Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ομιλία του συμβούλου της «αττικής γης» Δ. Βαρελά για το έκτακτο ειδικό τέλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 2η
19-1-2012

ΘΕΜΑ: Συζήτηση για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) Ν. 4021/2011
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς


       Να καλωσορίσουμε την παρουσία των δυο Δημάρχων και να πω δυο τρία λόγια επάνω στο θέμα.
     Πρώτο σημείο. πιστεύω ότι η λέξη «χαράτσι» είναι ήπια για το συγκεκριμένο φόρο, τέλος ή ότι άλλο πέστε το. Το χαράτσι ήταν ένα τακτικό έσοδο, αυτό ήλθε ξαφνικά, από το πουθενά, κάθε φορά που δεν βγαίνουν τα προϋπολογισθέντα, πέφτουν, οριζόντια επί δικαίων και αδίκων είτε περικοπές, είτε φόροι, τα χαράτσια. Και θα διαφωνήσω με τον φίλο και συνάδελφο, δύο φορές συνάδελφο, τον κ. Μανιάτη, δεν είναι αδυναμία, είναι επιλογή η φοροδιαφυγή των μεγάλων. Θυμηθείτε την πρώτη προσπάθεια από τον Μανώλη τον Δρετάκη να βάλει φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, το κεφάλι του έφαγε.

Και να πω μια μικρή διδακτική ιστορία που την διασταύρωσα χθες κατεβάζοντας από το διαδίκτυο το νόμο που θα αναφέρω. Πέρυσι τέτοια εποχή διάφορα κλιμάκια του ΣΔΟΕ άρχισαν να ψάχνουν τα σκάφη που δεν είναι δηλωμένα και τα σκάφη που είναι ιδιωτικά αλλά λειτουργούν με επαγγελματική άδεια. Δεν ξέρω τι έγινε ανά την Ελλάδα, ξέρω τι έγινε από το ΣΔΟΕ της Καλαμάτας. Ξεκίνησε λοιπόν  ψάχνοντας τα αραγμένα αυτή την εποχή σκάφη, από το λιμάνι της Καλαμάτας και έφτασε μέχρι κάπου στην Αργολίδα. Βρήκε 30, περίπου, σκάφη ιδιωτικά που είχαν δηλωθεί επαγγελματικά.
Παρένθεση. Μια εταιρεία ήταν από 3 αποστράτους και ο μοναδικός ενοικιαστής του σκάφους ήταν ο Γλίσκμπουργκ.  Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι κυρίως στα χωριά, που νομίζουν ότι υπάρχει  φιλοπατρία στην τέως Βασιλική  οικογένεια. 
Καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα αναδρομικά, πρέπει να ξέρετε ότι τα επαγγελματικά σκάφη απαλλάσσονται από το ΦΠΑ και από τον φόρο στο πετρέλαιο. Πάει τον Μάιο, πριν αποχωρήσει ο πρώην Υπουργός ο Παπακωνσταντίνου, το έχω εδώ το άρθρο στον αντίστοιχο νόμο που προανέφερα και τι έκανε; Τους δίνει, κίνητρο επαναχαρακτηρισμού των εν λόγω σκαφών με βάση «την παρούσα ρύθμιση», για να γλιτώσουν, δηλαδή να αποσβέσουν οφειλές από τέλη εκπροθέσμου καταβολής, προσαυξήσεις και πρόστιμα (άρση των κυρώσεων) και να πληρώσουν φόρους στην σημερινή αξία του σκάφους. Δηλαδή, από τη στιγμή που τους πιάσανε στα πράσα και θα έπρεπε να πάνε να τα σκάσουν, βγαίνει ο νόμος και τους τα χαρίζει. Να το είχαν κάνει αυτό πριν σαν κίνητρο, ελάτε, σε ανύποπτο χρόνο, δηλώστε τις παρανομίες να πέσετε στα μαλακά, ναι. 
Άρα λοιπόν εγώ είμαι πεισμένος, θα μου πεις απ΄αυτό; «Εξ όνυχος τον λέοντα» και υπάρχουν και πάρα πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι διαχρονικά η εξουσία, να μην πω από την εποχή της Τουρκοκρατίας, δεν θέλει να έλθει σε ρήξη με τους έχοντες και κατέχοντες.
Εγώ λέω να αυξήσουμε τη φορολογία, η Δανία φτάνει στο 50% του ΑΕΠ και έχει βέβαια το πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος, αλλά ποιοι θα πληρώσουν; Να πληρώσουν αυτοί που μπορούν. Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι συνήθη τα υποζύγια τα οποία σηκώνουν όλα τα βάρη και κάποιοι στην υγειά των κορόιδων γελάνε και εκτραχύνονται.
Διαβάζω από το σημερινό ΒΗΜΑ, τα πρόσωπα που συγκροτούσαν τη συμμορία στη Θεσσαλονίκη είναι πασίγνωστα, έχουν επιχειρηματική δομή, θυγατρικές, διοικητική διάρθρωση, στελέχη, μέλη και υπαλλήλους και πολιτική επαφή, διασύνδεση και υποστήριξη. Το ένα φέρνει το άλλο, υπάρχει δηλαδή το νομότυπο και φτάνουμε μέχρι το οργανωμένο έγκλημα.
Εμείς έχουμε πει πολλές φορές ότι την υγιή επιχειρηματικότητα την στηρίζουμε, δεν υπάρχει όμως σήμερα υγιής επιχειρηματικότητα δυστυχώς και να θέλει κάποιος δεν τον αφήνουν να αγιάσει, γιατί θα προσπαθήσει είτε να συμπιέσει τους μισθούς, είτε να κάνει πάσης φύσεως παραβάσεις, φορολογικές, εργασιακές, περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, τα πάντα.
Εν πάση περιπτώσει, τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και επιτρέψτε μου να πω, το πολιτικό προσωπικό που έχει οδηγήσει την Ελλάδα σήμερα εδώ, δεν είναι ικανό - υπάρχουν και εξαιρέσεις - δεν είναι ικανό να φέρει τη λύση στον τόπο, θα πρέπει στη μεγάλη του πλειοψηφία να αποσυρθεί.                       Στο συγκεκριμένο δυο κουβέντες και να είμαστε ρεαλιστές.
Αυτή τη στιγμή την πρώτη δόση την έχουν πληρώσει σχεδόν όλοι, εκτός από 250.000, είμαι κι εγώ μεταξύ αυτών που δεν έχω πληρώσει ακόμα λόγω αδυναμίας. Έχουν εκδοθεί 50.000 εντολές αυτές τις μέρες και 20.000 έχουν μπει στην τελική ευθεία. Βεβαίως να συμφωνήσουμε με τους Δημάρχους ότι δεν πρέπει να κοπούν, ας μην γελιόμαστε όμως, δεν έχουμε την ικανότητα να επιβάλουμε να πάρουν το μέτρο πίσω. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Εγώ λέω επί προσθέτως, πέρα απ΄ αυτά που είπαν οι Δήμαρχοι, να επιμείνουμε να γίνει μια απαλλαγή σε όσους ανθρώπους έχουν μικρό χώρο, δεν ξέρω ποιος θα είναι, μπορεί να είναι κάτω από 100Μ2 και ταυτόχρονα ένα εισόδημα που δεν θα υπερβαίνει  τις 15.000 ευρώ. Εκεί θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει μια ρύθμιση και οι άνθρωποι αυτοί να γλιτώσουν το χαράτσι.
Και το τελευταίο, για όσους, δυσκολεύονται, θα πρέπει να γίνει κάτι αντίστοιχο με την Εφορία που έκανε πρόσφατα ρυθμίσεις σε ληξιπρόθεσμα με ελάχιστη καταβολή 100 ευρώ τον μήνα. Κάτι αντίστοιχο να γίνει και εδώ, δηλαδή να πληρώσουν το αντίτιμο της Δ.Ε.Η. και το υπόλοιπο ας εξοφληθεί σε 8 – 10 δόσεις. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί μέσα στην απόφαση μαζί με τα όσα ειπώθηκαν προηγούμενα και να καταγγείλουμε, δεν ειπώθηκε στην εισήγηση και να καταγγείλουμε το μέτρο ώστε να μπορέσει το Συμβούλιο να συμβάλει, να πάρει ο κόσμος της περιφέρειας και γενικότερα της Ελλάδας μια ανάσα. Δεν βλέπω τίποτα άλλο.
Αν μείνουμε μόνον στο να διατυπώσουμε την αντίρρηση, χωρίς να συμπεριλάβουμε και αυτά τα πρακτικά να τα ζητήσουμε  με το κύρος - όπως ειπώθηκε- του Περιφερειακού Συμβουλίου, φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε συμβάλει είτε στην επίλυση είτε στην απάλυνση του προβλήματος που έχουν χιλιάδες συμπατριώτες μας, αλλά απλώς θα μείνουμε για άλλη μια φορά στα μεγάλα λόγια και στις καταγγελίες.
Αυτά ήθελα να σας πω και ευχαριστώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου