Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

συνεχίζονται τα προβλήματα υποστελέχωσης στον Δήμο Αγαθονησίου


          
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό
 Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: «Συνεχίζονται τα προβλήματα υποστελέχωσης στον ακριτικό Δήμο Αγαθονησίου»
30-8-2011

Οκτώ μήνες από την έναρξη της εφαρμογής του ο «Καλλικράτης» φαίνεται ότι δεν «κρατεί καλώς» σε πολλές περιπτώσεις μικρών και απομακρυσμένων από την πρωτεύουσα δήμων. Στο ακριτικό Αγαθονήσι υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος στο Δήμο, ο οποίος διεκπεραιώνει τα πάντα ενώ οι κάτοικοι του νησιού, ακόμη και για μια απλή τους υπόθεση, παίρνουν σειρά προτεραιότητας για να εξυπηρετηθούν. Την 1η Απριλίου 2011, ο υφυπουργός κ. Ντόλιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Ιωάννη Κοραντή, δηλώνει πως «όσον αφορά στην πρόσληψη  μόνιμου προσωπικού και δεδομένου ότι ο Δήμος Αγαθονησίου στερείται μόνιμου προσωπικού, το Υπουργείο μας θα εξετάσει άμεσα το θέμα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από τον ανωτέρω Δήμο, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του».
Ο Δήμος έχει εδώ και μήνες υποβάλει το αίτημα, όμως η παραπάνω διαβεβαίωση ότι  το Υπουργείο θα εξετάσει άμεσα το θέμα παραμένει κενό γράμμα και η Πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων.


Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο αρμόδιος κ Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο οκτώ μήνες μετά της έναρξη λειτουργίας του «Καλλικράτη» και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Δήμου, δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα υποστελέχωσης του Δήμου Αγαθονησίου;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί και σε ποιο χρονοδιάγραμμα για μια μόνιμη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου