Διαλογος με τον Δημητρη Πικιωνη

Η γη τούτη (η Αττική γη) κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματοςόπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια.Και αν είχε μιλιά- και έχει, αλλά δεν την ακούμε- θα έλεγε:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.Δεν ξέρατε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικά τους θα χάσει το νόημα της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματα μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ρίξατε τα νερά των εικονοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς θεών πάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας. Σε σας δεν απόμεινε παρά η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολης μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμα τουΠου είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;Που οι σπηλιές και τα θρόνια του Πανός…»…Μα τι όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα.
Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Και όχι μόνο απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.
Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία.
Δημήτρης Πικιώνης (1887- 1968). Αρχιτέκτων, ζωγράφος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

αφροδίτη αλ σάλεχ, συνέντευξη στο κουτί της πανδώρας

Η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ απαντά στις ερωτήσεις από "το Κουτί της Πανδώρας"
27/10/2010

Από σύμβουλος υφυπουργού, ανθρώπου της εξουσίας, σε ψηφοδέλτιο βουλευτή της αριστεράς  και μάλιστα αντιεξουσιαστή υποψήφιο. Τι σας  οδήγησε σε αυτή την  απόφαση;
Ωραίο είναι αυτό το «αντιεξουσιαστής υποψήφιος»  αλλά από που προκύπτει; Εάν εννοείται ότι ο Γρηγόρης δεν είναι εξουσιομανής  και  ότι δεν θεωρεί την πολιτική ως το μέσο για να ασκεί προσωπική εξουσία, τότε ναι, συμφωνούμε. Κοιτάξτε ... εγώ αυτό το λόγο περί εξουσίας δεν τον καταλαβαίνω. Ούτε το λόγο περί κομμάτων όταν ασκείς δημόσια πολιτική. Προσωπικά, αρκετά χρόνια τώρα ασχολούμαι με το εξής ένα, το οποίο δεν επιδέχεται κομματικές ταμπέλες: την προστασία/διαχείριση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μου προτάθηκε να δουλέψω με τον Υπουργό, κ. Βούγια, σε ένα θέμα που το γνωρίζω καλά. Τη διαχείριση των άτυπων μεταναστευτικών ροών αλλά και την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας.  Όσον αφορά στη μετανάστευση, τα αποτελέσματα της δουλειά μας είναι ορατά, τουλάχιστον σε επίπεδο αντιμετώπισης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά στο κέντρο της Αθήνας, ολοκληρώσαμε το πόρισμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και αναμένεται η εφαρμογή του.
Στη συνέχεια ο Γρηγόρης Ψαριανός με τίμησε προτείνοντας μου  να είμαι υποψήφια στο συνδυασμό  Αττική Γη. Όχι για να ταχτοποιηθούμε όλοι μαζί κάπου. Αλλά για να μπορέσουμε να

κύθηρα και περιφέρεια

Δημοσίευμα στα "ΚΥΜΑΤΑ"
της Έλενας Μαγείρου

«Αυτό το Κτήνος ο Καλλικράτης»

Με αυτήν την κουβέντα, παρμένη μέσα από ένα ανέκδοτο, η κυρία Ειρήνη δασκάλα της πέμπτης και έκτης (συνδιδασκαλία έχουνε), την περασμένη άνοιξη, στο δημοτικό σχολείο των Καρβουνάδων, , κατάφερε να μεταδώσει στους μαθητές της τη γνώση, ότι οι μεγάλοι αρχιτέκτονες της χρυσής εποχής του Περικλή στην αρχαία Αθήνα, αυτοί που σχεδίασαν και έχτισαν στην Ακρόπολη των Αθηνών τον Παρθενώνα, ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης!

Την ίδια εποχή, εν έτη 2010, στην Αθήνα του Παρθενώνα, περνούσε από την βουλή των Ελλήνων ένα νέο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, προς ψήφιση αυτή την φορά από τους 300 της βουλής, ο «Καλλικράτης», με ύψος ανάλογο του ναού της αρχαιότητας, λόγω της

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

πώς ψηφίζουμε στις περιφερειακές εκλογές

Οδηγίες προς εκλογείς στις περιφερειακές εκλογές…..

Ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε την Α΄, Β΄ Αθηνών, την Α΄, Β΄ Πειραιά και τα υπόλοιπα Αττικής. Όλη η Αττική έχει χωριστεί σε οκτώ ΝΕΟΥΣ τομείς. Ανάλογα με το δήμο όπου είμαστε εγγεγραμμένοι, ψηφίζουμε στον αντίστοιχο τομέα. Οι τομείς δεν «επικοινωνούν» μεταξύ τους, άρα ΔΕΝ μπορούμε να σταυρώσουμε υποψήφιο από άλλο τομέα. Επίσης, δεν χρειάζεται να βάλουμε σταυρό στον υποψήφιο περιφερειάρχη και στους αντιπεριφερειάρχες των τομέων.

Οι τομείς είναι οι παρακάτω:

Ο Κεντρικός τομέας Αθήνας περιλαμβάνει τους δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης και Δάφνης-Υμηττού.
Εκλέγει 30 περιφερειακούς συμβούλους και στο ψηφοδέλτιο σημειώνουμε με μπλε ή μαύρο στυλό έως 4 σταυρούς.

Ο Βόρειος τομέας Αθήνας περιλαμβάνει τους δήμους Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Παπάγου-Χολαργού, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου.
Εκλέγει 15 περιφερειακούς συμβούλους και στο ψηφοδέλτιο σημειώνουμε με μπλε ή μαύρο στυλό έως 4 σταυρούς.

Υποψήφιοι του τομέα Δυτικής Αττικής




ΤΟΜΕΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΜΟΝΑΧΟΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΜΟΝΑΧΟΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ του Γεωργίου

Γεννημένος το 1955 στην Ελευσίνα.
Παντρεμένος και με ένα γιo.
Πολιτικός Μηχανικός από to Πανεπιστήμιο Πατρών (1973-1979).
Αρκετά σεμινάρια marketing & business management.
Μόνη ξένη γλώσσα τα Αγγλικά, παρά τα ταξίδια σε πολλές και διαφορετικού χαρακτήρα χώρες.
Ως το 1987 ελεύθερος επαγγελματίας Πολιτικός Μηχανικός. Ώς το 2007 σε διευθυντικές θέσεις σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα (πληροφορική και τηλεπικοινωνίες). Σήμερα συνιδιοκτήτης ενός café-bar και ενός μικρού εκδοτικού οίκου με βιβλία για την Ελευσίνα. Μηχανικός - ελεύθερος επαγγελματίας (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Αυτοδιοικητική δραστηριότητα του παρελθόντος : Αντιδήμαρχος Ελευσίνας 1982 – 1986 και μέλος της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Ελευσίνας, ως εκπρόσωπος του Δήμου.
Μεγάλωσα δίπλα σε παραλία και λιμάνι και θέλω να ζω με τη θάλασσα ολόγυρα ή δίπλα μου.

Υποψήφιοι του τομέα Ανατολικής Αττικής


ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΘΕΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (ΘΕΜΗΣ) του Κωνσταντίνου
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κηφισιά. Σπούδασα πολιτικές επιστήμες (Πάντειος, Παρίσι). Μουσική στο Εθνικό Ωδείο. Ανάλογα με τα φεγγάρια: μουσικός, διαφημιστής, επιμελητής εκδόσεων, μεταφραστής. Έχω μια Νεφέλη (από πρώτο γάμο) κι έναν μικρούλη Ρωμανό, με τη σύντροφό μου Ευγενία.
Πολιτικά κατάγομαι από την ανανεωτική, ελευθεριακή Αριστερά και αγωνίζομαι για μια ανατρεπτική και ευαίσθητη στους καιρούς μας Πράσινη Αριστερά, απαλλαγμένη από συντηρητικές αγκυλώσεις, ιδεολογικές εμμονές και μετεφηβικές επαναστατικές ονειρώξεις.
Σήμερα, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και συν-συντονιστής τομέα για τις Πράσινες Πολιτικές και την Οικολογία.
Σέβομαι –με τις όποιες ανεπάρκειές μου– τα αυτονόητα δικαιώματα του πλανήτη και των άλλων όντων με τα οποία τον μοιραζόμαστε. Είμαστε συγκάτοικοι και όχι ασύδοτοι καταπατητές του πλανήτη μας.
Είμαι ποδηλάτης, χορτοφάγος και άθρησκος.

ΒΟΥΒΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Ιωάννη

ΓΕΩΡΓΑΚΟΥΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Βασιλείου

Υποψήφιοι του Δυτικού τομέα Αθηνών




ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΩΓΩ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΓΩΓΩ) του Ιωάννη
Μένω μόνιμα στο Χαϊδάρι. Είμαι Καθηγήτρια φιλόλογος. Υποδιευθύντρια στο 1ο Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας. Ασχολούμαι με την πολιτική από τα νεανικά μου χρόνια. Ήμουν στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού , της ΕΑΡ, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και σήμερα στέλεχος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Έχω συνεχή παρουσία στο συνδικαλιστικό κίνημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια της ανανεωτικής αριστεράς. Ήμουν πολλά χρόνια «ΑΙΡΕΤΟΣ» στο ΠΥΣΔΕ Γ’ Αθήνας. Συμμετέχω στο Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής και έχω διατελέσει πρόεδρος, αντιπρόεδρος, μέλος. Παρούσα σε όλους τους αγώνες, όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και γενικότερα, δεν θα μπορούσα να απουσιάσω από αυτές τις εκλογές που γίνονται σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Ευχαριστώ το περιφερειακό ψηφοδέλτιο «ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ» και τον επικεφαλής του Γρηγόρη Ψαριανό που με επέλεξαν να δώσω τον αγώνα αυτό από τη θέση της αντιπεριφερειάρχη του Δυτικού τομέα.

Υποψήφιοι του τομέα Νήσων


ΝΗΣΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΔΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1965. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και από το 2004 ζει μόνιμα στην Αίγινα. Είναι παντρεμένος με την Αιγινήτισα δικηγόρο Ευαγγελία Λάμπρου και έχουν ένα γιο 7 χρόνων. Εργάζεται σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρία και συχνά αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα.




ΗΣΑΪΑ ΟΛΥΜΠΙΑ (ΟΛΙΑ) του Βασιλείου
Από το 1962 σπουδάζω αρώματα, γεύσεις και παραμύθια σε αττικές κουζίνες.
Έμαθα χρώματα και γράμματα στη σχολή Βακαλό και στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Ήμουνα τυχερή. Βρέθηκα στην «άλλη Αριστερά» μ’ εκείνους «που είδαν τον κόσμο (αχ!) σαν έργο τέχνης, με τελειωμένα και αθάνατα φτερά».
Μαμά της Αγγελικής και του Σπύρου.

Υποψήφιοι του τομέα Πειραιά



ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ



ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του Ιωάννη

Γεννημένος το 1956, στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΑΠΘ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στην Ευρωπαϊκή Ιστορία και εξειδίκευση στη διαβαλκανική οικονομική συνεργασία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας.
Καθηγητής στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με διοικητική εμπειρία ως διευθυντής σχολικής μονάδας στη μειονοτική περιοχή της Θράκης, στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας Πειραιά και στο Γραφείο Συμβούλου Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία.
Συνδικαλιστής, μέλος του Δ.Σ του συλλόγου φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αδιορίστων Καθηγητών Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΕΛΜΕ του νομού Ξάνθης, πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εκπαιδευτικών στη Γαλλία.
Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι το 1986, στον Συνασπισμό της Αριστεράς από το 1998 μέχρι το 2010, εκλεγμένος στην Κεντρική του Επιτροπή. Ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του νέου πολιτικού φορέα.

Υποψήφιοι του Νοτίου τομέα Αθηνών



ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ


ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΦΑΙΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ




ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ (ΦΑΙΗ) του Σπυρίδωνα


Γεννήθηκα το 1967 στην Αθήνα και ζω στον Άλιμο 17 χρόνια. Είμαι ηθοποιός. Είμαι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας με πολλούς γάμους, διαζύγια, παιδιά και σκυλάκια, από την οποία έμαθα τα εξής:

Σεβασμός στην προσωπικότητα και τις επιθυμίες των άλλων

Οι καβγάδες δε λύνουν προβλήματα

Πειθώ και διαλλακτικότητα

Προσήλωση και αγώνας για την επίτευξη των στόχων

Φροντίζουμε τις ανάγκες αυτών που δεν μπορούν να τις καλύψουν μόνοι

Όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα

Όλοι έχουμε την ίδια επιθυμία. Να ζήσουμε καλύτερα.




ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου


Ο Δημήτρης Κ. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα από Σμυρνιό πατέρα και Αλεξανδρινή μητέρα. Είναι επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Αθηνών, Πρόεδρος του τομέα Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας. Από τα μαθητικά του χρόνια στη δικτατορία, μέχρι σήμερα συμμετέχει στους συλλογικούς αγώνες μέσα από τις γραμμές της Ανανεωτικής Αριστεράς. Έχει σταθερό ενδιαφέρον για την Κοινωνική Ιατρική και Ψυχιατρική και την Αγωγή Υγείας. Συμμετείχε στους αγώνες για την ίδρυση του ΕΣΥ και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Διετέλεσε μέλος στα Δ.Σ. πολλών συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων (ΣΦΙΑ, ΕΙΝΑΠ, Σύλλογος ΔΕΠ Ιατρικής, Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδας, ΕΚΕΨΥΕ κ.α.) και έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στη Ν. Σμύρνη.

Υποψήφιοι του Βόρειου τομέα Αθήνας






ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ


ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) του Χαριλάου
Ο Νότης Μαυρουδής έχει μια δυναμική παρουσία σε όλα τα μουσικά δρώμενα της χώρας. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1965 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού Θεσσαλονίκης, το 1969 με το Ά Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, το 1990 βραβεύεται δικό του τραγούδι στο διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειμε το βραβείο «Heitor Villa-Lobbos» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα.

Γράφει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνεργάζεται με ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έχει αναλάβει κατά καιρούς υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς και έχει διευθύνει καλλιτεχνικά διάφορα φεστιβάλ. Από το 1983 είναι διευθυντής του περιοδικού Tar. Η πλούσια δισκογραφία του (30 προσωπικοί δίσκοι) περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις του (τραγούδια) με δημοφιλείς τραγουδιστές.

Τον Φεβρουάριο του 2008 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με κείμενα περί μουσικής και πολιτισμού, με τίτλο «Ηχολογήματα» (εκδ.Νεφέλη).

Υποψήφιοι του Κεντρικού τομέα Αθήνας

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ


ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ του Ευσταθίου
Είναι 34 χρονών από την Πελοπόννησο και τη Θράκη. Μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη Έβρου και στο Γαλάτσι, όπου ζει σήμερα. Ασκεί μαχόμενη δικηγορία. Απόφοιτη Ν
ομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γάνδη του Βελγίου στην Ευρωπαϊκή Εγκληματολογία και τα Ποινικά Συστήματα Δικαιοσύνης.
Παντρεμένη με τον Άρη Τσουκνίδα και με τρίχρονο γιο.
Με έντονη δραστηριότητα από τα σχολικά και φοιτητικά χρόνια, μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας επί σειρά ετών και έπειτα της ΚΠΕ του ΣΥΝ από το 2004.
Υπήρξε βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Β΄ Αθηνών μετά τον πρόωρο χαμό του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Με νέους και παλιούς συντρόφους συμμετείχε στην ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Μέλος της Ε.Ε. και της Π.Π.Ε., με όραμα και προτάσεις για μία δημιουργική Αριστερά με ανανέωση, τόλμη και ευθύνη για τον άνθρωπο και την κοινωνία.


ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ) του Διονυσίου
Η Βασιλική Αβραμοπούλου γεννήθηκε στην Aθήνα το 1956. Αποφoίτησε από το Αρσάκειο. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη. Xαρακτική και ζωγραφική στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών Aθήνας. Mέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, του Δημοκρατικού Αγώνα ΑΣΚΤ, του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, του Συνασπισμού και σήμερα μέλος της ΚΠΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις και σήμερα ασχολείται με τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια εκδόσεων. Έχει συνεργασθεί με Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς (Εθνική Πινακοθήκη, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Eυρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ριζάρειο Ίδρυμα, Ταινιοθήκη της Ελλάδος κ.ά.).


ΑΛ ΣΑΛΕΧ ΑΦΡΑ (ΑΦΡΟΔΙΤΗ) του Ιμπραήμ
Γεννήθηκε το 1972 στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτη της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Βεάκη, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Ν.Ο.Π.Ε., έχει δε φοιτήσει και στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Αθηνών και στο Global Migration του City University of London.
Εργάστηκε ως ηθοποιός σε κεντρικές αθηναϊκές σκηνές, δημοτικά θέατρα, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.
Από το 2004 ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και συγκεκριμένα με τους μετανάστες δίχως νομιμοποιητικά έγγραφα, Αρθρογραφεί στην Athens Voice.
2009 – 20010 ειδική σύμβουλος σε θέματα μετανάστευσης στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγια.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα "Αττική Γη - Νότιου Τομέα"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ 9 ΜΜ ΣΤΟ CAFÉ – IN ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΤΕΡΜΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ) ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

γρ. ψαριανός: "Πολιτική δεν είναι μόνο το μνημόνιο"

Συνέντευξη του Γρηγόρη Ψαριανού στον Τύπο της Κυριακής


Τύπος της Κυριακής
24/10/2010



ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: OI ∆ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ∆ΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

«Πολιτική δεν είναι μόνο το μνημόνιο»

Σε μία συνέντευξη αλλιώτικη από τις άλλες, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη ∆ημοκρατική Αριστερά Γρηγόρης Ψαριανός επισημαίνει ότι «πολιτική δεν είναι μόνο το μνημόνιο», απορρίπτει τις κατηγορίες πως το κόμμα του «αποπολιτικοποιεί την αναμέτρηση» και διαφωνεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, που επέστρεψε στη θεωρία του «δημοψηφίσματος» αναφορικά με την κάλπη της 7ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, στον Τύπο της Κυριακής τονίζει ότι στο δεύτερο γύρο «θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει τη στάση του με αυτοδιοικητικά και προγραμματικά κριτήρια» και υπογραμμίζει ότι υπάρχουν διαφορές με τους υπόλοιπους υποψήφιους περιφερειάρχες Αττικής που προέρχονται από την Αριστερά.
Επίσης, ο ανεξάρτητος βουλευτής προβλέπει ότι «δεν θα αντιδράσει όλη η Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο» και προεξοφλεί πως «οι περισσότεροι από τους τοπικούς παράγοντες που έχουν κάνει καλή δουλειά θα επανεκλεγούν, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται».

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

συνέντευξη γρ. ψαριανού στο in.gr, 22.10.10

«Δημοκρατία σημαίνει διαπραγμάτευση»

«Είμαι λιγότερο συγκρουσιακός από ό,τι νομίζετε» δηλώνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γρ.Ψαριανός


Πώς σκοπεύετε να κάνετε τον «Καλλικράτη» να «δουλέψει»; Ονομάστε τους τρεις πρώτους στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα στην Ελλάδα καλούνταν να ασχοληθεί κυρίως με περιβαλλοντικά θέματα, και μάλλον με παρόμοια θέματα θα ασχολείται και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που θα την διαδεχθεί. Καλό θα ήταν να θεσπιζόταν περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερες αρμοδιότητες, ιδίως φορολογικές. Μην ξεχνάμε πως πριν γίνει συγκεντρωτική η Ελλάδα, είχε παράδοση αυτοδιοίκησης, η οποία δυστυχώς χάθηκε και τώρα παλεύουμε να ξαναβρούμε το νήμα. Σταθμός σ' αυτήν την πορεία η πολύ καλή παράδοση της Aριστεράς στην αυτοδιοίκηση, που ξεκινά τουλάχιστον από το '54.

Στόχοι μας άμεσα είναι: Θέσπιση αυστηρής πράσινης ζώνης ανάμεσα στις πόλεις της Αττικής. Αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης δόμησης στους αιγιαλούς κι ελεύθερη πρόσβαση όλων σε όλες τις ακτές. Συντονισμένη προσπάθεια απογαλακτισμού των κατοίκων της Αττικής, ιδίως των νέων, από την τηλεόραση, δίνοντάς τους περιθώρια να δημιουργούν και να ψυχαγωγούνται και με άλλους τρόπους.

Τι γνώμη έχετε για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα;

Θετική. Και μόνο για τους χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες από τη Θράκη που κατοικούν στην Αττική, θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Αναλογιστείτε ακόμα ότι είναι σίγουρα καλύτερο να υπάρχει τέμενος με κάποια επίβλεψη από την ελληνική πολιτεία, παρά οι σημερινές, εντελώς ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εκτός βέβαια αν προτιμάμε τους ανθρώπους αυτούς να τους αφήσουμε στους Ουαχαβίτες και στον Μπιν Λάντεν. Όπως υπάρχουν καθολικές εκκλησίες και συναγωγή, έτσι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα τζαμί. Μάλιστα, πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουμε ότι θα ήταν απολύτως λογικό να υπάρχουν τόποι λατρείας και για άλλα θρησκεύματα, για τους ινδουιστές, για παράδειγμα. Για τους μουεζίνηδες μόνο δεν ξέρω αν θέλω να με ξυπνάνε στις 6 το πρωί.

ανοιχτή εκδήλωση στον αγ. στέφανο


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αγ. Στέφανος, 26 Οκτωβρίου:
Την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ, στο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγίου Στεφάνου (Κολοκοτρώνη και Πετζερίδη, απέναντι από το σταθμό του τρένου), ο συνδυασμός της ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΗΣ για την περιφέρεια Ανατολικής Αττικής πραγματοποιεί ανοιχτή εκδήλωση γνωριμίας με τους πολίτες της Βορειοανατολικής Αττικής. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε για τα προβλήματα της περιοχής και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου για μια αυτοδιοίκηση με προοδευτική και δημιουργική κατεύθυνση.
Στην εκδήλωση θα παραστούν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού για την Ανατολική Αττική, Θέμης Δημητρακόπουλος, καθώς και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.


«ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ»
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (ΘΕΜΗΣ) του Κωνσταντίνου, Πολ. Επιστήμων-Μεταφραστής (Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης)
ΒΟΥΒΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Ιωάννη, Επιχειρηματίας
ΓΕΩΡΓΑΚΟΥΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Βασιλείου, Ιατρός

ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Αναστασίου, Εργάτης Μετάλλου

ΚΑΒΡΑΚΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του Αλεξάνδρου, Μηχανολόγος Μηχανικός

ΚΑΛΔΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αποστόλου, Μουσικοσυνθέτης

ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΔΟΥ-ΔΟΥΚΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Χριστοδούλου, Καθηγήτρια

ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Βασιλείου, Συνταξιούχος ΟΤΕ

ΝΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αναστασίου, Συνταξιούχος

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Παναγιώτη, Υδραυλικός

ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου, Νομικός

ΡΑΖΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του Νικολάου, Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός

ΣΑΡΩΦ ΠΑΥΛΟΣ του Φραγκίσκου, Δημοτικός υπάλληλος

ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ) του Γεωργίου, Συντηρήτρια αρχαιοτήτων

ΣΤΕΛΛΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ του Παναγιώτη, Ιδιωτικός υπάλληλος

ΤΖΙΒΕΛΕΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του Ηλία, Συνταξιούχος

ΤΣΙΩΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΑΛΕΚΑ) του Αθανασίου, Αρχαιολόγος

συνάντηση στη λούτσα


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Λούτσα, 27 Οκτωβρίου:
Συνάντηση γνωριμίας με τους πολίτες της Ανατ. Αττικής

Την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γρηγόρης Ψαριανός και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ψηφοδελτίου της Ανατολικής Αττικής, θα συναντήσουν τους πολίτες της περιοχής στο Καφέ ESCAPE (Ανδρ. Φράγκου και Θεμιστοκλέους, πεζόδρομος παραλίας Λούτσας) σε μια ανοιχτή φιλική συζήτηση για θέματα και προβλήματα της περιοχής.
Η «Αττική Γη» αγωνίζεται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, σε προοδευτική και δημιουργική κατεύθυνση.


«ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ»
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (ΘΕΜΗΣ) του Κωνσταντίνου, Πολ. Επιστήμων-Μεταφραστής (Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης)
ΒΟΥΒΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Ιωάννη, Επιχειρηματίας
ΓΕΩΡΓΑΚΟΥΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Βασιλείου, Ιατρός
ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Αναστασίου, Εργάτης Μετάλλου
ΚΑΒΡΑΚΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του Αλεξάνδρου, Μηχανολόγος Μηχανικός
ΚΑΛΔΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αποστόλου, Μουσικοσυνθέτης
ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΔΟΥ-ΔΟΥΚΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Χριστοδούλου, Καθηγήτρια
ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Βασιλείου, Συνταξιούχος ΟΤΕ
ΝΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αναστασίου, Συνταξιούχος
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Παναγιώτη, Υδραυλικός
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου, Νομικός
ΡΑΖΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του Νικολάου, Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός
ΣΑΡΩΦ ΠΑΥΛΟΣ του Φραγκίσκου, Δημοτικός υπάλληλος
ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ) του Γεωργίου, Συντηρήτρια αρχαιοτήτων
ΣΤΕΛΛΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ του Παναγιώτη, Ιδιωτικός υπάλληλος
ΤΖΙΒΕΛΕΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του Ηλία, Συνταξιούχος
ΤΣΙΩΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΑΛΕΚΑ) του Αθανασίου, Αρχαιολόγος

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ο γ. δελλής υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης νήσων με το συνδυασμό "αττική γη" στο αίγινα portal

για την απώλεια του Ν. Λεγάκη


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Για το θάνατο του Νίκου Λεγάκη»

Με το Νίκο Λεγάκη είχαμε προγραμματίσει να συναντηθούμε αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αγγλία. Δυστυχώς, αυτό το ραντεβού δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Το αίσθημα της απώλειας και το κενό που αφήνει πίσω του δύσκολα καλύπτονται. Όλοι οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με το συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ» στον Πειραιά και προσωπικά ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

21/10/10
Γεράσιμος Γεωργάτος,
Υποψήφιος Αντιπεριφεραιάρχης Πειραιά

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

δελτίο τύπου - αναγκαιότητα η συνεργασία δήμου και περιφέρειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση. Αναγκαιότητα η συνεργασία δήμου και περιφέρειας.

Σε θερμή και φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σήμερα, 18/10/10, συνάντηση εκπροσώπων του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ» με το δήμαρχο Ρέντη, κ. Γιώργο Ιωακειμίδη. Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γεράσιμος Γεωργάτος και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, Γιαννακάκη Μαρία, Τσιάλτα Σοφία και Φωτεινός Νίκος με το συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ», ενημερώθηκαν από τον κ. Ιωακειμίδη για το αξιόλογο έργο της δημοτικής αρχής, συζήτησαν για τις νέες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, του «Καλλικράτη» και για τη συνένωση των δήμων Ρέντη και Νίκαιας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την αναγκαιότητα στενής συνεργασίας μεταξύ δήμου και περιφέρειας ώστε να προκύπτουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και εξέφρασαν αμοιβαία την υποστήριξή τους εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.


18/10/10 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

πρόγραμμα αντιπεριφέρειας πειραιά

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η κυκλοφοριακή ασφυξία στις πόλεις και η διαρκής περιβαλλοντική υποβάθμισή τους, τα καζάνια και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, η ιχθυόσκαλα και το φουγάρο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, η ανάπλαση στη Δραπετσώνα, οι φυλακές στον Κορυδαλλό, το κλειστό δημοτικό θέατρο του Πειραιά, οι αναξιοποίητοι βιομηχανικοί και ιστορικοί χώροι, τα μπάζα και τα σκουπίδια, οι κλειστές ή βρώμικες παραλίες, η μόλυνση του Σαρωνικού, είναι μερικά μόνο από τα τεράστια προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του λεκανοπεδίου, δηλαδή της Αττικής Γης.
Είναι προβλήματα που μας ταλαιπωρούν, καταστρέφουν την υγεία μας, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας, εμποδίζουν την ανάπτυξη και την πρόοδο στις πόλεις μας. Γι’ αυτό όλοι εμείς, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Ψαριανό, θέλουμε να τα προβάλουμε έντονα προεκλογικά και να αγωνιστούμε για την επίλυσή τους μετεκλογικά με περισσότερο πείσμα. Αρνούμαστε να υποτιμήσουμε τα αυτοδιοικητικά προβλήματα κάτω από το μανδύα οποιουδήποτε μνημονίου, το οποίο αντιπαλέψαμε μέχρι σήμερα και θα το αντιπαλέψουμε βεβαίως και στο μέλλον. Για μας παραμένει προτεραιότητα ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των επικείμενων εκλογών. Γι` αυτό θέλουμε και διεκδικούμε:



οι αντίθετοι - κυριακή βράδυ στις 12 στο mega

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

το ψηφοδέλτιο

ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Νικολάου
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Περιφέρειας Αττικής

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ του Ευσταθίου, Δικηγόρος-Εγκληματολόγος
Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ) του Διονυσίου, Εικαστικός
ΑΛ ΣΑΛΕΧ ΑΦΡΟΔΙΤΗ (ΑΦΡΑ) του Ιμπραήμ, Πολιτικός Επιστήμων
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Χρήστου, Συγκοινωνιολόγος
ΒΑΛΑΚΙΔΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ (ΡΟΥΛΑ) του Χριστοφόρου, Δημοσιογράφος
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Κυριάκου, Κλινικός Ψυχολόγος
ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΕΡΣΗ-ΒΑΣΙΛΕΙΑ του Λαζάρου, Θεατρολόγος
ΓΙΝΑΡΓΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Αντωνίου, Δημοτικός Υπάλληλος
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Ασημάκη, Μουσικός Παραγωγός
ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Χρυσοστόμου, Μηχανικός
ΕΡΜΙΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ του Παναγιώτη, Δημοσιογράφος
ΖΙΩΓΑ ΕΛΕΝΗ του Βασιλείου, Συγγραφέας-Ηθοποιός
ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΝΙΝΑ) του Πέτρου, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Διονυσίου, Συνταξιούχος Δημοσίου
ΚΑΚΛΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Σωτηρίου, Σκηνοθέτης
ΚΑΛΑΡΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ (ΡΟΥΛΑ) του Δημητρίου, Εκπαιδευτικός
ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ ΘΕΟΔΩΡΑ του Στυλιανού, Συνταξιούχος ΕΡΤ
ΚΑΝΔΑΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Γεωργίου, Δικηγόρος
ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ-ΛΕΥΚΟΘΕΑ του Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμων
ΚΟΥΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ του Μιχαήλ, Οδοντίατρος
ΛΕΠΟΥΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Παναγιώτη, Ιατρός Παθολόγος
ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΗΛΙΑΣ του Φιλίππου, Ηθοποιός
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ (ΕΦΗ) του Σπύρου, Αρχιτέκτων
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ του Ευαγγέλου, Δημόσιος Υπάλληλος
ΜΑΓΚΛΑΡΗ ΑΝΝΑ του Κωνσταντίνου, Δικηγόρος
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Μιχαήλ, Ιατρός Παθολόγος
ΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΜΠΑΤΜΑΝ) του Δημητρίου, Ελεύθερος Επαγγελματίας
ΝΤΑΚΟΥΡΗ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (ΡΟΗ) του Νικολάου, Ιδιωτική Υπάλληλος
ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ (ΡΟΥΛΑ) του Δημητρίου, Συνταξιούχος
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑ του Γεωργίου, Περιβαλλοντολόγος
ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΜΠΛΟΥ) του Θεοχάρη, Ιδιωτικός Υπάλληλος
ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου, Οικονομολόγος
ΠΑΠΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Δημητρίου, Ελεύθερος Επαγγελματίας
ΠΑΤΕΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Γεωργίου, Αρχιτέκτων-Καθηγητής ΔΠΘ
ΠΕΠΟΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ) του Θεμιστοκλή, Ηλεκτρονικός Μηχανικός
ΠΙΠΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ του Γεωργίου, Ιδιωτικός Υπάλληλος
ΡΑΧΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Χρήστου, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος
ΡΟΥΠΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γεωργίου, Ελεύθερος Επαγγελματίας
ΣΑΜΟΥΗΛ ΙΣΑΑΚ (ΖΑΚ) του Δαυίδ, Δημοσιογράφος
ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ του Γεωργίου, Ελεύθερος Επαγγελματίας
ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ του Σεραφείμ, Ηθοποιός
ΤΡΑΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΗ) του Αλεξάνδρου, Ξεναγός
ΤΣΕΒΑ ΓΑΛΗΝΗ-ΜΑΡΙΑ του Δημητρίου, Ηθοποιός
ΦΟΡΤΟΥΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Σωτηρίου, Συνθέτης
ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (ΛΙΛΗ) του Παντελή, Σχεδιάστρια-Κατασκευάστρια κοσμημάτων

ό,τι έχει γλιτώσει απ' το χτίσιμο να γίνει πράσινη ζώνη, γρ. ψαριανός στην κυρ. ελευθεροτυπία 17.10.10

Οι εκλογές ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΠ. ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΣ, Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ, Α. ΜΑΤΣΗ, ΦΩΤ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, ΒΑΣ. ΣΙΟΥΤΗ, Τ. ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Τι μπορεί να κάνει ένας αιρετός περιφερειάρχης στην Αττική; Η εύκολη απάντηση είναι ότι μπορεί να κάνει πολλά. Αλλωστε, εκ προοιμίου έχει χαρακτηριστεί και μικρός πρωθυπουργός. Ζητήσαμε λοιπόν από τους υποψήφιους περιφερειάρχες να μας πουν το ένα και μοναδικό μέτρο που θα προωθούσαν εάν δεν είχαν περιθώρια να σχεδιάσουν και να κάνουν πολλά.

«Ό,τι έχει γλιτώσει απ' το χτίσιμο να γίνει πράσινη ζώνη»
Αυτές τις μέρες είναι πιο εύκολο να συναντήσει κανείς τον Γ. Ψαριανό στο δρόμο παρά να τον βρει στο τηλέφωνο.
Εχει πάρει σοβαρά τη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, πιο σοβαρά ακόμη και από τις βουλευτικές εκλογές, και κάθε απόγευμα κάνει περιοδείες που τελειώνουν τις πρώτες πρωινές ώρες, σε κάποιο συνοικιακό μπαράκι με φίλους και χαλαρή κουβέντα.
Στις πρώτες εξορμήσεις του η συζήτηση με τον κόσμο περιστρεφόταν γύρω από την αριστερά, τη διάσπαση του ΣΥΝ, την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και την νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά. Ο αυτοσαρκασμός του λειτούργησε κατευναστικά. Τώρα, στην τελική προεκλογική ευθεία, ο συνδυασμός του, «Αττική Γη», έχει και πρόγραμμα.
Εντούτοις, αυτό που περιμένουν όσοι πάνε να ακούσουν τον Γ. Ψαριανό δεν είναι ο προγραμματικός του λόγος αλλά τα καυστικά του σχόλια για την οικονομική και πολιτική κατάσταση. «Ο κόσμος δεν στέλνει μόνο ένα μήνυμα, στέλνει πολλά, αλλά οι περισσότεροι έχουν μπαφιάσει να ακούνε συνέχεια για το μνημόνιο. Από εδώ και πέρα τι γίνεται είναι το κυρίαρχο ερώτημα».
Στο ερώτημα αυτό δεν έχει έτοιμη απάντηση. Κι αν είχε, όπως λέει, δεν θα ήταν πειστική. Έχει πάντως απάντηση για το τι χρειάζεται σήμερα η Αττική και δηλώνει ότι θα παλέψει για να βάλει στην ατζέντα των εκλογών αυτό το ερώτημα. «Η Αττική κινδυνεύει να γίνει μία απέραντη τσιμεντούπολη από άκρου εις άκρον. Τα μικρά γραφικά χωριουδάκια της έχουν γίνει τσιμεντένιες πόλεις με μερικές δεκάδες χιλιάδες κατοίκους η καθεμία ήδη. Μεταξύ των πόλεων αυτών υπάρχει όλο και λιγότερος άχτιστος χώρος. Άμεσα πρέπει να προστατευτεί ότι έχει γλιτώσει μέχρι τώρα και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μία ιδιαίτερα αυστηρή πράσινη ζώνη, όπως υπάρχει στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ν. Υόρκη».
Αυτό είναι το όραμά του, αλλά ακόμη και αυτό έχει τον τρόπο του να το σαρκάζει. «Βέβαια, αυτές οι πόλεις είναι όλες σε βάρβαρες, καπιταλιστικές χώρες, που δεινοπαθούν από το νεοφιλελευθερισμό, που είναι πολύ κακός, πάρα πολύ κακός, και πρέπει να τον καταδικάζουμε και να τον πολεμάμε κάθε ώρα και κάθε στιγμή, μαζί με τη βουβωνική πανώλη, τον έρπη ζωστήρα, τον καρκίνο του μαστού και το μνημόνιο».
Τι λέει για το μνημόνιο; «Το καταψηφίσαμε, τι άλλο να πούμε; Εσείς έχετε βαρεθεί να με ρωτάτε, όσο έχω βαρεθεί εγώ να σας απαντάω;»
Οι μετρήσεις του δίνουν αξιόλογα μεν αλλά χαμηλά ποσοστά και η κουβέντα πάει στο δεύτερο γύρο. Τι θα κάνει ο συνδυασμός του και η Δημοκρατική Αριστερά; Αποφεύγει την ερώτηση με ένα «θα δούμε». «Θα δούμε ποιος άλλος εκτός από εμάς θα περάσει και ανάλογα θα κανονίσουμε».

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Το κέντρο της Αθήνας, πέραν της εγκληματικότητας, αναδίδει μια αίσθηση παρακμής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γρηγόρης Ψαριανός, συμμετείχε στην δημόσια συζήτηση: «Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές 2010», που οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό σύλλογο «Παναθήναια» και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΟΝUMENTA.

Σε σύντομη παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, τόνισε:
Το κέντρο της Αθήνας, πέραν της εγκληματικότητας, αναδίδει μια αίσθηση παρακμής. Περιοχές «γκέτο», «ζόρικες πλατείες», όπου το βράδυ διακινούνται ναρκωτικά, όπλα, πλαστά διαβατήρια, προϊόντα λαθρεμπορίου, πορνεία, μεγεθύνουν τον φόβο και τον ηθικό πανικό των κατοίκων. Η σημερινή άθλια κατάσταση δεν είναι τυχαία, στόχο έχει όλα τα «φιλέτα» του κέντρου να αγοραστούν από το real estate σε εξευτελιστικές τιμές για να τα εκμεταλλευτούν την κατάλληλη στιγμή, με σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Η «πόλη μέσα στην πόλη» για να εξυγιανθεί θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως: η διεύρυνση και η αισθητική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων με την δημιουργία πρασίνου,
η αναστήλωση και αποκατάσταση όλων των εγκαταλελειμμένων και ερειπωμένων κτιρίων ώστε να εγκατασταθούν σχολεία, υπηρεσίες του δημοσίου, άστεγοι, κοινωνικά αποκλεισμένοι κλπ.,
αστυνόμευση, επαρκής φωτισμός, καθαριότητα, υγειονομικός έλεγχος, συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες.

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Σόχο και του Χάρλεμ και πρέπει όλοι να υψώσουμε τη φωνή μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί καμία πρόταση από όσες μέχρι σήμερα έχουμε καταθέσει, είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας, είτε στη Βουλή δεν έχει υιοθετηθεί.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Το πρόβλημα της ρύπανστης των επιφανειακών υδάτων του Ασωπού δυστυχώς είναι ακόμη επίκαιρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γρηγόρης Ψαριανός, μετά από περιοδεία, σήμερα, στην περιοχή του Ωρωπού, δήλωσε :
Το πρόβλημα της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων του Ασωπού ποταμού και των υπόγειων υδάτων της ευρύτερης περιοχής δεν είναι πρόσφατο, δυστυχώς όμως είναι ακόμη επίκαιρο.
Η έντονη βιομηχανική ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και του εδάφους του περιβάλλοντος χώρου εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί σημείο έντονων αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία.

Επιμολυσμένα με βαρέα μέταλλα είναι τα τρόφιμα-βολβοί (π.χ. καρότα, πατάτες, κρεμμύδια) που καλλιεργούνται στην περιοχή του Ασωπού, σύμφωνα με μελέτη του επίκουρου καθηγητή χημείας τροφίμων Γιάννη Ζαμπετάκη, η οποία έρχεται να προστεθεί στην επιδημιολογική μελέτη του Ε.Κ.Π.Α. με την οποία βεβαιώνεται ότι το 2009 από συνολικά 52 θανάτους, οι 18 οφείλονταν σε καρκίνο, δηλαδή διαπιστώνεται ότι  τα τελευταία 11 χρόνια (1999-2009) υπήρξε αύξηση της τάξεως του 14% στους θανάτους από καρκίνο, στην εν λόγω περιοχή.

Παρόλα αυτά οι βιομηχανίες κατά μήκος του Ασωπού εξακολουθούν να ρυπαίνουν, όχι μόνον απευθείας τον ποταμό αλλά και μέσω φρεάτων και βόθρων, όπου διοχετεύουν τα απόβλητά τους ανεπεξέργαστα, δηλώνοντας ένα μικρό μέρος τους ή και καθόλου.

Συνολικά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μιλάμε για μια πτυχή ενός μεγάλου εγκλήματος σε βάρος τόσο των χιλιάδων κατοίκων των Οινοφύτων αλλά και όλων εμάς μέσω της τροφικής αλυσίδας αλλά και της επέκτασης της μόλυνσης που φτάνει πλέον ως τον Ωρωπό (Μαυροσουβάλα), από τον οποίο η ΕΥΔΑΠ ενισχύει τον Μαραθώνα.
Οι κάτοικοι κάνουν ό,τι μπορούν, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και κλείνουν συμβολικά παράνομους αγωγούς, η κυβέρνηση όμως εξαγγέλλει μέτρα και έργα που δυστυχώς δεν έχουμε δει να υλοποιούνται ποτέ!
Μετά από τη συμπλήρωση ενός χρόνου η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα λόγια και τις εξαγγελίες και να μπει στα έργα.
Ζητούμε:
Μόνιμο κλιμάκιο ελέγχων τήρησης των ποιοτικών ορίων τόσο για τον Ασωπό όσο και για τις εκπομπές των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής με δικαιοδοσία ανάκλησης αδειών εκείνων που δεν τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες λειτουργίας. 
Παρουσίαση των λειτουργικών προβλημάτων της εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών λυμάτων στα Οινόφυτα και άμεση λήψη μέτρων ταχείας αντιμετώπισής τους. 
Άμεσος χαρακτηρισμός της λεκάνης του Ασωπού ως ευπρόσβλητης σε νιτρορύπανση περιοχής και εφαρμογή αποτελεσματικού αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος μέτρων.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ανησυχητική αύξηση του αριθμού αστέγων στην Αθήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανησυχητική αύξηση του αριθμού αστέγων στην Αθήνα: απαιτούνται άμεσα μέτρα.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γρηγόρης Ψαριανός, μετά από περιοδεία στην περιοχή της Ομόνοιας δήλωσε :

Ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα έχει το τελευταίο διάστημα αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα με στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι άστεγοι στην Ελλάδα υπερβαίνουν τους 20.000 ανθρώπους, με τους περισσότερους από αυτούς να συγκεντρώνονται στην περιφέρεια της Αττικής.

Ωστόσο, οι παρεχόμενες υπηρεσίες στοχεύουν πρώτιστα στην ανακούφιση των βασικών αναγκών επιβίωσης ενός ελάχιστου τμήματος του πληθυσμού των αστέγων, ενώ η εξειδικευμένη βοήθεια είναι ανύπαρκτη, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να σκύψει η πολιτεία πάνω στα προβλήματα των αστέγων, να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και επανένταξή τους καθώς και να αναγνωρίσει τους άστεγους ως ειδική κοινωνική κατηγορία.

Αθήνα, 12.10.2010

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Δεν τους τιμωρήσαμε εμείς αλλά οι θεσμοί


Δήλωση του Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010):
Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε! Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς αλλά οι θεσμοί.
Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος;».
Μα. γιατί έκλεψε!
Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση.
Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος; Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη! Αν τους αφήσεις θα διαφθείρουν κι άλλους.
Γι' αυτό φυλακίστηκαν. Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη μαφία των τραπεζών μακριά απ' τα πόδια μας.

... οτι ψηφίζεις Ψαριανό

Γρ. Ψαριανός: "Μετά τον Καλλικράτη, θα 'ρθει ο Ικτίνος"

Συνέντευξη του Γρηγόρη Ψαριανού στην Κυριακάτικη Αυγή


Κυριακάτικη Αυγή,
10/10/2010
(Ζαγάρας Κ.)
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=572682



Σε "σωστή κατεύθυνση" κινείται ο "Καλλικράτης", αλλά με λάθος σχεδιασμό και εφαρμογή", υποστηρίζει στην "Αυγή" της Κυριακής ο Γρηγόρης Ψαριανός, υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό "Αττική γη", που στηρίζεται από τη Δημοκρατική Αριστερά. Παράλληλα δηλώνει ότι θα ψηφίσει "το μη χείρον" στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών της Αττικής. Με το χαρακτηριστικό ύφος του διευκρινίζει ότι "όταν έβρεχε μυαλά και η αριστερά κρατούσε ομπρέλα", ο ίδιος "ήταν κάτω από μια μεταχειρισμένη ομπρέλα με τρυπούλες που έσταζε".

Στις δημόσιες τοποθετήσεις σας δεν συμμερίζεστε την άποψη πολλών, ακόμα και του πρωθυπουργού, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν “δημοψηφισματικό” χαρακτήρα. Πιστεύετε ότι το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές είναι το ίδιο με την προ Μνημονίου περίοδο, που δεν επηρεάζει τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας;

Δημοψηφισματικό χαρακτήρα έχουν τα δημοψηφίσματα. Οι εκλογές αυτές είναι αυτοδιοικητικές. Και πριν από το Μνημόνιο είχαμε παρατεταμένες περιόδους λιτότητας, ατελείς έως μηδενικές χρηματοδοτήσεις και ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν απορροφήθηκαν ποτέ. Από το ’60 έως σήμερα έχουμε καταστρέψει την Αθήνα και την Αττική. Είχαμε Μνημόνιο; Το Μνημόνιο είναι κακό πράγμα και βλάπτει σοβαρά την υγεία της χώρας, αλλά γιατί φτάσαμε εκεί; Να θυμίσουμε ότι κάποιοι υποψήφιοι αττικάρχες, τουλάχιστον τέσσερις, συμμετείχαν και στήριζαν αυτούς τους σχεδιασμούς. Θέλετε να πούμε τα ονόματα; Το στοίχημα είναι, ακόμα και με τις χειρότερες συνθήκες, να πετυχαίνεις τα καλύτερα. Βέβαια μερικοί νομίζουν ότι με την εκλογή τους από Δευτέρα θα ανατρέψουν τον καπιταλισμό. Τους ευχόμαστε καλή τύχη.

Η Δημοκρατική Αριστερά επέλεξε την αυτόνομη κάθοδο στην Περιφέρεια Αττικής, κάτι όμως που δεν έπραξε στους κεντρικούς δήμους της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), όπου συνεργαστήκατε με το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους. Πού αποσκοπεί η επιλογή μη συνεργασίας ακόμα και με τους Οικολόγους Πράσινους; Στην εκλογική καταγραφή και τη δοκιμασία των αντοχών της Δημοκρατικής Αριστεράς ή σε μικροηγεμονισμό;

Για τη μη συνεργασία να ρωτήσετε αυτούς που δεν την ήθελαν. Δεν μας ενδιαφέρει η καταγραφή της Δημοκρατικής Αριστεράς, γιατί δεν είναι εθνικές αυτές οι εκλογές. Όσο για τους δύο ανεξάρτητους υποψήφιους Αθήνας και Θεσσαλονίκης -Καμίνης και Μπουτάρης-, που, ως γνωστόν, είναι δική μας πρόταση, είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι στηρίζονται και από άλλες δυνάμεις. Σε σχέση με τον μικροηγεμονισμό, δεν μπορώ να σας απαντήσω, ρωτήστε κανέναν μικροηγέτη.

Πιστεύετε ότι η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας το σχέδιο “Καλλικράτης”; Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη μείωση κονδυλίων κ.λπ.;

Τίποτα δεν μένει ανεπηρέαστο από μία τεράστια οικονομική κρίση, που μάλιστα πλήττει τους ήδη αδύναμους οικονομικά και τους πιο ευάλωτους. Το σχέδιο "Καλλικράτης" είναι σε σωστή κατεύθυνση με λάθος σχεδιασμό και εφαρμογή και δεν θα λειτουργήσει εάν δεν υπάρξουν αλλαγές. Έχουμε προβλέψει και πει στο παρελθόν ότι θα υπάρξει και επόμενο σχέδιο, που μπορεί να λέγεται Ικτίνος και ελπίζουμε να πετύχει μια πραγματικά αποτελεσματική Περιφερειακή Ανάπτυξη. Όσο για τη μείωση των κονδυλίων, ας κλείσουμε πρώτα τις μαύρες τρύπες που τα καταπίνουν.


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Δελτίο Τύπου για το Ελληνικό


Γρηγόρης Ψαριανός: Η "αττική γη" θα διεκδικήσει για το Ελληνικό η οποιαδήποτε λύση να είναι σε όφελος ολόκληρης της αθηναϊκής κοινωνιας

Η πολυετής ανυπαρξία ολοκληρωμένης πολιτικής για το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό έχει αναδείξει μία μεγάλη δυνατότητα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος στην Αθήνα σε χρονίζον μεγάλο πρόβλημα του αθηναϊκού αστικού περιβάλλοντος. Το βασικό ζητούμενο στην υπόθεση του Ελληνικού είναι η διαχείριση του τεράστιου αυτού χώρου με γνώμονα την χωροταξική δικαιοσύνη για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Η κεντρική διεκδίκηση από τους πολίτες της Αθήνας και της Αττικής θα πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός μοντέλου αστικού αναδασμού για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού: εάν το 25% της έκτασης του Ελληνικού πολεοδομηθεί και οικοδομηθεί με ποιοτικά περιβαλλοντικά κριτήρια και κοινωνική ευαισθησία, τότε,


• θα εξασφαλισθεί ικανή χρηματοδότηση προκειμένου ο υπόλοιπος χώρος που σήμερα είναι πλήρως εγκαταλειμμένος να διαμορφωθεί σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού επιπέδου και παράλληλα


• θα εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την απαλλοτρίωση σημαντικών εκτάσεων στις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας για την δημιουργία πολλών μικρών πάρκων των 50 στρεμμάτων, μια παρέμβαση που θα έχει εκτός των άλλων και ευεργετικά οφέλη καταπολέμησης του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας.

Στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την δίνη της οικονομικής κρίσης, η πιθανή πώληση μέρους του Ελληνικού σε ξένους επενδυτές για την ανάπτυξη τουριστικού κέντρου τύπου Ντουμπάι, που ενδεχομένως περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που υπέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τις αρχές του Κατάρ (μένει να αποσαφηνισθεί το ακριβές περιεχόμενο), αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για τις ποιότητες του χώρου της Αττικής. Αν, αντίθετα, οι επενδύσεις αυτές κατευθυνθούν σε εγκαταστάσεις και χρήσεις φιλικές προς το περιβάλλον και την κοινωνία (βιοκλιματικά κτίρια, χώροι οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμού κοκ), τότε θα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα για την δίκαιη και περιβαλλοντικά επωφελή διαχείριση του πρώην αεροδρομίου.

Η Αττική Γη θα διεκδικήσει για το Ελληνικό η οποιαδήποτε λύση να είναι σε όφελος ολόκληρης της αθηναϊκής κοινωνίας.