Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Καταβολή μισθοδοσίας του προσωπικού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων


Ερώτηση
 30-5-2011
Προς τον κ. Υπουργό
Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Καταβολή μισθοδοσίας του προσωπικού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που από 01.07.2011 μετατάσσονται στις Περιφέρειες»

Τον κίνδυνο να μείνουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που από 01.07.2011 μετατάσσονται στις Περιφέρειες, μετά τις διαπιστωτικές πράξεις των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που έχουν εκδοθεί από τα τέλη Δεκέμβρη, αν δεν υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει να πληρώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέχρι να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες διακοπής της μισθοδοσίας τους και πληρωμής τους από τους ΚΑΠ των Περιφερειών.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Επερώτηση της αττικής γης για τις άδειες περιπτέρων


Σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την έκδοση αδειών περιπτέρων και ανανέωσης τους αντιμετωπίζουν οι Ανάπηροι και Θύματα Πολέμου.   Με την εφαρμογή της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  οι αρμοδιότητες, που σχετίζονταν με τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και εκμισθώσεως περιπτέρων από 1/1/2011 περιήλθαν στους νέους δήμους από της νομαρχίες.
Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής ήταν να δημιουργηθούν αρκετά και σημαντικά προβλήματα, που ταλαιπωρούν τους ανάπηρους και τα Θύματα πολέμου διότι  οι περισσότεροι δήμοι αρνούνται να παραλάβουν αιτήσεις. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις σωματείων Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου μέλη των οποίων έχουν οδηγηθεί σε δεινή οικονομική θέση.
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης αν προτίθεται  να αναλάβει η περιφέρεια συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος  για ένα μεταβατικό στάδιο, πολύ περισσότερο που έχει διοικητικούς υπαλλήλους άριστους γνώστες του θέματος.


23/5/2011
Γρηγόρης Ψαριανός
Δημήτρης Βαρελάς

Επερώτηση της αττικής γης για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση


Από το 1990 με νόμο «η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί τμήμα των προγραμμάτων των σχολείων της δευτεροβάθμιας   Εκπαίδευσης με στόχο να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, να ευαισθητοποιηθούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να δραστηριοποιηθούν με ειδικά προγράμματα ώστε να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους».

Γενικότερα σκοπός της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι: Να διαµορφώσει έναν ενημερωμένο και ευαίσθητο πληθυσµό γύρω από  το  περιβάλλον και τα προβλήµατα του ο οποίος θα αποκτήσει γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις, κίνητρα και αίσθηµα  προσωπικής δέσμευσης, για να εργαστεί ατοµικά και συλλογικά για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και την πρόληψη νέων.

Επερώτηση της αττικής γης για τις τιμές των εισιτηρίων της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ»

Πάγιο αίτημα των κατοίκων του λεκανοπεδίου που χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις τους συρμούς της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», είναι η μετεπιβίβαση τους στο ΜΕΤΡΟ, από τον σταθμό Λαρίσης, με το ίδιο εισιτήριο –και για χρόνο 90 λεπτών- όπως ισχύει και για τα άλλα μέσα μεταφοράς.
Αντί να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό οι επιβάτες της γραμμής  αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα την Τρίτη 10 Μαΐου όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις νέες τιμές που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αυξημένες ακόμη και κατά 50% σε σχέση με αυτές που ίσχυαν έως την προηγούμενη μέρα.
Η εταιρεία δεν είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να αυξήσει τις τιμές. Ενδεικτικό του βιαστικού και πρόχειρου τρόπου με τον οποίο έγιναν οι αυξήσεις ήταν το γεγονός ότι στον κεντρικό σταθμό της Αθήνας υπήρχε ανηρτημένη μόνον μια πρόχειρη χειρόγραφη ανακοίνωση ενώ δεν διέθεταν αντίγραφα προκειμένου να προμηθεύουν τους επιβάτες που ζητούσαν τον κατάλογο με τις νέες τιμές.
Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι δεν είχε ενημερωθεί ούτε η ιστοσελίδα της εταιρείας.