ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΕΛΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΘΗΝΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
Αγαπητοί συνάδελφοι, σε μας που συμμετέχουμε στην παράταξη Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση, για τις εκλογές της Ένωσής μας, σε μας είχε από χρόνια ωριμάσει η ιδέα και την είχαμε με σταθερότητα και επιμονή υποστηρίξει, μια μεγάλη και διοικητική και αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση με επιτελικό κράτος, ισχυρές Αιρετές Περιφέρειες, με τις Νομαρχίες σαν εσωτερική αποκέντρωση και με ισχυρότερους Δήμους που θα προκύψουν με συνενώσεις αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, μέχρι και το επίπεδο των Τοπικών Συμβουλίων.
Θεωρούσαμε και θεωρούμε αυτή την Αυτοδιοίκηση απαραίτητη προϋπόθεση για την ποιοτική ανάπτυξη της χώρας. Η Κυβέρνηση απάντησε στην ανάγκη αυτή με το σχέδιο «Καλλικράτης». Νομίζουμε την απάντηση, αν και κινείται σε θετική κατεύθυνση, ανεπαρκή. Ανεπαρκή και στον σχεδιασμό της, αλλά και στον τρόπο που σήμερα υλοποιείται.
Υπάρχει μια ασάφεια ακόμα, υπήρχε και αρχικά και εξακολουθεί να υπάρχει με τους πόρους, τελικά καταλήξαμε να έχουμε πόρους με το σταγονόμετρο κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει αργό ξεκαθάρισμα στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και καθυστέρηση, τα απορρίμματα ακόμα σαν Περιφέρεια Αττικής δεν τα διαχειριζόμαστε.
Υπάρχουν εμπλοκές και προβλήματα που μπορεί να μην απασχολούν όλη την κοινωνία, αλλά κομμάτια της, αρμοδιότητες ας πούμε για τον χειρισμό των υποθέσεων των περιπτέρων των αναπήρων και άλλες πολλές μικρότερης σημασίας. Η διατήρηση -ειπώθηκε και από προηγούμενους ομιλητές- των Γενικών Διευθύνσεων καπέλο πάνω στις Περιφέρειες. Οι κομματικές σκοπιμότητες στις συνενώσεις των Δήμων κυρίως και σε όλο το σχεδιασμό.
Και τέλος, αλλά για μας μείζονος σημασίας, το εκλογικό σύστημα. Η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση δεν εξασφαλίζει μόνο δίκαιη κατανομή εδρών, αλλά διασφαλίζει κυρίως συμμετοχή και διαχείριση των προβλημάτων, από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, ακόμα και τοπικές συσπειρώσεις πολιτών στην πρωτοβάθμια.
Εμείς θεωρούσαμε και εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι θα δώσει νέο αίμα σε όλο αυτό που λέμε Αυτοδιοίκηση και στον Α΄ και στον περιφερειακό βαθμό η καθιέρωση της απλής αναλογικής και κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και αίτημα της Ένωσής μας.
Το αποκορύφωμα βέβαια αυτής της αντιδημοκρατικής τη λέμε εμείς διαδικασίας αποτελεί ο τρόπος εκλογής του σημερινού Συμβουλίου εδώ. Είναι μια βάναυση επιβολή του δικομματισμού αυτό που γίνεται εδώ πέρα. Το να εκλέγονται μόνο 12 από τα 25 μέλη και τα άλλα να διορίζονται είναι ότι πιο αντιδημοκρατικό μπορεί να γίνει, δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο σε άλλα Σώματα -έκανα μια αναφορά στο Περιφερειακό και δυσαρέστησα κάποιους, δε θα την ξανακάνω.
Νομίζουμε επίσης κάποια στιγμή η Συνέλευση πρέπει να αποφασίσει και τα 25 μέλη να εκλέγονται και βεβαίως οι Περιφερειάρχες έχουν ισχυρές στηρίξεις για να είναι όλοι που πρέπει να είναι στο όργανο. Εμείς πρέπει να παλέψουμε, όσο δυσμενές κι αν είναι το σημερινό πλαίσιο και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του ρόλου μας και να δώσουμε κι ένα άλλο ποιοτικό στίγμα και σε σχέση με την κρατική λειτουργία, αλλά συνάδελφοι και με τους «χθεσινούς» εαυτούς μας.
Η διαπλοκή και η διαφθορά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης είναι μέγιστη, εγώ είμαι παλιός σε επίπεδο πρωτοβάθμιου και το ΄78 που ξεκίνησα είχαμε οι πάντες στους πάντες εμπιστοσύνη στη διαχείριση, στο τι λέγαμε. Σήμερα έχει αντιστραφεί, δεν έχει σχεδόν κανένας σε κανέναν. Πρέπει να βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν αρκεί να φωνάζουμε μόνο για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας και τα λοιπά, αλλά πρέπει να δούμε πρωτίστως τα του οίκου μας και δεν αναφέρω μόνο τις υπηρεσίες που εποπτεύουμε Πολεοδομίες και τα λοιπά, πρέπει να λειτουργήσουμε με γνώμονα τα συμφέροντα του χώρου που υπηρετούμε. Οι πλειοψηφίες δεν πρέπει να υποταγούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, εφόσον κι αν πολιτικά αναφέρονται σε αυτήν, ούτε βέβαια αν βρίσκονται στην Αντιπολίτευση να έχουμε συνεχώς μια στείρα αντιπαράθεση.
Εμείς είπαμε ότι η πράξη της Περιφέρειας Αττικής να συμπλεύσει απόλυτα με την Περιφέρεια στο θέμα με την απεργία στους ΟΤΑ ήταν λάθος. Όπως λέμε επίσης ότι ήταν λάθος η προχθεσινή την Τρίτη αποχώρηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κάποιων παρατάξεων. Στόχος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι η έκδοση ανακοινώσεων και καταγγελιών, αλλά η διεκδίκηση και λύση προβλημάτων των Περιφερειών και των κατοίκων των Περιφερειών.
Να δούμε και να ανταλλάξουμε και πρέπει το Θεματικό Συνέδριο να γίνει πολύ γρήγορα, εμπειρίες από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του «Καλλικράτη» και να προτείνουμε συντονισμένα και να διεκδικήσουμε αλλαγές και ταχύτητες σε καθοριστικά προβλήματα.
Να αναφέρω ένα κρίσιμο παράδειγμα, δεν ξέρω που βρίσκονται τα ρυθμιστικά, οι χωροταξικοί σχεδιασμοί και οι πολιτικές γης στην Περιφέρεια στις διάφορες Περιφέρειες τις 12 εκτός της Αττικής, στην Αττική θα περιμένουμε το ρυθμιστικό αν και όταν κι ελπίζουμε να μην έχει την τύχη του προηγούμενου.
Πως όμως να αναλάβουν οι Περιφέρειες αναπτυξιακό ρόλο, όταν και το μίνιμουμ αυτό, ένα χωροταξικό να ξέρουμε που κάνουμε τι, δεν υπάρχει; Εμείς προτείνουμε κι ένα ειδικότερο αν θέλετε συνέδριο, που να έχει μόνο σχέση με Περιφέρεια και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να μαζέψουμε ότι τεχνογνωσία υπάρχει, ότι εμπειρίες, σε όλα τα επίπεδα, εγώ θα ήθελα να ακούσω την εμπειρία για παράδειγμα της Ανατολικής Μακεδονίας για την ανακύκλωση που εφαρμόζει και με τα βιοαποικοδομήσιμα υλικά.
Τελειώνω με ένα μείζον κατά τη γνώμη μας θέμα, στη συμβολή των Περιφερειών στην ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η κοινωνική μέριμνα και πρόνοια δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά αδήριτη ανάγκη και η Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις των κατοίκων.
Τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται είναι σχετικά μικρά και μπορούν σχετικά εύκολα να βρεθούν είτε από χορηγίες, είτε από αξιοποίηση κάποιων ακινήτων των Δήμων ή των Περιφερειών και του δημοσίου ακόμα. Θα κάνουμε μια αναφορά σε κάποια θέματα μόνο, κάποια είναι πάρα πολύ εύκολα, κάποια άλλα θέλουν περισσότερο χρόνο και επεξεργασία και νομική.
Ακόμα, πέρα από την κοινωνική αλληλεγγύη προωθούν κι άλλες αρχές τοπικής ανάπτυξης, επαναχρησιμοποίηση σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλικών που πετάγονται στα απορρίμματα δυστυχώς και εν πάση περιπτώσει περισσότερο είναι για προβληματισμό αυτά που λέμε.
Έχουν ξεκινήσει δράσεις που αναφέρονται και τα απαριθμώ σε κοινωνικά παντοπωλεία και πρέπει να πρωτοστατήσουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, να γίνουν εν ανάγκη και ειδικές ημερίδες στις Περιφέρειες. Κοινωνικό φαρμακείο, φροντιστήριο αλληλεγγύης, οργάνωση ηλεκτρονικού δικτύου ανταλλαγών. Ελπίζω κάποιοι στα πρακτικά, γιατί εδώ δεν ακουγόμαστε, να τα δουν και να αρχίσουν να προβληματίζονται.
Οργάνωση ανταλλακτηρίου ειδών, η επισκευή πραγμάτων που είναι πεταμένα στα απορρίμματα ήδη γίνεται ερασιτεχνικά, να γίνει μεθοδευμένα. Οργάνωση στήριξης κοινωνικών εθελοντικών ομάδων, στήριξης ευπαθών ομάδων. Πολλά από τα προγράμματα που παρέχουν οι Δήμοι από έλλειψη χρηματοδότησης θα ατονήσουν, αν δεν καταργηθούν. Πρέπει με εθελοντικές ομάδες να στηρίξουμε καλύτερα τη στήριξή τους.
Οι άστεγοι πληθαίνουν, πρέπει η κοινωνική αλληλεγγύη να δει και το θέμα των αστέγων. Και από κει και μετά, υπάρχουν και μεγαλύτεροι στόχοι, να πω ότι στην Ιταλία εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ειδική τράπεζα, καμία σχέση με τις σημερινές, ένα ίδρυμα που διέπεται από ειδικές αρχές και λειτουργεί με όρους κοινωνικής ευαισθησίας. Μπορούμε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να δουν οι περιφέρειες στο σύνολο και τέτοιες δράσεις.
Ελπίζουμε να πούμε πολύ περισσότερα, όταν θα κάνουμε συνέδριο θεματικό, το οποίο δεν πρέπει να αργήσει, σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου