Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων


 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 31η
16/10/2012

ΘΕΜΑ: Ε.Η.Δ. Λήψη απόφασης για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς


Κύριε  Πρόεδρε, ζήτησα προκαταρκτικά να κάνω την εξής ερώτηση, γιατί νομίζω ότι θα διευκόλυνε τη συζήτησή μας. Από ό,τι ξέρω, στην ημερήσια διάταξη έχει μπεί η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και όχι των ΕΛΤΑ. Κάνω λάθος; Νομίζω ότι έτσι είναι  τα πράγματα. Αν τώρα φοβούμαστε ότι η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα συμπαρασύρει και τα ΕΛΤΑ, αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκην υποχρεωτικό, γιατί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει μόνο το 10% των μετοχών των ΕΛΤΑ. Το γράφετε εσείς στο κείμενο που μας έχετε στείλει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Το άλλο 90% είναι του δημοσίου. Το 90% των μετοχών των ΕΛΤΑ είναι του ελληνικού δημοσίου και 10% είναι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Άρα είναι άκαιρο το να συζητάμε για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ. Συζητάμε μόνο για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να περιοριστεί η κουβέντα.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δράσης 2013 της περιφέρειας Αττικής

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 29η
27/9/2012

ΘΕΜΑ: Έγκριση Προϋπολογισμού Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους  2013 και έγκριση Ετήσιου Προγράμματος Δράσης  2013 Περιφέρειας Αττικής

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς

        
Κύριε  Περιφερειάρχη, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί   συνάδελφοι,
 Έχω αποφύγει μέχρι τώρα τη στενά πολιτική αντιπαράθεση. Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να πω δύο κουβέντες σήμερα, αφού και οι τρείς συναδέλφισσες που μίλησαν πριν από εμένα πέταξαν το γάντι, είτε άμεσα η κ. Μπαλού, μιλώντας για αριστερή συνιστώσα στην Κυβέρνηση είτε έμμεσα οι άλλες δύο συναδέλφισσες.
Μας λένε, λοιπόν, ανατροπή και μετά την ανατροπή; Η πρόταση που υποστηρίζει η κα Μπαλού έχει μία εσωτερική συνοχή. Λέει αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και λαϊκή εξουσία. Έχει εσωτερική συνοχή, αλλά εμείς είμαστε αντίπαλοι σε αυτή την άποψη, γιατί τη θεωρούμε καταστροφική. Καταστροφική όχι μόνο οικονομικά, αλλά και για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Αλλά και αν κάνουμε λάθος και είχε τύχη μία τέτοια άποψη, δυστυχώς θα αργήσει. Θα αργήσει, γιατί οι λαϊκές εξουσίες και είχαμε πολλές και με παραλλαγές στη γειτονιά μας: ορθόδοξη η Βουλγαρία, κινέζικη η Αλβανία, με τα δικά τους η Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία. Δυστυχώς, δυστυχώς για την παγκόσμια ισορροπία, κατέρρευσαν και άφησαν, τι άφησαν πίσω τους; Δυστυχία, ολιγάρχες, μαφία. Να μην ξεχνιόμαστε. Αυτά υπάρχουν.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Γρηγόρη Ψαριανού


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 30η
4/10/2012

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Γρηγόρης Ψαριανός

Αγαπητοί φίλοι, μία πολύ σύντομη δήλωση.
Θέλω να σας πω ότι, μια που τέθηκε το θέμα της σύρραξης στο Πεντάγωνο, εμείς ως Αττική Γη και εγώ προσωπικά θα ήθελα να καταθέσω τη διαφωνία μου και με την εισβολή και με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι εργαζόμενοι. Είναι απαράδεκτη εικόνα για τη χώρα μας και η εισβολή, έστω και δικαίως, αγανακτισμένων εργαζομένων σε έναν τέτοιο χώρο με αυτό το συμβολισμό αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κατάσταση είναι διπλά απαράδεκτος.
Και με την ευκαιρία θέλω να σας πω ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, με τα δικαιώματα των εργαζομένων να πλήττονται βάναυσα πολλώ δε μάλλον των ανέργων, που πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, να μην μπορούν να εκφραστούν από κανέναν, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν τα συνδικάτα τους, οι άνεργοι δεν έχουν. Και επειδή λοιπόν ο αριθμός των ανέργων πολλαπλασιάζεται δραματικά και επειδή δικαίως αγανακτισμένοι πολίτες εργαζόμενοι διαμαρτύρονται, θέλω να σας πω πολύ σύντομα ένα περιστατικό που έγινε χθες, ως επικεφαλής της Αττικής Γης, επειδή είμαστε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Αττικής


  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 27η
11/9/2012

ΘΕΜΑ: Έγκριση Επιχειρησιακού προγράμματος περιφέρειας Αττικής 2012-2014

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί και αγαπητές   συνάδελφοι,

Θεωρούμε, πρώτα από όλα, θετικό το ότι το Περιφερειακό μας Συμβούλιο συζητάει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα. Πέρα από λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις που μπορεί να έχει, αυτό καθεαυτό η συζήτηση και η ψήφιση του είναι κάτι το θετικό.
Δύο παρατηρήσεις προκαταρκτικές. Η διαδικασία της σύνταξης, παρότι και λόγω Διαύγειας και της ανάρτησης και της δημόσιας διαβούλευσης, δεν είναι, θα έλεγα, όπως παλαιότερα, πλήρως γραφειοκρατική, πάσχει ακόμα. Για παράδειγμα, από ό, τι ξέρω, μπορεί κάποιες  συναντήσεις με Δημάρχους να έγιναν, δεν έδωσαν όμως όλοι παρουσία, αλλά ζυμώσεις στα Δημοτικά Συμβούλια της Περιφέρειας, έγιναν ελάχιστες.