αυτό και αυτά τα γραφειοκρατικά του προϋπολογισμού και εκεί ακόμα αποτυπώνονται.
Εμείς ισχυριζόμαστε ότι αν δε φέρουμε στη Διοίκηση την τεχνολογία, κάνουμε μισές δουλειές. Μέχρι και ο τελευταίος Δήμος, έχει διπλογραφικό σύστημα στο λογιστήριο του. Η Περιφέρεια δεν έχει. Είπα και την άλλη φορά, δεν μπορούν να τρέξουν τα προγράμματα. Ένα αντικείμενο αναφέρεται σε δέκα γραφεία και δεν ξέρει το ένα τι έχει κάνει το άλλο. Πότε, επιτέλους, θα τα λύσουμε; Και αν αυτά δεν φανούν μέσα από τον προϋπολογισμό, πότε θα φανούν;
Είχατε πριν, κατά την ομιλία σας κύριε Περιφερειάρχη, γράψει, ωραίο το σύνθημα, στον πίνακα:
Ζητάμε τη συνεργασία όλων. Είμαστε ανοιχτοί στη δημιουργική κριτική,
Επιδιώκουμε τη συναίνεση.
Δεν είσαστε ανοιχτοί στη δημιουργική κριτική. Από τα είκοσι που είναι κοινός τόπος και προτείναμε, άντε ένα – δύο, που και που, να αναγράψετε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ή κάπου αλλού. Δεν μπαίνετε καν στη λογική να το σκεφτείτε. Δεν απάντησε κανένας: «κάνεις λάθος», όταν πρότεινα να φτιάξουμε Μουσείο Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι. Περνάει ντούκου. Δεν ξέρω με τι ασχολούνται τέλος πάντων και δε λέω εσείς προσωπικά. Εσείς προφανώς πνίγεστε, έχετε να δείτε τους Υπουργούς να συντονίσετε κλπ. Οι δουλειές μπορούν να χρεώνονται. Δεν είναι ανάγκη να είναι εντεταλμένοι. Δες το αυτό. Είπε βλακεία ο άλλος; Να το ελέγξει.
Σε κάθε περίπτωση, στο βαθμό που κάποια από αυτά που προτείναμε, μπουν στον προϋπολογισμό σαν άμεσοι στόχοι και αναφέρομαι στη διοικητική τεχνολογία και στα απορρίμματα κυρίως, θα ρίξουμε λευκό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό.
Ευχαριστώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου