Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 41η
20/12/2012

ΘΕΜΑ: Απολογισμός Διαχείρισης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2007-2013 (ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς

Θα είμαι εξαιρετικά σύντομος και διότι δεν υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες  να δούμε ένα – ένα τα έργα για να μπορούμε να συμβάλουμε και σε αυτόν τον τομέα. Όμως, θέλω να παρατηρήσω ένα θετικό, ότι και ο αριθμός ένταξης έργων και ο ρυθμός απορρόφησης πόρων βαίνει αυξανόμενος και αυτό είναι θετικό και ίσως να έχει μεγαλύτερη σημασία αυτό, παρά τα απόλυτα ποσά. Αν αυτός ο ρυθμός μπορεί να παγιωθεί και στο μέλλον και εν ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, του 2014 – 2020 διατηρηθεί, θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε μεγάλο μέρος των χρημάτων. Θυμίζω ότι πάντα είχε αδυναμία, από την εποχή των πακέτων Ντελόρ, η Ελλάδα και απορροφά πολύ μικρά ποσά, με ό, τι θα μπορούσε και νομίζω, ότι τα χρήματα αυτά συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας.

Το καθεστώς που ζούμε, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι δεδομένος. Άρα, λοιπόν, πάνω εδώ πρέπει να τοποθετούμαστε, αν συμβάλει ή δε συμβάλει. Σε ένα άλλο καθεστώς, ενδεχομένως να χρειαζόντουσαν άλλα μέτρα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μία προσομοίωση άλλης κατάστασης. Πρέπει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα να λέμε καλώς ή κακώς γίνονται. Αν αλλάξουν τα πράγματα, θα συζητάμε με άλλους όρους.
Θέλω να πω ότι πρέπει οι Δήμοι να ενισχυθούν και άλλο, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν σε αυτή την διαδικασία. Εγώ, όπου σταθώ και όπου βρεθώ και υπάρχουν αυτοδιοικητικοί, παρακινώ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ώριμο έργο που έρχεται στην Περιφέρεια και να μην εντάσσεται και είναι αλήθεια, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να τους βοηθήσουμε και στην ωρίμανση και εγώ θα έλεγα και κάτι ακόμα. Τα Δημοτικά Συμβούλια είναι έξω από αυτή τη διαδικασία και όχι μόνο οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς, κύριε υπεύθυνε Αντιδήμαρχε, να υπάρξει ένας οδηγός προς τα Δ.Σ. να μπουν στο παιχνίδι στο μέλλον . Έχουν τρόπους να πιέζουν.
Μου έκανε εντύπωση ότι με ρώτησαν -να μην αναφέρω το Δήμο-, γιατί αυτό το έργο δεν έχει ενταχθεί και ρωτώντας εδώ τις Υπηρεσίες, κατάλαβα ότι δεν ενδιαφέρθηκε κανένας από το Δήμο. Ήταν από την πλευρά της αντιπολίτευσης η ερώτηση.
Να κάνω ένα σχόλιο, επειδή συμφωνώ με αυτό που είπε ο Γιώργος ο Δημαράς, « καμπάνια για την ανακύκλωση των απορριμμάτων». Λυπάμαι, αλλά έχω σχεδόν πειστεί, αφήνω το σχεδόν, ότι η Περιφέρεια δεν θέλει την ανακύκλωση.
Τελειώνω με αυτό. Φοβάμαι ότι θα έχουμε προβλήματα πολλαπλά με το ΚΕΛ Ραφήνας – Πικερμίου. Υπήρχαν αντιδράσεις και πριν τη σύμβαση του Σαρωνικού με την ΕΥΔΑΠ, οπότε καταλαβαίνετε, από τη  στιγμή που έγινε αυτή η σύμβαση και προέκυψε ένα στοιχείο αντικειμενικό, κανείς δεν μπορεί αυτό να το αμφισβητήσει, εγώ το έψαξα και στα κιτάπια της ΕΥΔΑΠ, πέρα από το συμφωνητικό, ότι σήμερα μικρό μέρος των δυνατοτήτων της η Ψυτάλλεια εξυπηρετεί. Δηλαδή αν θυμάμαι καλά τα νούμερα, γύρω στις 750.000 κυβικά μέτρα την ημέρα, ενώ μπορεί να αντέξει μέχρι τα 1.250.000 Κάπου εκεί είναι τα νούμερα.
Φοβάμαι ότι πέρα από τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, στυλ Κερατέας, άμα πάμε μηχανήματα στο πλατύ χωράφι,  θα υπάρξει και πόλεμος βορείων – νοτίων, γιατί στον Πειραιά ήδη έχει ξεσηκωθεί ένα κύμα, κακώς κατά τη γνώμη μου, ότι δεν θέλουμε άλλον εδώ. Είναι καθαρά τοπικίστικο. Το πρόβλημα είναι αν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα. Εγώ παρευρέθηκα σε δύο συναντήσεις κατοίκων στη Ραφήνα. Στη μία ήταν και ο συνάδελφος, ο κ. Αυγερινός. Ένα επιχείρημα μπορούσα να πω. Πρέπει να μετρηθεί το κόστος λειτουργίας. Το κόστος κατασκευής νομίζω πάνω – κάτω θα είναι το ίδιο και αν θέλετε και την προσωπική μου γνώμη, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά να δούμε το κόστος λειτουργίας στη μία και στην άλλη περίπτωση. Αυτό αν δεν το δούμε, θα έχουμε προβλήματα. Δεν ξέρω ποιος είναι ο υπεύθυνος. Όποιος και αν είναι η ΕΥΔΑΠ ή οι δικές μας Υπηρεσίες, να μας δώσουν μία απάντηση για το κόστος λειτουργίας της αποχέτευσης της περιοχής Ραφήνας – Πικερμίου, γιατί αυτό το κομμάτι έχει μείνει πια. Η Παιανία έφυγε προς τα πάνω. Είτε γίνει αυτόνομα εκεί το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων είτε πάνε στην Ψυτάλλεια. Μόνο αυτό θα μπορέσει να κάμψει τις αντιδράσεις που θα είναι και από τη μία και από την άλλη πλευρά.
Εμείς, θέλοντας  από τη μία να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται, αλλά και από την άλλη, επειδή κάποια σημεία, που εμείς τα θεωρούμε προτεραιότητα δεν εξυπηρετούνται, θα ψηφίσουμε λευκό. Για παράδειγμα πρώτη προτεραιότητα είναι η δημόσια διοίκηση. Θα την εκσυγχρονίσουμε; Προσωπικά ήδη έχω βγάλει σλόγκαν: Όποιος δε θέλει να εκσυγχρονίσει την διοίκηση, εννοώ μηχανοργάνωση και Υπηρεσίες, είναι υπέρ της διαφθοράς, συνειδητά ή ασυνείδητα, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου