Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 41η
20/12/2012

ΘΕΜΑ: Απολογισμός Διαχείρισης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2007-2013 (ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς

Θα είμαι εξαιρετικά σύντομος και διότι δεν υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες  να δούμε ένα – ένα τα έργα για να μπορούμε να συμβάλουμε και σε αυτόν τον τομέα. Όμως, θέλω να παρατηρήσω ένα θετικό, ότι και ο αριθμός ένταξης έργων και ο ρυθμός απορρόφησης πόρων βαίνει αυξανόμενος και αυτό είναι θετικό και ίσως να έχει μεγαλύτερη σημασία αυτό, παρά τα απόλυτα ποσά. Αν αυτός ο ρυθμός μπορεί να παγιωθεί και στο μέλλον και εν ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, του 2014 – 2020 διατηρηθεί, θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε μεγάλο μέρος των χρημάτων. Θυμίζω ότι πάντα είχε αδυναμία, από την εποχή των πακέτων Ντελόρ, η Ελλάδα και απορροφά πολύ μικρά ποσά, με ό, τι θα μπορούσε και νομίζω, ότι τα χρήματα αυτά συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας.

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για τον οργανισμό περιφέρειας αττικής


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 40η
18/12/2012

ΘΕΜΑ: Έγκριση σκοπιμότητας τροποποίησης Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς

Ζητάω, αγαπητοί  συνάδελφοι, συγνώμη που προηγήθηκα, αλλά πρέπει σε λίγο να φύγω.
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,
Νομίζω ότι οι δυσκολίες στη χώρα τώρα αρχίζουν και όχι μόνο επειδή θα γίνει εφαρμογή και θα δούμε τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων που θα συμπιέσουν και άλλο τα εισοδήματα, κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία. Κατά τη γνώμη μου, η δυσκολία έγκειται στο ότι τελείωσαν τα ψέματα. Για να μην είναι προσωρινή η αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, χρειάζονται πλέον πράξεις και όχι λόγια. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Ανάπτυξη. Αλλά πώς ανάπτυξη; Με το διοικητικό μηχανισμό που υπάρχει; Προφανώς όχι. Άρα πρώτης προτεραιότητας, εκτός από το φορολογικό, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφθορά, να δούμε τι θα γίνει με τη διοίκηση. Ξέρουμε καλά, ότι ο διοικητικός μηχανισμός και αυτό αφορά και τους ΟΤΑ, είναι σπάταλος, αντιπαραγωγικός, γραφειοκρατικός και διεφθαρμένος. Στην 90ή θέση μας φέρανε, τελευταίους στην Ευρώπη στο επίπεδο της διαφθοράς και βεβαίως δεν είναι οι μανάβηδες και οι μπακάληδες η διαφθορά.

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης


 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 39η
11/12/2012

ΘΕΜΑ: Συζήτηση για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς

Αγαπητοί  συνάδελφοι,
Όσα χρόνια θυμάμαι τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οικονομικά ήταν πάντα μόνιμο σημείο τριβής ανάμεσα στους ΟΤΑ και στην κεντρική διοίκηση, είτε σε εποχές παχέων αγελάδων είτε τώρα που οι αγελάδες είναι ισχνές. Δεν είναι, λοιπόν, όλα αυτά καινούρια πράγματα. Οι παρακρατήσεις, για παράδειγμα, των νομοθετημένων πόρων δεν είναι καινούριο και σε εποχές πιο ευρύχωρες οικονομικά γινόνταν. Γι αυτό άλλωστε και το 2009, έγινε κεφαλαιοποίηση και έχουμε να λαβαίνουμε αναδρομικά σε δόσεις τα όσα μέχρι τότε είχαν παρακρατήσει και δυστυχώς αυτό γινόταν κυρίως για πελατειακούς λόγους. Θέλανε τα Υπουργεία μεγάλα κονδύλια να τα διαχειρίζονται για να κάνουν τα ρουσφέτια τους.