Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ερωτήσεις των βουλευτών της Δημ.Αρ. για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας

Ένας παράγοντας ερημοποίησης και υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας είναι τα εγκαταλελειμμένα κτήρια. Μεταξύ αυτών υπάρχουν κτήρια-μεγαθήρια που άλλοτε στέγαζαν υπηρεσίες του Δημοσίου και σήμερα μένουν κλειστά και αναξιοποίητα. Διαβάστε παρακάτω,αναλυτικά τις ερωτήσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τους αρμόδιους Υπουργούς:
 
1. Προς τον κ. Υπουργό  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
    Θέμα: «Το Μέγαρο του ΙΚΑ επί της οδού Πειραιώς»

Πρόκειται για ένα τεράστιο κτήριο οκτώ ορόφων και δύο υπογείων που καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και στέγαζε κάποτε τα περιφερειακά ιατρεία του Ταμείου. Μετά το σεισμό του 1999 οι υπηρεσίες υγείας του Ταμείου μετακόμισαν σε ακατάλληλο κτήριο στην πλατεία Θεάτρου, προκαλώντας οικονομική αιμορραγία στο Ταμείο καθώς υπολογίζεται ότι τα ενοίκια που καταβάλλονται ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ τον χρόνο, για μικρότερης έκτασης χώρους. Το κτήριο της Πειραιώς εκτιμήθηκε ότι χρειαζόταν ενίσχυση αλλά, αντί γι’ αυτό, εγκαταλείφθηκε. Σήμερα, στέκει σαν βομβαρδισμένο, μέσα στην βρώμα και με σπασμένα τζάμια. Το περιστύλιό του στην οδό Πειραιώς, καθώς και τα πεζοδρόμιά του στους γύρω δρόμους, χρησιμεύουν σαν αφοδευτήρια και ως σημεία διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, αποτελώντας εστία μόλυνσης και παράγοντα υποβάθμισης της γύρω περιοχής. Το κτήριο λέγεται ότι θα στεγάσει πάλι τα περιφερειακά ιατρεία του ΙΚΑ. Έχει διατεθεί και σχετικό κονδύλι αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αποκατάστασή του. Σημειωτέον ότι το κτήριο είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και 12 χρόνια.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο  υπουργός:
1. Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση του κτηρίου του ΙΚΑ επί της Πειραιώς ώστε να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί;
2. Έχουν συνεκτιμηθεί οι συνέπειες της εγκατάλειψής του (ενοίκια, υποβάθμιση κτηρίου και περιοχής κλπ);
3. Έχει εκπονηθεί σχέδιο αξιοποίησής του και αν ναι, τι προβλέπει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του;
4. Αν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αξιοποίηση του κτηρίου και αν αυτό είναι ακατάλληλο, γιατί δεν κατεδαφίζεται για να ελευθερωθεί δημόσιος χώρος που μπορεί να ενοποιηθεί με την πλατεία Κουμουνδούρου, προσφέροντας έναν πολύτιμο πνεύμονα στην πόλη;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

2. Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
    Θέμα: «Το παλαιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους»

Ένας παράγοντας ερημοποίησης και υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας είναι τα εγκαταλελειμμένα κτήρια. Μεταξύ αυτών υπάρχουν κτήρια-μεγαθήρια που άλλοτε στέγαζαν υπηρεσίες του Δημοσίου και σήμερα μένουν κλειστά και αναξιοποίητα. Ένα από αυτά είναι το παλαιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους, εγκαταλελειμμένο εδώ και 11 χρόνια.
Το οκταώροφο κτίριο είναι ιδιοκτησία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ). Αρχικά, είχε χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει το ξενοδοχείο πολυτελείας «Αμπάσαντορ», το οποίο είχε ανεγερθεί τη δεκαετία του ’50. Το 1980 κλείνει το ξενοδοχείο και εγκαθίστανται οι υπηρεσίες του Εφετείου Αθηνών έως το 2000, οπότε το Εφετείο μεταφέρεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από το 2000 έως σήμερα, το κτήριο στη Σωκράτους παραμένει αχρησιμοποίητο. Το ΤΕΑΙΤ προσπάθησε να το εκμισθώσει  χωρίς αποτέλεσμα. Πριν από δυο περίπου χρόνια εδώ έμειναν για ένα διάστημα πάνω από 600 μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Από τότε που διώχθηκαν, το κτίριο φυλάγεται από σεκιούριτι και αγκαθωτό σύρμα.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο υπουργός:
1. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τύχη του εν λόγω κτηρίου;
2. Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει το κτήριο;
3. Έχουν συνεκτιμηθεί οι συνέπειες της εγκατάλειψής του (διαφυγόντα κέρδη από ενοίκια, ερήμωση και υποβάθμιση κτηρίου και περιοχής κλπ);
4. Αν και εφόσον δεν είναι δυνατό να το εκμισθώσει, προτίθεται να το παραχωρήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς μίσθωμα, σε φορείς, σωματεία ή ενώσεις, ώστε με δική τους ευθύνη να το συντηρούν και να το αξιοποιήσουν ως πολυχώρο Τέχνης και εκδηλώσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός


3. Προς την κ. Υπουργό  Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
    Θέμα: «Το πρώην Υπουργείο Παιδείας  στην οδό Μητροπόλεως
 
Ένας παράγοντας ερημοποίησης και υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας είναι τα εγκαταλελειμμένα κτήρια. Μεταξύ αυτών υπάρχουν κτήρια-μεγαθήρια που άλλοτε στέγαζαν υπηρεσίες του Δημοσίου και σήμερα μένουν κλειστά και αναξιοποίητα. Ένα από αυτά είναι το πρώην Υπουργείο Παιδείας  στην οδό Μητροπόλεως, το οποίο ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Στο οκταώροφο κτίριο των 11.000 τ.μ., σχεδιασμένο από μια εμβληματική μορφή του ελληνικού μοντερνισμού, τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, στεγαζόταν για 46 χρόνια το Υπουργείο Παιδείας. Αφότου το Υπουργείο μετακόμισε, τον Ιούνιο του 2007, το κτήριο έχει ερημώσει. Τα σπασμένα τζάμια, οι άδειες προθήκες από κλιματιστικά, η πόρτα που είναι φραγμένη με πρόχειρη κατασκευή, όλα συνθέτουν μια εικόνα εγκατάλειψης. Μέχρι σήμερα από το 2007 έχουν διενεργηθεί εννέα διαγωνισμοί, οι οποίοι έχουν αποβεί είτε άγονοι είτε ασύμφοροι. Βέβαια, ίσως να φταίει και το γεγονός ότι η Εκκλησία, τουλάχιστον μέχρι πέρυσι, ζητούσε ως ποσό εκμίσθωσης περίπου 2.000.000 ευρώ…
Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται η  υπουργός:
1. Με ποιο τρόπο προβλέπεται να αξιοποιηθεί το εν λόγω κτήριο;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση και την επαναλειτουργία του;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
         Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου