Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ομιλία του συμβούλου της "αττικής γης" Δ. Βαρελά για τους παράνομους καταυλισμούς


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 35η  16-12-2011

ΘΕΜΑ: Συζήτηση για τους παράνομους καταυλισμούς στην Αττική
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δημήτρης Βαρελάς

Αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω ότι είναι θετικό, με αφορμή κυρίως το θέμα της καύσης των καλωδίων στο Βοτανικό, που συζητάμε ένα θέμα, που προσωπικά πιστεύω, ότι είναι πληγή στην ελληνική κοινωνία και σιγά σιγά γίνεται βαθύτερη και καθώς έχουμε μπει σε μία κρίση που, από ό,τι φαίνεται, δεν έχει πάτο ακόμα και οι παραβατικότητες θα αυξάνονται και η συμπεριφορά των τσιγγάνων και όλων των μειονοτήτων θα είναι ακόμα και πιο παραβατική.
Νομίζω, προχθές ακούσαμε, μέσα σε ένα 24ωρο ή χθες; 17 ληστείες στην Αττική και δεν είναι προφανώς τσιγγάνοι αυτοί που έκαναν τις ληστείες. Άρα, λοιπόν, να περιμένουμε και πολύ χειρότερα πράγματα.
Είναι ένα θέμα, που το θάβουμε κάτω από το χαλί. Ανεβαίνει κάθε τρις και λίγο και μετά ξαναχάνεται. Να θυμίσω, πριν 12 χρόνια περίπου, με αφορμή την εγκατάσταση πάνω στη Θεσσαλονίκη, στο Γαλλικό Ποταμό, έγιναν ημερίδες, κόντρα ημερίδες, ενεπλάκη το γραφείο του Πρωθυπουργού έδωσε λεφτά, δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός, που πήγε να στηθεί στα πόδια του και εγκαταλείφθηκε και σήμερα νομίζω τα πράγματα έχουν πάει πάλι πίσω.
Γιατί γίνονται αυτά; Γιατί δυστυχώς έχουμε βαθιές προκαταλήψεις. Μεγάλωσα στη Μεσσηνία και η απειλή των γιαγιάδων ήταν: «Θα σας πάρει η γύφτισσα» και η πιο σκληρή: «Θα σε δώσω στη γύφτισσα». Δυστυχώς, έχει μείνει και η παιδεία μας δε βοήθησε να δούμε τι σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα των καταπιεσμένων, γιατί κάποιοι Δήμαρχοι είπαν, ότι καταπιέζεται και ο πολίτης από τον τσιγγάνο. Εντάξει και εμένα άμα μου ρίξεις σφαλιάρα, καταπιέζομαι, αλλά αυτό εννοούμε με το καταπίεση και ανθρώπινα δικαιώματα;

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση των βουλευτών της Δημ.Αρ. για τον Πύργο - Φάντασμα του Πειραιά

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό  Εσωτερικών
Θέμα: «Ο Πύργος – φάντασμα του Πειραιά»

Θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης του Πειραιά, εντούτοις επί σχεδόν 30 χρόνια στέκει ημιτελής και αναξιοποίητος στο κέντρο του λιμανιού. Ο Πύργος του Πειραιά είναι το ψηλότερο κτίριο στον Πειραιά και δεύτερο ψηλότερο της χώρας με ύψος 84 μέτρα και 22 ορόφους. Φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου και η άδειά του βγήκε στο πλαίσιο του δικτατορικού «Αναπτυξιακού Νόμου Α.Ν. 395/68 Περί του Ύψους των Οικοδομών και της Ελευθέρας Δομήσεως» που προέβλεπε ψηλά κτίρια 12-28 κατοικήσιμων ορόφων . Μάλιστα, για να χτιστεί, γκρεμίστηκε το έως τότε σύμβολο της πόλης, το Ρολόι του Πειραιά, που έστεκε στο ίδιο σημείο. Η κατασκευή του Πύργου ξεκίνησε το 1972, επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση, ο σκελετός παραδόθηκε το 1974, αλλά χρειάστηκαν επιπλέον εννιά χρόνια για να τοποθετηθούν, το 1983, γυάλινα μεταλλικά ελάσματα στο εξωτερικό του. Η αρχική ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί ως εμποροναυτιλιακό κέντρο. Οι προσπάθειες να μετατραπεί σε Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά απέτυχαν, όπως και η μετεγκατάσταση της Ραλλείου Σχολής. Σήμερα, λειτουργεί στο ισόγειο ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ενώ στεγάζει και το δημοτικό ΚΕΠ. Σχεδόν 30.000 τ.μ., μια τεράστια έκταση στεγασμένου χώρου (εκ των οποίων 25.000 τ.μ. είναι ιδιοκτησία του Δήμου), παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Ερωτήσεις των βουλευτών της Δημ.Αρ. για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας

Ένας παράγοντας ερημοποίησης και υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας είναι τα εγκαταλελειμμένα κτήρια. Μεταξύ αυτών υπάρχουν κτήρια-μεγαθήρια που άλλοτε στέγαζαν υπηρεσίες του Δημοσίου και σήμερα μένουν κλειστά και αναξιοποίητα. Διαβάστε παρακάτω,αναλυτικά τις ερωτήσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τους αρμόδιους Υπουργούς:
 
1. Προς τον κ. Υπουργό  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
    Θέμα: «Το Μέγαρο του ΙΚΑ επί της οδού Πειραιώς»

Πρόκειται για ένα τεράστιο κτήριο οκτώ ορόφων και δύο υπογείων που καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και στέγαζε κάποτε τα περιφερειακά ιατρεία του Ταμείου. Μετά το σεισμό του 1999 οι υπηρεσίες υγείας του Ταμείου μετακόμισαν σε ακατάλληλο κτήριο στην πλατεία Θεάτρου, προκαλώντας οικονομική αιμορραγία στο Ταμείο καθώς υπολογίζεται ότι τα ενοίκια που καταβάλλονται ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ τον χρόνο, για μικρότερης έκτασης χώρους. Το κτήριο της Πειραιώς εκτιμήθηκε ότι χρειαζόταν ενίσχυση αλλά, αντί γι’ αυτό, εγκαταλείφθηκε. Σήμερα, στέκει σαν βομβαρδισμένο, μέσα στην βρώμα και με σπασμένα τζάμια. Το περιστύλιό του στην οδό Πειραιώς, καθώς και τα πεζοδρόμιά του στους γύρω δρόμους, χρησιμεύουν σαν αφοδευτήρια και ως σημεία διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, αποτελώντας εστία μόλυνσης και παράγοντα υποβάθμισης της γύρω περιοχής. Το κτήριο λέγεται ότι θα στεγάσει πάλι τα περιφερειακά ιατρεία του ΙΚΑ. Έχει διατεθεί και σχετικό κονδύλι αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αποκατάστασή του. Σημειωτέον ότι το κτήριο είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και 12 χρόνια.