Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για τον προϋπολογισμό


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 26η  30-09-2011

ΘΕΜΑ: Έγκριση προϋπολογισμού Περιφέρειας Αττικής έτους 2012
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς


Αγαπητοί συνάδελφοι, κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη, να συμφωνήσουμε με την αρχική σας διατύπωση ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία διαδικασία. Νομίζουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες γίνεται δεν ικανοποιεί τον τίτλο της κορυφαίας που της δίνουμε.
Εξηγούμαι. Δεν είχαμε καμία ουσιαστική συμβολή και σαν σύμβουλοι αλλά και σαν παρατάξεις στη διαμόρφωση και των μεγεθών και των έργων κ.λπ., αλλά ακόμα και στη δημιουργία κάποιων αξόνων που θα πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια. Δεν ξέρουμε πως πάνε τα φετινά. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαμε από καιρό τριμηνιαίες εκθέσεις που να δείχνουν ροή εσόδων και αντίστοιχα τις δαπάνες. Εγώ δεν την  έχω δει, Πρόεδρε, αυτήν. Όχι τα προϋπολογισθέντα, τα πραγματικά σαν ροή.

Συζητάμε σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά ασφυκτικό. Όταν σχεδιαζόταν ο Καλλικράτης προέβλεπαν 4 δις και θα πέσουμε στο 1 για να τρέξει κι έτσι είναι εύκολο και να τον χτυπάμε, παρότι που κατά τη γνώμη μας, την έχουμε πει πολλές φορές, η ιδέα της αποκέντρωσης στην Αυτοδιοίκηση ήταν ώριμη για να προχωρήσει. Γίνεται άτσαλα και φοβάμαι ότι θα υπονομευθεί για πάρα πολλά χρόνια.
Από την πλευρά μας τι κάνουμε για να διευρύνουμε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο; Φοβάμαι ότι πολλές φορές λειτουργούμε σαν ένα Υπουργείο. Παίρνουμε δηλαδή τους κωδικούς με τα διάφορα κονδύλια και δεν σηκώνουμε ούτε φραστικά τουλάχιστον αντίλογο. Έστω μέσα από την εισηγητική έκθεση μια διαμαρτυρία. Αύριο θα συγκληθούν τα κεντρικά όργανα, η Ένωση Περιφερειών κ.λπ. Τίποτα δεν θα αρθρώσουμε; Καμία λέξη να διευρύνουμε αυτό το πλαίσιο; Πάντα καυχιόντουσαν οι αυτοδιοικητικοί  ότι είχαν τη διεκδίκηση παρά πόδα. Νομίζω το έχουμε αυτό ξεχάσει, παραμένουμε άφωνοι.
Η βασική μας διαφωνία με τον προϋπολογισμό είναι ότι δεν βάζει άξονες. Εγώ θα αναφερθώ σε μερικά ενδεικτικά που θα έπρεπε να προκύπτουν μέσα από την εισηγητική έκθεση και να συνοδεύονται και από κάποια κονδύλια.
Έχουμε πει πάρα πολλές φορές το πρώτο πρόβλημα είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Μπαίνει αυτή τη στιγμή 30 εκατομμύρια, ρεζέρβα τα είπε ο Περιφερειάρχης, αποκούμπι, φοβάμαι όμως ότι όταν δεν κάνουμε εμείς κάποιες δράσεις θα έρθει ο Μπόμπολας ή οι Γερμανοί και θα τρέχουμε από  πίσω και θα κλαίμε. Που είναι η ανακύκλωση; Μήπως την υπονομεύουμε συνειδητά; Βάζουμε λέει για ωρίμανση 150.000, μελέτη ωρίμασης για διαλογή στην πηγή. Αυτά τα πράγματα έπρεπε να έχουν γίνει από χθες. Κι εμείς καθόμαστε και πραγματικά δεν θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε καθόλου. Οι όποιες κεντρικές επιλογές θα περάσουν και, αυτό που είπα, θα κλαίμε. Που είναι στα σχολεία η κουβέντα για την ανακύκλωση; Που είναι η οδηγία της ΕΟΚ; Περιορισμός λέει των σκουπιδιών. Έχουμε κάνει τίποτα; Ένα φυλλάδιο έστω να βγάλουμε να το στείλουμε  στους μαθητές. Από τις συσκευασίες κι όλα τα άλλα. Είμαστε πίσω από το μηδέν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα να το αφήνουμε.
Και να πω ακόμα και με αφορμή αυτό που είπε ο συνάδελφος Δημαράς ότι είναι ενεργοβόρα τα κτίριά μας. Να πω ότι δεν κάνουμε ανακύκλωση χαρτιού ούτε στα γραφεία τα δικά μας. Τα πετάνε μαζί με τα σκουπίδια οι καθαρίστριες. Εγώ κάθε φορά που πηγαίνω στο γραφείο της Περιφέρειας πετάω και 10 Α4 στο καλάθι. Ε, στα σκουπίδια πάνε.
Να πω ακόμα ότι δεν λέμε κουβέντα, το έχω θίξει πολλές φορές, για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων κυρίως στη Βορειοανατολική Αττική. Το έργο έχει κολλήσει και η Περιφέρεια δεν έχω δει ούτε διακηρυκτικά να λέει κάτι.
Δεύτερος άξονας και πολύ κρίσιμος. Μιλάμε  σε επίπεδο κάποιων παρατάξεων για μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και πως θα μπορούσαμε κάποια πράγματα να κάνουμε. Ο κόσμος υποφέρει. Πέρα από το να διαπιστώνουμε τη δυσκολία που περνάνε η πλειοψηφία, σχεδόν η παμψηφία των συμπολιτών μας, κάπως θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε. Να ενθαρρύνουμε κάποιες δράσεις. Εγώ θα πω μερικά που είναι πάρα πολύ εύκολα και έχουν γίνει και κάποια που θέλουν παραπέρα ψάξιμο. Έχουν ξεκινήσει σε πάρα πολλούς Δήμους τα κοινωνικά παντοπωλεία. Δεν πρέπει να ενθαρρύνει η Περιφέρεια σε τέτοιες δράσεις; Με κάποια στελέχη να τρέξουν να δημιουργήσουν τους κατάλληλους πυρήνες να ξεκινήσει μια διαδικασία. Πώς θα δώσουμε μια βοήθεια; Στα πλαίσια του δυνατού, εντάξει, μας στερέψανε τα λεφτά. Από κει και μετά να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια;
Κοινωνικό φαρμακείο. Επίσης είναι περιοχές που έχει γίνει. Πολλές ΕΛΜΕ έχουν ξεκινήσει φροντιστήρια αλληλεγγύης. Θα μπορούσε και σε αυτόν τον τομέα να ενθαρρύνει η Περιφέρεια και είμαστε, μεταξύ των οποίων κι εγώ, αρκετοί εδώ εκπαιδευτικοί που θα μπορούσαμε εθελοντικά να αφιερώσουμε ένα απόγευμα ή δεν ξέρω κάποιες ώρες. Να πάει ο Αντιπεριφερειάρχης ο Κώστας ο Μανιάτης, παρότι έχει αφήσει καιρό τον πίνακα η τέχνη δεν ξεχνιέται.
Ανταλλακτήρια ειδών. Τα είχαμε πει και στη συζήτηση που είχαμε κάνει για την διαχείριση των απορριμμάτων . Και, εν πάση περιπτώσει, είναι δεκάδες δράσεις που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε.
Αναφέρθηκαν προηγούμενοι συνάδελφοι στην εκμετάλλευση γεωργικής γης. Τα έχουμε ξαναπεί, μας καλύπτει η διατύπωση και η τοποθέτηση του συναδέλφου κ. Γιώργου Δημαρά.
Άλλο θέμα, το ανέφεραν και άλλοι συνάδελφοι. Θα πρέπει να αναπτυχθεί η Περιφέρεια της Αττικής  σε βάρος του κέντρου και εδώ να επαναφέρουμε δύο θέματα που τα έχουμε ξαναθίξει. Το ένα είναι η υπόθεση του Λαυρίου. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει το Λαύριο το κεντρικό λιμάνι για τις ακτοπλοϊκές γραμμές προς τα ανατολικά και κεντρικά νησιά μας. Ο Πειραιάς να μείνει καθαρά εμπορικό. Υποφέρω – κάθε φορά που θέλω να πάω στη Σύρο, μένει η κόρη μου, σκέφτομαι το πώς θα φτάσω στο λιμάνι και θα μπω στο καράβι και όχι τη συνέχεια του ταξιδιού. Για να πάμε όμως σε μια τέτοια προοπτική σε κάποια χρόνια, χρειάζονται ήδη από σήμερα κάποιες παρεμβάσεις και καλλιέργεια των προτάσεων. Να ωριμάσουν δηλαδή στη συνείδηση όλων αυτές οι ιδέες.
Ο προαστιακός που θα επεκταθεί; Είπα και στη συζήτηση με το Ρυθμιστικό ότι προτείνεται το Μετρό να σταματάει στη Νέα Ερυθραία.  Η Περιφέρεια πρέπει να τα έχει συνεχώς στην ημερήσια διάταξη αυτά τα θέματα.
Δεν θα καταπιαστώ με όλα. Δεν θα πω ας πούμε για το Ελληνικό και τόσα άλλα που μέσα από τον προϋπολογισμό δεν φαίνονται, θα πω ένα τελευταίο. Κάνουν λέει οι Γερμανοί το πρόγραμμα Ήλιος  για να πάρουν ενέργεια κ.λπ. Ωραία, και που θα τα κάνουν; Και ξέρουμε ότι δυστυχώς η χωροθέτηση στην Αττική  έχει πάει περίπατο. Δεν ξέρω, ας πούμε  ότι έχει καθυστερήσει, στην καλύτερη εκδοχή. Δεν θα μπορούσαμε, κ. Περιφερειάρχη, δεκάδες μεταπτυχιακές εργασίες γίνονται στο Πολυτεχνείο και προπτυχιακές και μεταπτυχιακές και διδακτορικά, να συνεργαστούμε και να κάνουμε εμείς χωροθέτηση τουλάχιστον για τις ανεμογεννήτριες για τα πάνελ των φωτοβολταικών;  Πάλι θα τρέχουμε καθυστερημένα. Θα έρθουν θα πάρουν κάποια φιλέτα, που ενδεχομένως θα είναι κατάλληλα και για γεωργική εκμετάλλευση κι εμείς θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα.
Τώρα, να πω δυο κουβέντες για το πως κατανέμονται τα έργα. Ειπώθηκαν πολλά. Να αναφερθώ σε ένα παράδειγμα. Όταν είχαμε ψηφίσει τον προηγούμενο προϋπολογισμό νομίζω πήραμε όλοι ένα κείμενο από το Δήμο της Νέας Ιωνίας που δίκαια διαμαρτυρόταν, το αποδείκνυε και με πίνακες, ότι δεν είχε πάρει τα τελευταία χρόνια σχεδόν κανένα έργο. Εγώ επικοινώνησα και μου είπαν ότι μέχρι τώρα, κ. Κόκκαλη, το επιχείρημα ήταν ότι «δεν έχουν μελέτες». Από το Δημαρχείο αυτή τη φορά μου είπαν ότι έχουν τρία ώριμα έργα. Το ένα για το στάδιο διαμόρφωση χώρων, ένα υπόγειο πάρκινγκ κι ένα αντιπλημμυρικό, που θα μπορούσε τουλάχιστον έστω να το πάρουμε και να προσπαθήσουμε να το βάλουμε στο ΕΣΠΑ. Πιστεύω ότι είναι δικαιολογημένο το παράπονο και είναι κι ένα θέμα του πως τελικά τα έργα κατανέμονται. Ναι, εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να βάλουμε κάποια κριτήρια. Το ένα ήδη το είπα, θα πρέπει η περιφέρεια να προηγείται έναντι του κέντρου. Και όταν λέω περιφέρεια εννοώ κυρίως τα νησιά, Ανατολική και Δυτική Αττική. Όχι ότι σε όλες τις άλλες περιοχές είναι όλα μέλι γάλα αλλά, εν πάση περιπτώσει, έχουν υστερήσει.
Ένα άλλο κριτήριο κατά τη γνώμη μου. Κάποτε προσπαθούσαμε, δυστυχώς πήγανε όλα περίπατο, είμαι παλιός αυτοδιοικητικός γι΄ αυτό έτσι τα νοσταλγώ, για συμμετοχικούς προϋπολογισμούς. Καλά, στην Περιφέρεια δεν συμμετέχουν ούτε οι παρατάξεις. Ας πάμε όμως στους Δήμους. Να προηγούνται έργα που έχουν συζητηθεί πλατιά στους Δήμους. Είναι άλλο να πούμε εμείς την τάδε πεζογέφυρα που θα την εισηγηθεί ενδεχομένως ο Αντιπεριφερειάρχης και άλλο να έχει βγει από κάποιες γενικές συνελεύσεις στους Δήμους.
Τα πράγματα που περνάμε είναι πάρα πολύ δύσκολα. Εγώ θέλω να πω ότι πρέπει να διευρύνουμε το πλαίσιο και επειδή εμάς μας κόφτει και όλη η ιστορία της Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει και επειδή ο Καλλικράτης κινδυνεύει προτείνουμε να υιοθετήσουμε κάποιες προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, υπογράφονται από τους Δημάρχους Καμίνη, Μπουτάρη, Ιωακειμίδη, Σκοτινιώτη και Φίλιο, εγώ λέω ότι θα μας χρειαστούν και στα όργανα που θα συγκληθούν τα κεντρικότερα, να διεκδικήσουμε ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι της αναπτυξιακής διαδικασίας που πρέπει να ξεκινήσει. Να προσπαθήσουμε, γι΄αυτό προανέφερα για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη και αυτό θα το  έλεγα και πέρα από κονδύλια. Να επιστρατεύσουμε τους πάντες. Οι άστεγοι πληθαίνουν, οι πεινασμένοι πληθαίνουν  και δεν μπορούμε να λέμε μόνον ότι δεν έχουμε λεφτά και καταγγέλλουμε.
Να αντιμετωπίσουμε με την μέχρι τώρα εμπειρία μας όλες τις δυσκολίες που είδαμε σε σχέση με τη λειτουργία των Περιφερειών και τους Δήμους. Και να προσπαθήσουμε όλα αυτά να τα διορθώσουμε στην πορεία. Τέλος, σε μία εποχή που όλοι οι θεσμοί καταρρακώνονται, ας προσπαθήσουμε να δώσουμε περισσότερο κύρος στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Μην ξεχνάμε ότι στη συνείδηση του κόσμου είναι πολύ πιο ψηλά απ΄ ό, τι είναι η κεντρική εξουσία. Τουλάχιστον εμάς δεν μας έχουν πει «να καεί να καεί» κ.λπ. που λένε για τη Βουλή κ.λπ. Έρχεται; Δεν ξέρω. Μετά από αυτά που είπαμε είναι σαφές, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε   τον προϋπολογισμό. Από την άλλη όμως δεν θέλουμε να καταφύγουμε στη σιγουριά που έχει συνήθως η αντιπολίτευση όταν λέει καταψηφίζω. Πολύ περισσότερο επειδή αναγνωρίζουμε ότι στα πλαίσια αυτά τα ασφυκτικά - και παρότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια να διαρρήξουμε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο - γίνεται μια δουλειά νοικοκυρεμένη. Περιμένουμε την πορεία της συζήτησης για την τελική μας θέση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου