Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

τοποθέτηση του Δ. Βαρελά σχετικά με τις μονάδες παραγωγής ηλ. ενέργειας από βιομάζα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 6η
11-2-2014

ΘΕΜΑ 5Ο Η.Δ.: Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο “Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Βιομάζα”.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

           Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, κάτοικοι από την περιοχή, εγώ θέλω να μιλήσω γενικά -μια και αποσύρεται το θέμα- πάνω στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μια μορφή από αυτές είναι τα βιοκαύσιμα και η βιομάζα.
          Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι είναι μια από τις Διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μέχρι το 2020, το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από αυτές ένα μικρό κομμάτι, γύρω στο 4% πρέπει να είναι από βιομάζα και βιοκαύσιμα.
          Όταν λέμε «υποχρεώσεις», είναι από Διεθνείς Οργανισμούς και η μη συμμόρφωση επιβάλλει πρόστιμα. Όλοι ξέρετε τα πρόστιμα από τις χωματερές που μας ταλανίζουν για δεκαετίες και οι οποίες συνεχίζονται γιατί μπορεί οι ΧΑΔΑ στην Αττική λίγο πολύ να εξαφανίστηκαν αλλά σε όλη την Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν.
          Έτσι λοιπόν πρέπει κάποια στιγμή να δούμε το πρόβλημα κατάματα. Εγώ δεν λέω αν θα πούμε ναι ή όχι αλλά δεν μπορούμε να το παραπέμπουμε συνέχεια στις καλένδες. Σίγουρα οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν. Αντιδρούν πολύ περισσότερο όταν δαιμονοποιούμε κάποια θέματα. Τώρα το μαζεύουμε, το αποσύρουμε, επειδή πλησιάζουν εκλογές και δεν θέλουμε αντιδράσεις αλλά θα το δούμε επιτέλους το θέμα στην ουσία του;
          Εγώ λέω αντί να πετάμε το μπαλάκι κάθε φορά στην εξέδρα, έχει τα κότσια όχι το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, το επόμενο να ζητήσει χωροθέτηση και να απαγορεύονται στην Αττική; Δεν το έχω ψάξει, μπορεί να είναι σωστό, μπορεί και να μην είναι. Γενικά όμως δεν μπορούμε να χτυπάμε μια στο σφυρί και μια στο πέταλο. Δεν γίνεται. Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε το πρόβλημα.

τοποθέτηση του Δ. Βαρελά για την τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της περιφέρειας αττικής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 6η
11-2-2014

ΘΕΜΑ 1Ο Η.Δ.: Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας των Υπηρεσιών της  Περιφέρειας Αττικής»

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

          Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, οδηγούμαστε στην αλλαγή του Οργανισμού. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει, αλλά οδηγούμαστε πρόχειρα και αποσπασματικά. Βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι έχει και αρκετά θετικά στοιχεία. Και θα προσπαθήσω όλα αυτά που γενικά διατυπώνω να τα ερμηνεύσω.
Μένω στο πρόχειρα. Γιατί είναι πρόχειρα; Δεν έχει προηγηθεί αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών. Προσέξτε, εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Πάμε κάτι να το αλλάξουμε, χωρίς να το έχουμε αξιολογήσει.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα της αξιολόγησης έχει αναγραφεί στην Ημερήσια Διάταξη της χώρας εδώ και δύο χρόνια και αφορά όλη τη Διοίκηση, είτε είναι το κεντρικό κράτος, είτε είναι οι Περιφέρειες είτε οι Δήμοι. Γιατί κατά τη γνώμη μας; Εμείς ισχυριζόμαστε ότι αν κάτι συνέβαινε αύριο και μας χάριζαν ολόκληρο το χρέος, αν μέναμε στα ίδια, σε τρία, τέσσερα χρόνια θα είχαμε ξαναδημιουργήσει μη διαχειρίσιμο χρέος.
Μιλάνε όλοι για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Όπως και να την εννοεί ο καθένας πράγματι πρέπει η χώρα να πάει σε παραγωγική ανασυγκρότηση. Αναρωτιόμαστε όμως, με τις σημερινές δομές της Διοίκησης μπορούμε να πετύχουμε τίποτα; Εμείς ισχυριζόμαστε όχι.
Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η αναδιοργάνωση της διοικητικής μηχανής και αυτό αφορά και τους ΟΤΑ. Δεν μπορούν τα πράγματα να μένουν όπως έχουν. Και εδώ έχουμε την πρώτη διαφωνία με τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια και με το κείμενο που έχει στείλει. Γιατί; Ουσιαστικά αφήνουν να εννοηθεί ότι τα πράγματα πρέπει να μείνουν έτσι, μην προτείνοντας τίποτα.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

απόφαση περιφερειακού συμβουλίου για την καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
18-2-2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗN ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην 7η συνεδρίασή του την 20-2-2014 αποφάσισε ( ομόφωνα η κατά πλειοψηφία ), συμφωνώντας καταρχήν με την καταστροφή των χημικών όπλων των εμπόλεμων μερών του εμφυλίου πολέμου στη Συρία,   να εκφράσει στη συνέχεια  τη διαφωνία του με την καταστροφή αυτών  στη Μεσόγειο εν πλώ με τη μέθοδο της υδρόλυσης, απαιτώντας την καταστροφή τους με τρόπο διαφανή και  ασφαλή για την υγεία και το περιβάλλον. Ειδικότερα ο τρόπος καταστροφής τους  πρέπει να αποφασισθεί σε διάσκεψη των εκπροσώπων του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων, στην οποία να συμμετέχουν τα ενδιαφερόμενα κράτη- μέλη, εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων καθώς και ανεξάρτητοι επιστήμονες.   
                                                                  
                                                                         
                                               Μετά τιμής
                             
  
                                          ΔΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
                                          ΔΗΜΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
                                          ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
                                          ΒΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
                                          ΓΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
                                          ΚΑΨΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

τοποθέτηση του περ. συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας/Αττικής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 5η
4-2-2014

ΘΕΜΑ 1Ο Η.Δ.:  Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής (ΡΣΑ) 20121
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς

          Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, αγαπητές κυρίες του Ρυθμιστικού Οργανισμού Αθήνας, θεωρώ ότι το κείμενο που έχουμε μπροστά μας, το ρυθμιστικό σχέδιο δηλαδή κατ΄ ουσίαν, είναι πάρα πολύ σημαντικό κυρίως για τους στόχους που βάζει. Και εγώ το θεωρώ και γενικά θετικό. Με όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχει κανένας, και για κενά και - αυτό που τόνισαν και άλλοι συνάδελφοι - για κάποιες υπαναχωρήσεις.
          Το βασικό ερώτημα όμως είναι, ποιοι από αυτούς τους στόχους που μπαίνουν, θα υλοποιηθούν και ακόμα σημαντικότερο, ποιος θα τους υλοποιήσει;
          Εδώ συνάδελφοι, και επιτρέψτε μου με την πολύ μεγάλη πείρα που έχω στην αυτοδιοίκηση, να πω ότι σηκώνω τα χέρια ψηλά. Γιατί το έργο, το έχουμε δει και το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές. Οι προτάσεις του ρυθμιστικού διαχρονικά αφότου ξεκίνησε το ΄85, δε θυμάμαι ακριβώς, έχουν μείνει οι πιο πολλές, σχεδόν όλες, σχέδια επί χάρτου. Και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Αυτό για εμάς είναι το κομβικό σημείο. Δεν ξέρω ποιος μπορεί να το υλοποιήσει, ξέρω όμως σίγουρα ποιος δεν μπορεί να το υλοποιήσει. Δε μπορεί ούτε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, που συνήθως, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι από ανεπαρκής έως ανεπαρκέστατη. Διαχρονικά μιλάω, όχι για τη σημερινή. Ούτε η υπαλληλία γραφειοκρατική εν πολλοίς και έχω και προσωπική εμπειρία από κάποιες υποθέσεις του ΥΠΕΚΑ. Θα μου πεις, έχεις εμπειρία από ένα τμήμα, είναι έτσι όλο; Εξ΄ όνυχος το λέοντα.
          Τι μας μένει; Αν αυτά που είπα έχουν βάση, το συμπέρασμα είναι ότι μόνο η Περιφέρεια Αττικής, μπορεί να αναλάβει αυτή την ιστορία. Και χάρηκα ιδιαίτερα που λίγο πολύ, όλοι το έβαλαν. Άρα λοιπόν, όλο το βάρος που σήμερα πέφτει σε εμάς είναι η υλοποίηση της ακροτελεύτιας παραγράφου  που βάζει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Δηλαδή να αποφασίσουμε ότι απαιτούμε, απαιτούμε είναι η λέξη, ο Οργανισμός της Αθήνας να υπαχθεί στην Περιφέρεια Αττικής, με τα χαρακτηριστικά πραγματικού μηχανισμού διακυβέρνησης και σχεδιασμού του χώρου της Αττικής.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ομιλία του περ. συμβούλου της "αττικής γης" Γ. Ψαριανού στη συζήτηση θέματος για την κατάργηση των διοδίων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 6η
11-2-2014


ΘΕΜΑ 2Ο Ε.Η.Δ. :  Αίτημα συζήτησης θέματος σχετικά με την κατάργηση των διοδίων

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Γρηγόρης Ψαριανός

          Λοιπόν φίλοι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής ότι αν κάποιος χρησιμοποιεί ένα δημόσιο αγαθό οφείλει να δίνει ένα αντίτιμο. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείς ένα δημόσιο αγαθό, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό, και να είναι πάντοτε δωρεάν για όλους.
Μπορεί να είναι δωρεάν για τους ανήμπορους, γι’ αυτούς που δεν έχουν, γι’ αυτούς που δεν μπορούν και που αυτό είναι βεβαιωμένο. Όταν χρησιμοποιείς ή αξιοποιείς ένα οποιοδήποτε δημόσιο αγαθό πρέπει να δίνεις ένα αντίτιμο για να μπορεί αυτό το αγαθό να παρέχεται σε όλο τον κόσμο. Ένα είναι αυτό.
Είμαστε τελείως αντίθετοι στην λογική του «δεν πληρώνω»
Μπορούμε να αποφασίσουμε τώρα ότι όλοι δεν πληρώνουμε τίποτα για τίποτα. Θέλετε να το συμφωνήσουμε; Όλοι, δεν πληρώνουμε τίποτα πουθενά, ούτε φόρους, ούτε δρόμους, ούτε εισιτήρια, ούτε σχολεία, ούτε νοσοκομεία, ούτε τηλέφωνα, ούτε τίποτα και θα βρέχει ο Θεός λεφτά και θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Να το συμφωνήσουμε όμως.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

τοποθέτηση του συμβούλου της "αττικής γης" Δημήτρη Βαρελά για την 12η ευρωπαϊκή ολυμπιάδα φυσικών επιστημών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 3η
23-1-2014

ΘΕΜΑ 2Ο Η.Δ.:  Έγκριση σκοπιμότητας οικονομικής συμμετοχής  της Περιφέρειας Αττικής στη διοργάνωση της 12ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

          Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι η πρώτη νομίζω φορά που συζητάμε, από το παράθυρο μπήκε βέβαια, ένα θέμα εκπαίδευσης και θα ήθελα να πω δυο κουβέντες παραπάνω, γενικότερα.
Πρέπει να ξέρουμε ότι στις πιο πολλές χώρες, τις προηγμένες, επιστημονικά και πολιτικά, οι Περιφέρειες έχουν πολλές αρμοδιότητες στα θέματα της εκπαίδευσης  ακόμα και για το περιεχόμενο των σπουδών.
Στην Ελλάδα το κράτος είναι συγκεντρωτικό, εμείς κάποια πράγματα θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε και νομίζω στην επόμενη περίοδο που θα είναι κρίσιμη για τις Περιφέρειες- υποτίθεται ότι πέρασε το «ψάρωμα» ας πούμε της πρώτης φοράς- θα πρέπει να ασχοληθεί  και με αυτόν τον τομέα.
          Πρόσφατα, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης PISA 2012. Πρέπει να ξέρετε ότι είναι ένα διεθνές πρόγραμμα. Αρχικά, αυτό το πρόγραμμα αξιολόγησης ξεκίνησε για τις χώρες του ΟΟΣΑ πριν 15 χρόνια περίπου και κάθε χρόνο συμμετέχουν όλο και περισσότερες χώρες , επειδή ακριβώς είναι αξιόπιστο και νομίζω στην τελευταία τριετία πρέπει να μπήκαν στο πρόγραμμα πάνω από 75 χώρες, ενώ  είχε ξεκινήσει με 30 περίπου χώρες.
Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα είναι δυσάρεστα, είμαστε στην τρίτη κατηγορία, δεν βγάζουν ακριβή θέση γιατί υπάρχει και μία μικρή αμφιβολία, αλλά χωρίζουν σε κατηγορίες και το χειρότερο είναι ότι χρόνο με το χρόνο η θέση μας είναι όλο και πιο χαμηλή.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Γ. Ψαριανός:Να βρεθούμε όλοι και να βρούμε αυτά στα οποία συμφωνούμε ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή για τη χώρα

Αθήνα 9,84
31 Ιανουαρίου 2014

Ο Γρηγόρης Ψαριανός συνομιλεί με τη Νόνη Καραγιάννη στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα».

-Γρηγόρη, καταρχάς, ήσουν Βρυξέλλες και έφυγες για Βρυξέλλες νομίζω ένα 24ώρο μετά απ’ την παρουσία σου στην τελευταία εκδήλωση των 58 στην Κηφισιά. Με το που φύγατε όμως εδώ «η τύχη σας δούλευε», και το βάζω αυτό σε εισαγωγικά, διότι, θα έχεις πληροφορηθεί φαντάζομαι , ότι ετέθησαν ζητήματα κατά πόσο μπορείτε να παραμένετε στο κόμμα σας εφόσον μετέχετε ενεργά πλέον στην κίνηση των 58.
Καταρχάς  πήγα στις Βρυξέλλες γιατί ήταν η εκδήλωση της Άννυς Ποδηματά για την κίνηση των σοσιαλιστών δημοκρατών . Έγινε ένας διάλογος με ομιλίες, μίλησαν ο Τάσος Γιαννίτσης , ο Μάνος Ματσαγγάνης αλλά και ο κύριος Σβόμποντα.  Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση και με την ευκαιρία ξαναθυμηθήκαμε το ευρωκοινοβούλιο μέσα κι έξω.
Εν τω μεταξύ εδώ με έπαιρναν τηλέφωνο και μου έλεγαν ότι ετέθησαν δημοσία, σε διάφορα μέσα, τα θέματα αυτά της συμμετοχής μου - για μένα προσωπικά μιλάω - και από τον Φώτη Κουβέλη με τον οποίο ακόμα δεν έχω μιλήσει μαζί του, να μου θέσει κάποιο ζήτημα ή να συζητήσουμε επ’ αυτού. Πρέπει να πω ότι πολύ πριν το συνέδριο είχα ζητήσει απ΄το Φώτη Κουβέλη να βρεθούμε, να συζητήσουμε διάφορα πράγματα γύρω από την Δημοκρατική Αριστερά, τις κινήσεις των 58, του Φόρουμ, των 5 δημάρχων, δεν είναι μόνο οι 58. Και  δεν έχουμε καταφέρει , παρόλο που είμαστε μαζί μέσα στην βουλή , δεν έχουμε καταφέρει να μιλήσουμε μέχρι σήμερα ούτε μισή ώρα, ένα τέταρτο, για όλα αυτά τα ζητήματα.