Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για τον οργανισμό περιφέρειας αττικής


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 40η
18/12/2012

ΘΕΜΑ: Έγκριση σκοπιμότητας τροποποίησης Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς

Ζητάω, αγαπητοί  συνάδελφοι, συγνώμη που προηγήθηκα, αλλά πρέπει σε λίγο να φύγω.
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,
Νομίζω ότι οι δυσκολίες στη χώρα τώρα αρχίζουν και όχι μόνο επειδή θα γίνει εφαρμογή και θα δούμε τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων που θα συμπιέσουν και άλλο τα εισοδήματα, κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία. Κατά τη γνώμη μου, η δυσκολία έγκειται στο ότι τελείωσαν τα ψέματα. Για να μην είναι προσωρινή η αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, χρειάζονται πλέον πράξεις και όχι λόγια. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Ανάπτυξη. Αλλά πώς ανάπτυξη; Με το διοικητικό μηχανισμό που υπάρχει; Προφανώς όχι. Άρα πρώτης προτεραιότητας, εκτός από το φορολογικό, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφθορά, να δούμε τι θα γίνει με τη διοίκηση. Ξέρουμε καλά, ότι ο διοικητικός μηχανισμός και αυτό αφορά και τους ΟΤΑ, είναι σπάταλος, αντιπαραγωγικός, γραφειοκρατικός και διεφθαρμένος. Στην 90ή θέση μας φέρανε, τελευταίους στην Ευρώπη στο επίπεδο της διαφθοράς και βεβαίως δεν είναι οι μανάβηδες και οι μπακάληδες η διαφθορά.

Λέμε, λοιπόν, επειδή χρειάζεται μεταρρύθμιση, ναι στην αλλαγή του Εσωτερικού Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας. Όμως, όχι να κάνουμε την αλλαγή για να δούμε μόνο το σημερινό πρόβλημα. Πρέπει να δούμε μακροπρόθεσμα και για να δούμε μακροπρόθεσμα, πρέπει να έχουμε γνώση και γνώση, αγαπητοί συνάδελφοι, θα αποκτήσουμε μόνο αν γίνει αξιολόγηση των δομών της Περιφέρειας. Έχει ξεκινήσει από το Μάρτη σε κάποια Υπουργεία και από ό, τι ξέρω, στο Υγείας και στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται οσονούπω η αξιολόγηση των δομών.
Στην προηγούμενη αναθεώρηση πήγαμε χωρίς μελέτη και με τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων και των Γενικών Διευθύνσεων. Και τι έγινε; Εγώ το λέω απερίφραστα. Έγινε αναπαραγωγή της γραφειοκρατίας στην Περιφέρειά μας. Οι δέκα διευθύνσεις, που είχε ο Οργανισμός που μας είχε στείλει το Υπ. Εσωτερικών στη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών, γίνανε δέκα εννέα, ενώ τα τέσσερα Τμήματα στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, που λειτουργήσαμε για λίγους μήνες, γίνανε δέκα. Σε λίγο θα πάμε κάθε ένας και θα είναι προϊστάμενος του εαυτού του. Έχουμε φτάσει σε προϊσταμένους χωρίς υφισταμένους.
Είπε στο προηγούμενο Συμβούλιο ο κ. Σπυρίδων, αν είχε μία εταιρεία τους υπαλλήλους που έχει η Περιφέρεια, τι θα έκανε. Λοιπόν, μπήκα και έκανα λογαριασμό. 610 είναι οι μηχανικοί στην Περιφέρεια, 345 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 265 τεχνικής εκπαίδευσης. Ποιο είναι το έργο; Θα το αξιολογήσουμε, κ. Καρδοματέα; 610 μηχανικούς λέει το οργανόγραμμα που κουμαντάρεις. Επειδή είσαι μπροστά ρητορικό είναι το «κύριε Καρδοματέα». Και πληρώνουμε συνεχώς για μελέτες και πάλι για τις ίδιες μελέτες και δεν μπορούν οι μηχανικοί μας να κάνουν μία τροποποίηση, - με άδεια του μελετητή - ώστε νόμιμα να έχουμε νέα  μελέτη. Ξέρω Υπηρεσίες πιο μικρής κλίμακας, που οι μηχανικοί το κάνουν και στα όρια της παρανομίας, χωρίς την άδεια αυτού που την έκανε. Φαίνονται λοιπόν πάρα πολλοί οι μηχανικοί στην περιφέρεια και αν κάνω λάθος, μόνο μία επιστημονική αξιολόγηση μπορεί να μας το δείξει. Όλα τα άλλα είναι στον αέρα.
Από την άλλη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι και υποστελεχωμένοι και χωρίς μέσα. Είπε τις άλλες ο Περιφερειάρχης, τρία βενζινάδικα βρήκαμε να παρανομούν. Ε, λοιπόν, εγώ λέω ότι ήρθε στην Περιφέρεια βενζινοπώλης και είπε: «Όσοι δεν κλέβουμε, θα κλείσουμε». Ο Πρόεδρος θα σας το επιβεβαιώσει. Δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτούς που κλέβουν και δεν μπορούμε κανενός είδους προστασία να τους προσφέρουμε .Τα μέσα μας είναι απαρχαιωμένα, κλέβουν με ηλεκτρονικά τσιπάκια και εμείς πάμε να μετρήσουμε με τον ντενεκέ, την παροχή της αντλίας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε , αν αυτά τα πράγματα δεν αλλάξουν. Έχουμε βουλιάξει.
Να εισάγουμε τη μηχανοργάνωση παντού. Θα το λέω μέχρι να γίνει και κάποτε θα γίνει. Είπα προχθές να δίνουν πιστοποιητικά οι Δήμοι, πιστοποιητικά γεννήσεως, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, μέσω διαδικτύου. Παίρνουμε ενημερότητα, παίρνουμε εκκαθαριστικό. Δεν μπορεί να μη γίνεται μία νομοθετική ρύθμιση για την ηλεκτρονική υπογραφή. Έχει γίνει σε κάποιες Υπηρεσίες αυτόματη αναζήτηση δικαιολογητικών. Λοιπόν, η χαρτούρα τρώει τους υπαλλήλους, αντί να κάνουν ένα κλικ και να έχουν π.χ. το ποινικό μητρώο το δικό μου από την Κυπαρισσία. Πότε θα πάμε σε αυτές τις λειτουργίες;
Συμφωνούμε να γίνει η διαπαραταξιακή, αλλά δεν φτάνει μόνο μία διαπαραταξιακή επιτροπή. Πρέπει  να γίνει πρώτα αξιολόγηση, πόσους χρειαζόμαστε, που και γιατί. Αλλιώς δε γίνεται τίποτα.
Οι Δήμοι, η Α΄βάθμια Αυτοδιοίκηση που τη γνωρίζω καλύτερα, τώρα μαθαίνω την Περιφέρεια, μπορεί να λειτουργήσει με μέσο όρο το 60% του προσωπικού που έχει. Το λέω προχθές σε ένα Δήμαρχο, όχι του χώρου μου, φίλο μου και μου λέει: «Έχεις δίκιο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ανοίγουμε αυτά τα θέματα». Το καταλαβαίνω, γιατί φοβάται ο υπάλληλος. Άμα πει ο Δήμαρχος ότι έχω εκατό και μπορώ να δουλέψω με εβδομήντα, κρέμονται απολύσεις πάνω από το κεφάλι τους. Συμφωνούμε να μη γίνουν απολύσεις. Αλλά σε βάθος δεκαετίας πρέπει να τα δούμε αυτά τα πράγματα. Τα δανεικά έχουν τελειώσει. Αν νομίζουμε ότι θα πορευτούμε ίδια, είμαστε γελασμένοι και των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
Συμφωνούμε να μη χάσει κανένας σήμερα τη δουλειά του και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Δεν μπορούμε, όμως, να μείνουμε στάσιμοι. Να σας πω και κάτι; Σε δέκα χρόνια οι μισοί περίπου υπάλληλοι θα έχουν συνταξιοδοτηθεί.. Μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι, αλλά να το δούμε από τώρα.
Εγώ συμφωνώ, με τη διαπαραταξιακή επιτροπή, αλλά θεωρώ υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε σε  πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή πρότασης κατάρτισης σύμβασης μίσθωσης έργου, είτε με πρόσωπα είτε με εταιρεία για την αξιολόγηση των δομών της Περιφέρειας. Γίνεται παντού. Είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη που δε γίνεται. Σε κάποια Υπουργεία άρχισε. Να τολμήσουμε, αλλιώς για άλλη μία φορά θα βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα και έτσι δουλειά δε γίνεται.
Ευχαριστώ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου